BIST 9.755
DOLAR 32,57
EURO 34,99
ALTIN 2.431,06
HABER /  GÜNCEL

Netanyahu'ya azar Trump'a şiddetli tokat basın böyle gördü

BM'deki Kudüs oylamasında dünya ülkelerinden sert bir tokat yiyen Donald Trump medyada manşetlere çıktı. ABD Medyası kararı 'Trump'a sert azar' şeklinde görürken İsrail de Erdoğan'ın söylediği sözlere dikkat çekti.

Abone ol

ABD'nin tehditlerine rağmen, Trump'ın Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıyan kararını eleştiren tasarının BM Genel Kurulunda 9'a karşı 128 oyla kabul edilmesi dünya medyasında manşetlere çıktı. En şaşırtıcı yorumlardan biri ise İsrail medyasından geldi. ABD Medyasını ise bakın neler yazdı;

CNN haberi, "Haley'in tehdidine rağmen BM, Trump'un Kudüs kararını kınama yönünde oy kullandı" başlığıyla duyurdu. Kararın, ABD'nin tehditlerine karşın ezici çoğunlukla kabul edildiğine değinilen haberde, oylamanın ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley'in, Trump'ın kararının kınanması yönünde oy kullanılması halinde ABD'nin dünya genelinde fon sağlama konusunda iki kez düşüneceğini söyleyerek yayımladığı direkt tehdidin ardından yapıldığına dikkat çekildi. 

Reuters, "BM'de 120'den fazla ülke Trump'a meydan okuyarak Kudüs kararını kınadı" başlığıyla verdiği haberde, 120'den fazla ülkenin BM Genel Kurulunda Trump'a karşı geldiğini belirtti. Haberde, Trump'ın lehte oy kullanan ülkelere finansal yardımı kesme tehdidinin, Filistin ile ilgili alınan diğer kararlarda olduğundan daha fazla ülkenin çekimser ya da ret oyu kullanmasında etkili olmuşa benzediği değerlendirmesinde bulunuldu. 

New York Times gazetesi de haberi, "BM Genel Kurulu, Trump'a karşı gelerek, ABD'nin Kudüs kararını kınadı" başlığıyla servis etti. Haberde, dünya devletlerinin çoğunun, Trump'ın tehdidini görmezden gelerek ve ABD'nin Kudüs kararının geçersiz olduğunu belirterek ABD'yi sert bir şekilde payladığı yorumu yapıldı.

Kudüs oylaması Evet - Hayır oyu veren BM ülkeleri hangileri tam listesi

Haberde, orantısız oy sonuçlarının, Trump yönetiminin Kudüs'ün statüsüyle ilgili 50 yıllık uluslararası bir fikir birliğine meydan okuyan kararının dünya siyasetinin huzurunu kaçırdığı ve ABD'nin diplomatik yalnızlığına katkıda bulunduğunu ortaya koyduğu kaydedildi.

Amerika'nın Sesi (VOA) söz konusu gelişmeyi, "BM, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararını ezici çoğunlukla reddetti" ifadesiyle aktardı. 

Washington Post gazetesi de "BM, ABD'nin Kudüs kararını yankılanarak reddetti" başlığını kullandığı haberde, ABD'nin pervasız uyarılarına rağmen "İsrail'in İşgal Altındaki Doğu Kudüs ve Filistin Topraklarındaki Faaliyetleri" başlıklı karar tasarısına 128 ülkenin destek verdiğini bildirdi. Haberde, oylamanın yalnızca Trump'a değil aynı zamanda ABD'nin, fonları kesmekle tehdit ederek oylar üzerinde hakimiyet kurmak için yürüttüğü baskı kampanyasına da sert bir azar olduğu vurgusu yapıldı.

İSRAİL BASINI NE YAZDI? : İsrail basını da karar tasarısının BM Genel Kurulunda kabul edilmesini okuyucularına son dakika gelişmesi olarak duyurdu. İsrail'in sol eğilimli gazetesi Haaretz, kararı "BM, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararını reddederek Trump ve Netanyahu'ya darbe indirdi" başlığıyla verdi. Aynı gazetede kararla ilgili yayınlanan bir analizde de "BM'deki oylama İsrail'e atılan yumuşak bir azardı ancak Trump'ın yüzüne indirilen şiddetli bir tokattı" yorumunda bulunuldu.

Yediot Aharonot gazetesi de kararı okuyucularına "BM, ABD'nin Kudüs kararını hükümüz, geçersiz ilan etti" başlığıyla duyurdu. BM kararının ardından Yediot Aharonot'un internet sayfasında "Trump Kudüs'ü bölüyor" başlığıyla verilen bir yorumda, "ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması İslam dünyasında bir isyanı tetikledi." ifadesine yer verildi.

