BIST 9.037
DOLAR 32,32
EURO 35,10
ALTIN 2.295,58
HABER /  DÜNYA

New York Times’a Hz. Ali alıntılı cevap

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, “Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan statükoyu sarsacak bu kadar radikal adımlar at...

Abone ol

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, “Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan statükoyu sarsacak bu kadar radikal adımlar atarken nasıl olur da mezhep yangınlarını körüklemekle suçlanır? Hz. Ali’nin de söylediği gibi, ‘Gören göze karanlık perde olamaz; görmek istemeyen göze ışık ne yapsın?’” dedi.
Bağış, New York Times’a Hz.Ali’nin sözüyle cevap verdi. Bağış, AB Bakanı Egemen Bağış, New York Times gazetesinde 8 Ekim tarihinde Halil Karaveli imzasıyla çıkan ‘Erdoğan Mezhepsel Yangını Körüklüyor’ başlığıyla yayımlanan makaleye bir mektupla cevap verdi.
Bağış, Karaveli’nin yazısında Türkiye’deki 1960 darbesi haklı gösterilmeye çalıştığını aktararak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’de mezhepçiliğe dayanan gerilimi körüklemekle suçladığını belirtti. Bağış, Türkiye’de 2002 yılından bu yana devam eden ve pek çok saygın akademisyen tarafından ‘sessiz devrim’ olarak tanımlanan etkileyici reform sürecinin demokrasi standartlarını köklü bir biçimde değiştirdiğini söyleyerek, Türkiye’nin artık bir darbeler ülkesi olmadığını kaydetti. Bağış, hükümetin hiçbir zaman mezhepçi adımlar atmadığını savunarak, “Biz, inancına, etnik kökenine veya yaşam tarzına bakmaksızın tüm milletimizi kucaklayan adımlar atmaktayız. Geçtiğimiz ay açıklanan yeni demokratikleşme paketi, bu yöndeki kararlılığımızın göstergesidir. Bu paket, halkımızın taleplerine cevap verebilmek amacıyla, seçim sisteminden Kürt meselesine, nefret suçlarından kişisel verilerin korunmasına kadar çeşitli konuları kapsamaktadır” ifadelerine yer verdi.
Başbakan Erdoğan tarafından açıklanan demokrasi paketinin farklı yaşam tarzlarına saygının güvence altına alındığının altını çizen Bağış, “Kürtçe de dâhil olmak üzere özel okullarda farklı dillerde eğitim verilmesine imkân sağlanmış, Mor Gabriel Süryani Manastırı Süryani cemaatine iade edilmiş, Nevşehir’de bulunan bir devlet üniversitesine Alevi-Bektaşi geleneğinde çok önemli bir isim olan Hacı Bektaş-ı Veli’nin adı verilmiştir. Hükümetimiz, bir sonraki adım olarak, Alevi vatandaşlarımızın sorunlarına cevap verecek yeni bir paket üzerinde çalışmaktadır. Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan statükoyu sarsacak bu kadar radikal adımlar atarken nasıl olur da mezhep yangınlarını körüklemekle suçlanır? Hz. Ali’nin de söylediği gibi, ‘Gören göze karanlık perde olamaz; görmek istemeyen göze ışık ne yapsın?’ ” dedi.
(İHA)