BIST 9.453
DOLAR 32,59
EURO 34,81
ALTIN 2.499,33
HABER /  GÜNCEL

NETAŞ'ın 50. yıldönümü Binali Yıldırım'dan flaş açıklamalar!

TÜRKİYE'nin önde gelen teknoloji şirketi NETAŞ 50. yılını kutluyor. Törene Başbakan Binali Yıldırım da katıldı. Binali Yıldırım bilgi ve teknoloji alanında yapılan yatırımları anlattı ve önemli mesajlar verdi.

Abone ol

Ülkemizin önemli teknoloji şirketlerinden Netaş, 50. yıldönümü için Ankara’da etkinlik düzenledi. Başbakan Binali Yıldırım da bu etkinlikte bir konuşma gerçekleştirdi. 

Yıldırım, Netaş'ın yeni ortağı ZTE ile Türkiye bilişim sektörünü yapacağı yatırımları anlattı. İşte Yıldırım'ın konuşmasından satırbaşları:

Bugün küresel etki alanı oluşturan önemli konuları ele alıyoruz. Bilgi teknolojilerinin dününü ve bugününü konuşmacılar değerlendirdi. Konvensiyonel hizmetler gibi değil, ışık hızı ile tüm küreyi birinci dereceden etkilemeyi sürdürüyor. Bu değişim ve dönüşümü 3 maddede ele alabiliriz.Birinci aşama bilgi ve iletişim teknolojilerinin günlük hayatımızdaki işleri hızlandırması. 

BİR BAKIMA BİZE AKIL VERMEYE BAŞLADI

İkinci madde de kullandığımız yazılım ve sistemlerde verilerin birikmesi

NETAŞ ŞİRKETİ: 1967 yılında kurulan Netaş, Türkiye’de telekomünikasyon sanayinin de ilk temel taşıdır. Türkiye’nin en yetenekli beyinlerinden oluşan, 700’ü aşkını ArGe’de olmak üzere yaklaşık 2000 çalışanıyla NETAŞ, Türkiye'yi geleceğin bilişim ve dijital dönüşüm dünyasına hazırlıyor. Bir dünya şirketi olan NETAŞ, teknoloji alanında yeni ufuklar açıyor.

ve bu verilerin analizi oldu. Bu analiz ve raporlar, bize çalışmalarımız, süreçler ve karar mekanizmalarımız hakkında bilgi verdi. Sağlıklı sonuçlara ulaşmamıza destek oldu. Böylece, birer önemli araç olmakla beraber, karar alma mekanizmalarımızda da yer almaya başladı. Bir bakıma bize akıl vermeye başladı. 

BU AŞAMA YENİ BİR DÖNEMİ MÜJDELİYOR

Üçüncü aşama ise yeni bir dönemi müjdeliyor. Önceleri işimizi gördüğümüz yönetirken destek aldığımız bu teknolojiler, hayatımızı doğrudan parçası haline geliyor. Hatta geldi bile! İleride bunun etkilerini çok daha çarpıcı şekilde göreceğiz. 

GELECEĞİMİZİ BU ALANLAR BELİRLEYECEK

Öyle ki, bu teknolojiler olmadan günlük hayatımızı bile devam ettirmemiz zorlaşıyor. Buna yeni nesil sanayi devrimi... Devir artık nesnelerin internet devri. Bu süreci meydana getiren dört ana etmen var. Birincisi bilgisayar teknolojilerindeki köklü değişim. Süper bilgisayarlar... Mikroçip teknolojisindeki değişimler ve iletişim teknolojilerdeki artış. Yapay zeka teknolojileri geleceğimizi bu alanlarda şekillendirip belirleyecek.

VÜCUDUMUZA SENSÖRLER YERLEŞTİRİLECEK

Gelecekte vücudumuza yerleştirilmiş sensörler olacak. Bu sensörler sağlık durumumuz ile sürekli bilgi toplayacak. Yolda giderken bir kabine girdiğimzide ya da aracımızın içinde bir sağlık merkezine bağlanıp, doktor ile yüzyüze gelmeden her türlü bilgiyi alabileceğiz.