BUNU ANLAMAK İÇİN TÜRKİYE CUMHURBAŞKANINA BAKIN!
Haberde, "Trump'ın kararıyla heyecanlanan Başbakan Netanyahu yeniden seçim kazanmış gibi mutlu görünüyor ancak şeytan ayrıntıda gizlidir. Bunu anlamak için Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen hafta Filistin Başbakanı Mahmud Abbas ile yaptığı görüşmedeki yorumlara dikkatlice bakmalıyız. Erdoğan, 'İsrail, Trump'ın bu kararıyla tüm terör faaliyetleri için ödüllendirildi. Doğu Kudüs Filistin'in başkentidir.' dedi. Başka bir ifadeyle Kudüs artık bölündü." değerlendirmesinde bulunuldu. 

Sağcı Jerusalem Post gazetesi ise "BM kararı lehine oy kullanan 128 ülke Trump'ın Kudüs politikasını yere vurdu" başlığını kullandı.
İsrail'in beş dilde yayın yapan en büyük haber portalı Times of Israel de kararı "BM, Trump'a meydan okudu, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararını 9'a karşı 128 oyla reddetti" ifadeleriyle geçti.

İNGİLTERE MEDYASINDA ÇIKAN YORUMLAR

İngiliz yayın kuruluşu BBC, "BM kararı, Trump’ın beyanını reddediyor" başlığıyla duyurduğu haberinde, oylamanın ardından liderlerin yaptığı açıklamaları ve bazı tepkileri okuyucularına aktardı. BBC, tasarının Türkiye ve Yemen tarafından hazırlandığını belirterek, kararın bağlayıcı olmadığını anımsattı.

Bir diğer İngiliz haber kanalı Sky News de internet sitesinden yayımladığı ve haber bülteninde de yer verdiği haberinde, "İngiltere, Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasını reddetmek için BM oylamasına katıldı" başlığını kullandı.

Haberine, "BM, Trump'ın Kudüs'ü başkent olarak tanımasını reddetmek için ses getiren bir şekilde oylama yaptı" başlığını atan İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Guardian da oylamayla "Kudüs meselesinde ABD'nin uluslararası camiada bir kez daha izole edildiği" değerlendirmesinde bulundu.

İSVİÇRE : Yaklaşık 250 bin trajı ve 1,5 milyon online ziyaretçisiyle İsviçre'nin ulusal yayın yapan tek gazetesi olan Blick gazetesi, haberi ön sayfadan duyurdu. Blick, BM Genel Kurulunda alınan kararla "ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararını geri çekmesi" gerektiğini vurguladı. Haberde ret oyu kullanan 9 ülke arasında ABD, İsrail ve 4 ada ülkesinin yer alması okuyuculara aktarıldı. Ayrıca gazete, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun açıklamalarına da yer verdi.

MACARİSTAN : Macaristan'da yayımlanan Magyar Nemzet gazetesi de “Dünya, Trump'ın şantaj yapmasına izin vermedi” başlığını kullandı. 
Haberde İngiltere ve Japonya gibi en yakın müttefiklerinin de oylamada ABD'yi yalnız bıraktığı, oylamanın 9'a karşı 128 "evet" oyuyla kabul edildiği hatırlatıldı.

FRANSA : Fransız haber ajansı AFP'nin geçtiği ve pek çok gazete ile internet haber sitelerinin kullandığı haberde, BM'nin Trump'ı ve ABD yönetimini tehditlere rağmen kınadığı belirtildi fakat ABD tehdidinin etkisini de gösterdiği kaydedildi. Haberde, oylama öncesi 160 ile 190 arası kabul oyu beklentisi olduğu fakat ABD'nin tehditleri sonrası 35 ülkenin çekimser kaldığı, 21 ülkenin ise oylamaya katılmadığına işaret edildi.

İTALYA : İtalyan basını, BM Genel Kurulunda ABD Başkanı Donald Trump’ın ABD'nin İsrail’deki büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararını Katalonya’daki seçimlerin ardından ikinci sırada gördü.

Ülkenin ana akım gazetelerinden La Repubblica, "BM Genel Kurulundan Trump’a tokat" başlığıyla duyurduğu haberinde, İtalya’nın da aralarında bulunduğu BM üyesi 128 ülkenin, Türkiye ve Yemen’in öncülük ettiği, ABD Başkanı Trump’ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararını eleştiren karar tasarısını kabul ettiğini bildirdi.

Yüksek tirajlı gazetelerden Corriere della Sera da ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararına yönelik oylamayı, "BM, Kudüs’ün başkent olmasına hayır oyu kullandı" başlığıyla okuyucularına aktardı. Karar tasarısının Türkiye ve Yemen’in birlikte sunduğuna işaret edildi.

İtalyan haber ajansı ANSA da Türkiye ve Yemen’in girişimiyle hazırlanan karar tasarısının BM Genel Kurulundaki oylamasını, "BM, Trump’a karşı oy kullandı" başlığıyla verirken Genel Kurulun büyük çoğunluğunun ABD’nin kararına karşı olan tasarıyı kabul ettiği belirtildi.

Rainews kanalı da “BM Genel Kurulu, ABD’ye karşı: Karar tasarısına 128 ‘evet’, 9 ‘hayır’ oyu” başlığıyla BM’deki tarihi oylamayı izleyicilerine duyurdu.

