BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,91
ALTIN 2.439,53
HABER /  GÜNCEL

Nevruz alanında sürpriz olabilir! Öcalan yarın ne diyecek?

Vatan gazetesi yazarı Hüseyin Yayman, yarın kutlanacak olan Nevruz öncesi Abdullah Öcalan'dan gelen mektubun içeriğini yazdı.

Abone ol

"TÜRKİYE yarın tarihi günlerinden birini daha yaşayacak. Nevroz alanında Abdullah Öcalan’ın yeni mesajı okunacak.

Çözüm sürecinin Gezi Parkı ve 17 Aralık operasyonuyla geri plana itildiği ve soruların arttığı bir dönemde Öcalan’ın ikinci deklarasyonuyla süreçte yeni bir aşamaya geçilecek."

Bu sözler Vatan si yazarı Hüseyin Yayman'a ait. "Öcalan yarın ne diyecek?" başlıklı bugünkü yazısında çözüm sürecinin kısa bir özetini çıkardı ve Öcalan'ın yarınki açıklama metninden detaylar aktardı.

HER ŞEYİN BAŞLADIĞI TARİH

3 Ocak 2013’te milletvekilleri ilk defa İmralı Adası’na gittiler. Ayla Akat ve Ahmet Türk’ün Öcalan ziyareti devletin çözüm stratejisindeki paradigma değişikliğini gösteriyordu. O ziyaret dâhil bugüne kadar tam on yedi ziyaret gerçekleşti.

GÖZLER ŞİMDİ ERDOĞAN'DA

...Müzakerelerde ikinci perde açılıyor. Şimdi gözler Başbakan Erdoğan’da. Başbakan, Batman mitingi sonrası ‘(...)seçimlerden sonra sürecin kararlılıkla devam edeceğini’ söyledi. Son altı ayda yaşanan sorunlar karşısında Hükümet, çözümün değerini anladı. Çözüm süreci, Erdoğan’ın özgül ağırlığını ve Gülen’le mücadelesinin sonucunu tayin edecek stratejik bir karta dönüşmüş durumda.

Sürecin geleceği 30 Mart’ta çıkacak sonuçlarla yakından ilgili. AK Parti de, BDP de seçim sonucuna göre yeni bir strateji belirleyecek. Hükümet beklediği sonuçları aldığında süreç level atlayarak yoluna devam edecek. Ancak başarısız bir sonuç ortaya çıktığında ise süreç yeniden yapılandırılacak.

ÖCALAN YENİ ÇAĞRI YAPACAK

Öcalan’ın mektubu dün sabah Hakan Fidan tarafından Sırrı Süreyya Önder’e teslim edildi. Öcalan’ın mektubunun içeriğini bilmiyoruz. Ancak önceki açıklamaları ışığında yarın ‘2013 Nevrozundaki çağrılarını yenileyeceğini ve çözüme daha fazla sahip çıkılması gerektiğini’ söyleyeceğini tahmin edebiliyoruz.

Tabutların gelmemesinin toplumsal bir rahatlama yarattığı ve bu durumun sürece özgüven kazandırdığını söyleyecek olan Öcalan, BDP/PKK’ya, topluma ve Hükümet’e ayrı ayrı çağrılarda bulunacak. Öcalan, sürecin yasal altyapısının kurulmasını, yeni provokasyonlara karşı Hükümet’in hızlı hareket etmesini ve eylemsizlik ortamının devam etmesini isteyip Misakı Milli vurgusunu yenileyecek. Bir anlamda ‘evet ama yetmez’ diyecek.

Öcalan mektubunda sürece dair bazı eleştirilerini sıralasa da KCK’nın aksine, müzakerelerin devamı için güçlü bir çağrı yapması bekleniyor.

Alanda yarın başka sürprizler de yaşanabilir!

SÜREÇTE HANGİ YENİ ADIMLAR ATILACAK?

Seçimden sonra süreç yoluna kaldığı yerden devam edecek. Ankara planı doğrultusunda yeni adımlar gündeme gelecek. Bu adımların başında İmralı’ya akil insanların ve gazetecilerin gitmesi geliyor.

Bunun yanında adadaki mahkûmların değiştirilmesi, cezaevi koşullarının iyileştirilmesi, avukatlarla görüşmelerin yeniden başlaması ve hepsinden önemlisi, Öcalan’ın müzakerelerin yasal çerçeveye kavuşturulması talebi olduğu biliniyor.

AHMET TÜRK:ÖCALAN ŞANS VERECEK

Nevruz öncesi Öcalan'ın mektubuna ilişkin açıklama yapan bağımsız Mardin Belediye Başkan Adayı Ahmet Türk ise mektupta somut taleplerin olacağı sinyalini verdi.

Al Jazeera Türk'ün haberine göre, Ahmet Türk şunları söyledi:

"... İki kez ağırlaştırılmış müebbet ile yargılanan ve ceza alan Veli Küçük'ler, Atilla Uğur'lar, Ergenekoncular, bu Kürdistan'da faili meçhul cinayetlere karışmış, isimleri belli herkesin bildiği kesimler, bugün Türkiye'de tahliye ediliyorsa; sadece siyasi düşüncesini ifade ettiği için ve ilamı 10 yıl olan belediye başkanı, Kürt siyasetçileri içeride tutuluyorsa halk nasıl güvenecek? Yani gerginliğin nedenlerinden biri bu… 5 yılını doldurmuş bir çoğu, ceza verse 10 yıl verecek ama halen içeride tutuyor. Ağırlaştırılmış müebbet ile yargılananlar bugün elini kolunu çıkarıp serbest bırakılır mı? Sayın Öcalan bu nevroz ve bundan sonraki kısa sürede Hükümet'in atacağı adımları bekleyecek. Bir çok şeyin bir hafta içinde yapılmayacağını biz de biliyoruz. Bence Sayın Öcalan seçimden sonra somut ve ciddi adımların atılması konusunda bir şans verecek."