BU TEKNOLOJİLERİ TAM  KULLANAMIYORUZ

Mesela, bugün bu organizasyona katılacağımızı arkadaşlar programa yazmışlar. Ben de program dahilinde 11'de burada olmam gerekiyordu. Biraz da geç kaldım. Bu teknolojileri tam kullanamıyoruz. Geleceğin teknolojisinde yol durumu, haav durumu, saati anlatacak ve zamanlıca bana aktaracak ve süreçle ilgili detayları verecek. Bilgi ve iletişim teknolojilerinin hayatımızdaki hacmi gittikçe devam edecek.

YAKINDA SÜRÜCÜSÜZ ARAÇLAR DEVRİ BAŞLAYACAK

Elektrikli araçlar hayatımıza girdi. Yakında sürücüsüz araçların devri başlayacak. Araçların yanı sıra yollar da akıllanacak. 2003 yılından beri çarpıcı kayda değer ilerlemeler getirdik. Türkiye'nin 80 yılda hayal edemediğini 15 hayata geçirdik. 

KALKINMA HAMLESİNİ GERÇEKLEŞTİRMEMİZ LAZIM

Teknoloji konusudna Türkiye'ye 2003 yılından beri çarpıcı ilerlemeler getirdik. Daha önce söyledik 2023 hedeflerine ulaşmak için ekonomik kalkınma hamlesini gerçekleştirmemiz şart. Bunun için de bilgi tabanlı bir kalkınma modeli izlemek mecburiyetindeyiz. En çok bilgi ve iletişim teknolojileri alanına yoğunlaşmalı ve yatırım yapmalıyız. Büyüme hamlemizi daha çok akıl teri ile gerçekleştirebiliriz.

DEV BİR TEKNOLOJİ EKİBİ KURDUK

Bakınız, 15 yılda uluslararası kuluçka merkezleri kurduk. Yerli çip üretimi için çalışmalara başladık. Uzaya gönderdiğimzi uyfularımız ile filo kurduk ve bu konuda yatırım yaptık. 64 teknopark, 40 bin Ar-Ge personelinden oluşan dev bir teknoloji ekibi kurduk. 80 yılda hayal dahi edemediklerini 15 yılda hayata geçirdik. 

CİROMUZ 100 MİLYAR LİRAYI GEÇMİŞ DURUMDA

Türkiye olarak bu yatırımlarla büyük bir dönüşümü hızlı bir şekidle gerçekleştiriyoruz. 2002'de göreve geldiğimizde geniş bant nedir bilen yoktu. 2 gün önce İngiltere'de idim. Orada internet hızı daha yavaş. Şimdi genişbant internet var, mobil internet var. Bu alandaki 21 milyar liralık ciromuz 100 milyar lirayı aşmış durumda. 10 yıl gibi süre içerisinde 5G teknolojilerine doğru ilerliyoruz. 

E-DEVLET PLANINI HAYATA GEÇİRDİK

Etkin e-devlet ile ve eylem planını hayata geçirdik. Günü kurtaran değil geleceği inşa eden önemli adımlardır. Bunlarla yetinmeyeceğiz ve birinci önceliğimiz yerli teknolojiye sahip katma değeri yüksek ürünler geliştirmek. NETAŞ ST birlikteliğinin de önemi burada ortaya çıkıyor.

Türk mühendisinin akıl teri ile yerli içeriği daha fazla ürünler yapmak ve bu ürünleri Türkiye'nin dahil olduğu ve 4 saat uçuş ile 56 ülkeye, 1.5 milyar nüfusa ulaşacak, yıllık 31 trilyon dolar bir varlığın, gelirin olduğu bu alanda en güzel şekilde değerlendireceksiniz. Yani Türkiye iç pazar ile ekmek yediğiniz bir yer değil, tüm küresel pazara da açılacağınız önemli bir merkez olacaktır. Bundan sonraki hedef bu olmalıdır. 

BİLİM VE TEKNOLOJİDE POLİTİKALAR GELİŞTİRDİK

Bilim bilgi ilerişim teknolojileri alanında belirlenen politikaları en üst karar vericilerin dikkatine getirdik ve uygulamaya koyduk. Yeni yaptığımız yasal düzenlemeler ile buradaki sıkıntıların önünü açtık. Önümüzde bir uzay kanunu ile bilim teknoloji kanunu var. En kısa sürede çıkarmak suretiyle bu alandaki ihtiyacımızı tam anlamıyla gidermiş olacağız. Kamu ağırlıklı değil özel sektör ağırlıklı gelişmesinin önünü açmış olacağız.