ALMANYA

Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung, ABD Başkanı Donald Trump'ın şantaj denemesinin açıkça başarısızlığa uğradığını vurguladı. 
Haberde Trump’ın Kudüs kararını eleştiren karar tasarısının Türkiye ve Yemen tarafından BM Genel Kuruluna getirildiği ve kabul edildiği anımsatıldı.

HOLLANDA 

Hollanda’da Algemeen Dagblad gazetesi, "Trump, Kudüs’ü başkent olarak tanıma kararını geri çekmek zorunda" başlığını atarken Telegraaf gazetesi de haberi "BM, ABD’nin Kudüs kararını masadan sildi" başlığıyla duyurdu. 

BOSNA HERSEK 

Bosna Hersek'in en çok okunan gazetelerinden Dnevni Avaz, "BM Genel Kurulu, Kudüs tasarısını kabul etti" başlığını kullandığı haberde, BM Genel Kurulundaki oylamada tasarının 128 oyla kabul edildiği anımsatıldı. 

SIRBİSTAN

Sırbistan'ın resmi haber ajansı TANJUG, "BM, Trump'ın kararını oyladı"
başlığını kullandığı haberinde, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun, "Genel Kurulda Filistin'le ve Kudüs'ün statüsüyle ilgili bir dayanışma ortaya kondu. Biz bu dayanışmadan büyük bir memnuniyet duyuyoruz." sözlerine yer verildi.

HIRVATİSTAN

Hırvatistan'ın önemli gazetelerinden Jutarnji List'in, "BM, Trump'a karşı oy kullandı" başlıklı haberinde yalnızca 9 ülkenin ABD'nin tarafında yer aldığını ve Trump'ın Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma kararının, tüm tehditlere rağmen "geçersiz" sayılacağı vurgulandı. Haber portallarından "Dnevnik" de "BM, Trump'ın Kudüs kararına ilişkin ne düşündüğünü açıkladı." ifadelerine yer verdiği haberinde, Hırvatistan'ın çekimser kaldığı ifade edildi.

KARADAĞ

Karadağ'ın devlet televizyonu RTCG, "Karadağ da Kudüs kararını kınadı" başlığıyla verdiği haberde, Karadağ'ın "evet" oyu kullandığı BM Genel Kurulunda bölge ülkelerinden Slovenya, Makedonya, Sırbistan, Arnavutluk, Yunanistan ve Bulgaristan'ın da "evet", Bosna Hersek, Hırvatistan ve Romanya'nın ise çekimser oy kullandıklarına işaret edildi.

İSPANYA 

İspanyol basını, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs kararına karşı hazırlanan ve BM'deki oylamada kabul edilen karara geniş yer ayırdı. 
"Trump'ın tehditlerine rağmen kararın BM Genel Kurulunda kabul edildiği" vurgulanan haberlerde, "193 ülkenin temsil edildiği Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda yapılan oylamada ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyan açıklamasına karşı bir karar alındı. Toplamda 128 ülke tasarıya destek verdi. ABD, İsrail, Guatemala, Honduras ve 5 diğer ülke, tasarıya karşı çıkarken aralarında Kanada ve Meksika'nın da olduğu 35 ülke çekimser kaldı. Bağlayıcı bir karar olmamasına rağmen ABD yetkilileri, oylama öncesinde birçok kez bu tasarıya destek verecek ülkeleri tehdit etti." ifadelerine yer verildi.

AVUSTURYA

Avusturya'nın önde gelen gazetelerinden Die Presse, BM Genel Kurulunun Kudüs tasarısını kabul etme kararını, "ABD, Kudüs kararını geri çekecek" başlığıyla okuyucularına duyurdu. Gazete, ABD Başkanı Donald Trump’ın kimi ülkeleri yardımların kesilmesiyle tehdit etmesine rağmen üye ülkelerin büyük çoğunlukla tasarıya "evet" oyu kullandığına dikkati çekti. 

BELÇİKA

Het Laatste Nieuws (HLN) gazetesi, haberinde "BM Genel Kurulu, Amerika'nın Kudüs kararını kınadı" başlığını kullandı. Haberin girişinde "Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump'ın talihsiz kararı hemen geri almasını bekliyor" değerlendirmesine yer verildi. Kararın 128'e karşı 9 oyla alındığı anımsatılan haberde, Kanada, Arjantin ve Avustralya'nın çekimser kaldığı vurgulandı. 

La Libre gazetesi, "Kudüs: BM'de büyük oranda kınandı, Washington
tehditlerini yeniliyor" başlığıyla duyurduğu haberinde Cumhurbaşkanı 
Belçika’nın en önemli gazetelerinden ve Fransızca yayımlanan Le Soir'de, "Kudüs'ün Statüsü: BM, büyük bir çoğunlukla ABD'nin kararını kınadı” başlığını kullandı. Haberde, ABD Başkanı Trump, tasarıya destek verecek ülkeleri maddi misillemeyle tehdit ettiği vurgulandı.