BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  MEDYA

New York Times'tan Demirel yorumu

Süleyman Demirel’in vefatını uluslararası ajanlar ‘önemli’ koduyla duyurdu. Amerikan New York Times, ‘Siyasi Survivor’ tanımını kullandı.

Abone ol

Türk siyasetine damgasını vuran Süleyman Demirel’in vefatı dış basında da geniş yer buldu. İngiliz yayın kuruluşu BBC Demirel için Cumhuriyet tarihinin kilit dönemeçlerinde hep adı geçen siyasetçilerden biri olduğunu söyledi.

Dış basındaki diğer yorumlar ise şöyle:

- New York Times: Ülke şiddet, ekonomik durgunluk ve askeri yönetimle mücadele ederken Türkiye siyasetini domine etti. Neredeyse yarım yüzyıla yayılan kariyerinde, Türkiye’nin en akılda kalıcı ‘siyasi Survivor’uydu (kazazede). Anın durumuna göre Avrupa yanlısı bir ileri görüşlü ya da farklılıklara karşı sert bir muhalif olabilirdi. Sosyal demokratlarla, İslamcılarla ve aşırı sağın gizli faşistleriyle ortak davaları farklı zamanlarda paylaştı.

ASKERLERİ SORGULAMADI

İki kere darbelerle devrilse de generallerin Türk siyasetinde başlıca bir rol oynamasını hiç sorgulamadı. Belki de Adnan Menderes’in kaderini aklında tutarak, darbelerden sonra Orduyla yakın çalıştı.

- Reuters: “1970’lerin karışıklıklarında ordu tarafından devrildi. İstikrarsız koalisyonlar dönemlerinde Başbakanlık yaptı. Çocuğu yoktu ama Türkiye’nin kırsal bölgelerdeki hayranları tarafından ‘Baba’ olarak bilinirdi”.

- AFP: Bir siyaset devi olarak 50 yılda iki askeri darbeyi ve bir siyaset yasağını atlattı. Popülaritesinin zirvesi modern Türk tarihinin en kaotik günleriydi. Hükümetler neredeyse yılda bir kez askerin güçlü gölgesi altında değişirdi. ‘Siyasi bukalemun’ olmakla eleştirilen Demirel, Necmettin Erbakan’ın liderliğindeki İslamcılarla da aşırı sağla da ortaklık yapmıştı.

ALİYEV'DEN TAZİYE

Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, Süleyman Demirel’in vefatının ardından taziye mesajı yayınladı. Aliyev, Demirel’in tüm hayatını Türkiye’nin refahına adadığını; Azerbaycan halkının gerçek dostu olduğunu belirtti. Pakistan’ın Ankara Büyükelçiliği’nin Twitter hesabından da taziye açıklaması yapıldı. Bulgaristan cumhurbaşkanı Rosen Asenov Plevneliev Erdoğan’a taziye mesajı gönderdi.
İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore da Twitter’dan Türkçe “Türk siyasetinin büyük isimlerinden biriydi. Huzur içinde yatsın” mesajını paylaştı. BM Ortadoğu Özel Koordinatörü Nickolay E. Mladenov da Demirel’i ‘dev bir siyasi figür’ olarak niteledi.

İMSAKİYE 2015 - TÜM İLLERİN LİSTESİ - TIKLAYIN