GENİŞBANT STRATEJİ BELGEMİZİ GÜNCELLİYORUZ

Ulusal genişbant strateji belgemizi de güncelliyoruz. Tüm bu işler olurken akıl teri hamlesi yapılırken, akıl yolları bunu taşıyacak kapasitede olmalıdır. O yüzden akıl yollarını geleceğin ihtiyacını karşılayacak kapasiteye ulaştıracağız. Yerli yazılım ve teknoloji üretimine başladık. Bilgi ekonomisi tabanlı bir ekosistem oluşması için, uluslararası internet trafiği geçiş bağlantısı haline getireceğiz.

DÜNYANIN EN BÜYÜK İÇERİK SAĞLAYACI SERVİSLERİNE...

Bir yandan da büyük veri merkezi işletmeciliği sektörünün ülkemizde gelişmesi ve yerleşmesini teşvik edeceğiz. Dünyanın en büyük içerik sağlayıcıları servislerine daha hızlı ulaşsın diye bu hizmetleri ülkemize taşıyacaklar. Çünkü ekonomi ve rekabetçi küresel piyasa bunu gerektiriyor. Saydığımız bu yatırımlarla elbette hedeflerimiz yolunda önemli bir avantaj elde etmiş olacağız. Geleceğin dünyasında, siyaset, ekonomi ve sanatta yer aldığı kadar bilgi ve iletişim teknolojisinde de hak ettiği noktaya ilerliyor.

DİJİTAL DÜNYANIN METROPOLLERİ ARASINA GİRDİK

Bahsettiğim tüm gelişmelerin yanı sıra dijital dünyanın metropolleri arasına getirmeye başladık. Asıl mesele yeni başlıyor. Artık teknoloji hayatımızı sürdürmemiz için zorunlu bir bileşen olduğunda yokluğu da hayatımızı ölümcül bir şekilde etkileyecek. Siber saldırılar, siber güvenlik bir devleti ve şirketi durdurmakta, bir ülkenin güvenliğini de tehdit etmektedir. Ciddi bir tehlike unsuru haline geldi. Hayatımızın devamı tehdit altında. Siber güvenlik önlemimizi sağlayacak önlemleri gecikmesiz almamız gerekiyor bu artık ulusal güvenliğimizin değişmez önemli unsuru haline geliyor.

BAŞBAKAN'DAN MÜJDAT ALTAY'A TEŞEKKÜR

Bu konudaki açığımızı koşar adımlar ile giderek tamamlamak mecburiyetindeyiz. Siber suçlarla daha etkin mücadele etmek, büyük veri analiz altyapısının oluşmasıyla mümkün  bunun da kararını verdik. Gelecek 5 yılda onbinlerce siber güvenlik uzmanına ihtiyacımız olacak. Burada özellikle dostum Müjdat Altay'a teşekkür ediyorum.

NETAŞ CEO'SU MÜJDAT ALTAY'IN KONUŞMASI
Netaş Üst Yöneticisi (CEO) Müjdat Altay, hissedarları Çinli teknoloji şirketi ZTE ile Netaş'ta kurulacak üç yeni merkeze ilişkin mutabakat anlaşmaları imzalayacaklarını belirterek, "Bunlardan birincisi GSM-R alanında Netaş'ın Mükemmeliyet Merkezi olması. İkincisi EMEA bakım-onarım ve servis tedariki merkezi. Üçüncüsü ise Netaş Tekno Akademi'nin kurulması." dedi.

Altay, Başbakan Binali Yıldırım ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın da katıldığı Netaş'ın 50. Yıl Ankara Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, Netaş'ın kuruluşunun, Türkiye'de telekomünikasyon sanayisinin de ilk temel taşı olduğunu söyledi.

