BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,98
ALTIN 2.425,86
HABER /  GÜNCEL

Nevruz sonrası kritik adımlar atılıyor!

Çözüm sürecinin kritik tarihlerinden biri olacak 21 Mart'a günler kaldı. Süreçte son durum ne? Öcalan'ın mesajından ne bekleniyor? İzleme heyeti ve hasta tutuklular ne olacak?

Abone ol

Çözüm sürecinin başlangıcından sonra en önemli dönem noktalarından biri Dolmabahçe açıklamasıydı. Hükümet ile HDP heyetinin ortak açıklamasından Abdullah Öcalan’ın PKK’ya silah bırakma kararı almak üzere kongre toplama çağrısı çıktı. Şimdi ise gözler Öcalan’ın Nevruz’da yapacağı açıklamada.

Mesaj ne zaman gelecek?

21 Mart'ta Diyarbakır'da okunması beklenen Abdullah Öcalan'ın mesajını almak üzere heyet Perşembe günü İmralı’ya gidecek. Mesaj Cumartesi günü Diyarbakır Nevruz kutlamalarında okunacak.

Öcalan ne diyecek?

Açıklamanın içeriği hakkında hükümetin beklentileri ile HDP’nin verdiği mesajlar arasında büyük fark var. Hükümetin beklentisi Öcalan’ın PKK kongresi için somut tarih vermesi. HDP ise gerekli adımlar atılmadığı için henüz bu mesajın verilemeyeceği görüşünde. Beklenti, Öcalan’ın 2013 yılı Nevruz’unda yaptığı Cumhuriyet ve devlet yapısına ilişkin daha güçlü mesajlar vermesi.

Nevruz sonrası adımlar?

Bir süredir gündemde olan izleme heyetinin oluşturulması konusunda da sona gelindi. Geçen hafta Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile görüştükten sonra HDP’li Pervin Buldan’ın heyetin 16 kişiden oluşacağı yönündeki açıklaması tartışma yaratmıştı. Hükümet kanadından gelen bilgiler ise heyetin 6 kişiden oluşacağını gösteriyor. Anadolu Ajansı’na konuşan Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan bu bilgiyi doğruladı. Heyetin en fazla 5-6 kişiden oluşacağını söyleyen Akdoğan, heyette yer alacak isimlerin belirlendiğini ancak son kararı gelecek hafta Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun vereceğini açıkladı. Hükümet kanadından gelen bilgiler heyetin bir sonraki görüşmede sekretarya ve HDP heyeti ile birlikte İmralı Adası'nda yer alacağı yönünde.



Hükümetin heyetin daha az kişiden oluşmasını tercih etmesinin nedeni kalabalık bir yapının istenen işlevi yerine getiremeyeceği düşüncesi. HDP’den alınan bilgiler ise yola hükümetin belirttiği gibi 6 kişilik bir yapıyla çıkacak izleme heyetinin sürecin gidişatına göre daha da kalabalıklaşması, 16 kişiye kadar ulaşması; ancak heyetin tamamının değil sadece temsilci konumundaki 6 kişilik kadronun İmralı’da Abdullah Öcalan ile yapılacak görüşmelere katılması.

Hasta tutuklulara tahliye yakında

Yine uzun süredir çok tartışılan hasta hükümlülerin tahliyesine ilişkin adımların da kısa süre içinde atılması bekleniyor. Al Jazeera'ye bilgi veren Ak Parti kurmayları bu konuda yasal bir düzenleme yapılmasına gerek olmadığını belirtti. Adalet Bakanlığı'nın acilen tahliye edilmesi gereken hasta hükümlülerin bilgilerini güncellediğini, ilgili kurumlar ile yapılacak görüşmelerden sonra ilk tahliye haberlerinin kısa bir süre içinde geleceğini belirtti.