Türkiye'nin dijital dönüşümü için telekom, finans, sağlık, enerji, spor, eğitim, kamu, savunma gibi dikeylerde akıllı çözümler uyguladıklarını anlatan Altay, "Kurulduğumuzdan bu yana ülkemize hep en yeni bilgi ve iletişim teknolojilerini sunan şirket olduk. Bu sayede ülkemize 3 milyar doların üzerinde döviz kazandırmanın gururunu yaşadık. 50 yıllık tarihimiz boyunca üretimden araştırma geliştirmeye, katma değerli servislerden yenilikçi çözümler uygulamaya kadar birçok alanda çalıştık. Bilişimde Türkiye’nin en değerli markalarından biri olduk." diye konuştu.

Netaş'ın, 50. yılına dünyanın en büyük bilişim şirketlerinden biri olan ZTE ile girdiğini bildiren Altay, ZTE'nin bu yatırımı Türkiye'ye teknoloji geliştirme amaçlı yapılan en büyük yatırımlardan biri olduğunu, ikinci 50 yıla da ZTE ile beraber çok daha güçlü olacaklarına ve teknoloji alanında yeni ufuklar açıp bölgenin yüksek teknoloji merkezi olacağına inandığını kaydetti.

ZTE ile Türkiye'nin geleceği için güçlü ve somut adımlar atmaya karar verdiklerini anlatan Altay, şöyle devam etti:

"Bugün Netaş'ta kurulacak üç yeni merkezin mutabakat anlaşmalarını imzalayacağız. Bunlardan birincisi GSM-R alanında Netaş'ın Mükemmeliyet Merkezi olması. Demiryollarına özel kablosuz iletişim standardı olan GSM-R alanında da iki firma bilgi birikimlerini birbirine ekleyecek ve bu teknolojiyi ülkemizde beraber geliştirecek. Netaş olarak bu tecrübe ve bilgi birikimini Türk mühendislerinin kullanıma sunacağız. İkinci merkezimiz ise EMEA bakım-onarım ve servis tedariki merkezi. Netaş, ZTE ürünlerine yönelik Avrupa, Ortadoğu ve Afrika yani EMEA bölgesinde bakım-onarım servisleri sunacak. Bu iş birliği ZTE ürünlerinin, dolayısıyla Netaş'ın pazarını genişletirken, müşteri memnuniyetini artıracak, diğer taraftan Netaş'ın gelirlerini büyütürken ülkemizin hizmet ihracatına da katkıda bulunacak. ZTE ile anlaştığımız kararlardan üçüncüsü ise Netaş Tekno Akademi'nin kurulması. ZTE'nin EMEA ve Avrasya bölgelerindeki müşteri ve çalışanlarına tüm ürün ve servis eğitimleri Netaş'ta kurulacak teknoloji akademisinden sağlanacak. Hizmet ihracatımıza bir katkı da bu projemizden gelecek."

Altay, ZTE ile Netaş arasında iş birliğinin aynı zamanda küresel kamu ve özel sektör enerji firmaları, telekom operatörleri, veri merkezleri, bilişim altyapıları, GSM servisleri ve akıllı şehir, demiryolları iletişimi ve akıllı bina-okul-stadyum gibi çözüm alanlarında işbirliğini kapsayacağını ifade etti.

ZTE ile 4,5G-5G başta olmak üzere mobil geniş bant teknolojilerinde ürün ve Ar-Ge iş birlikleri yapmaya devam edeceklerini dile getiren Altay, bu güç birliğinin, yerli 4,5G'nin de küresel ölçekte daha rekabetçi olmasına katkı sağlayacağını söyledi.

Altay, yeni hissedarları ZTE ile yapacakları iş birliklerinin Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmasına ciddi katkı sağlayacağını vurgulayarak, "Netaş bilişim teknolojilerinde Türkiye'nin, yerliliğin öncü firması olmaya devam edecek." değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmaların ardından, GSM-R alanında Netaş'ın Mükemmeliyet Merkezi, EMEA bakım-onarım ve servis tedariki merkezi ve Netaş Tekno Akademi kurulmasına ilişkin mutabakat anlaşmaları imzalandı. Anlaşmalara, Netaş Üst Yöneticisi Altay, ZTE Orta ve Doğu Avrupa Genel Müdür Yardımcısı Li Ming, ZTE Türkiye Genel Müdürü Jianbo Wang imza koydu.