BIST 9.090
DOLAR 32,37
EURO 34,99
ALTIN 2.325,61
HABER /  DÜNYA

Netanyahu'ya ABD Kongresi'nde protesto!

İsrail Başbakanı Netanyahu ABD Kongresi'ndeki konuşmasında İran'la nükleer müzakereleri hedef aldı.

Abone ol

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, P5+1 ülkelerinin İran ile müzakere ettiği anlaşmanın, "İran'ın nükleer silahlar geliştirmesini engellemeyeceğini, İran'ın bu silahlardan çok sayıda edinmesini neredeyse garanti edeceğini" öne sürdü.

ABD Kongresi'nde, büyük tartışmalara yol açan konuşmasını yapan Netanyahu, özellikle İran'la devam etmekte olan nükleer müzakerelere sert sözlerle yüklendi.

Müzakerelerde henüz resmen açıklanan bir anlaşma olmamasına karşın, müzakere başlıklarından örnekler vererek konuşan Netanyahu, "Bir yılı aşkın süredir bize, anlaşma olmamasının kötü bir anlaşmadan daha iyi olduğu söyleniyor. Bu kötü bir anlaşma, çok kötü bir anlaşma. Onsuz daha iyiyiz" dedi.

Konuşması sık sık alkışlarla kesilen İsrail Başbakanı, anlaşmanın, "İran'ın bombaya ulaşma yolunu tıkamadığını, tam tersine bu yolu hazırladığını" iddia etti. Netanyahu, "(Şu anda müzakeresi sürmekte olan) Anlaşma, İran'ın nükleer silah geliştirmesini engellemeyecek, İran'ın bu silahlardan çok sayıda edinmesini neredeyse garanti altına alacak" ifadesini kullandı.

Çok keskin bir değişiklik olmadıkça, İran'la bir anlaşmanın bu ülkeye iki büyük taviz vereceğini savunan Netanyahu, bunlardan birincisinin, İran'ın geniş boyuttaki nükleer altyapısına dokunulmayacağı, uranyum zenginleştirmede kullanılan santrifüjlerin de geçici olarak devreden çıkarılacağı, ancak yok edilmeyeceği, bunun da İran'a çok kısa sürede nükleer bomba geliştirme imkanı vereceğini öne sürdü. 

Netanyahu, İran'ın nükleer programının ve kısıtlamalara uyumunun uluslararası müfettişler tarafından denetleneceğini, ancak bu denetçilerin ihlalleri sadece belgelediğini, durdurmadığını belirtti.

İran'a verilecek ikinci önemli tavizin ise, İran'ın nükleer programı üzerindeki hemen hemen tüm kısıtlamaların on yıl civarında bir sürede otomatik olarak kalkacak olmasını öne süren Netanyahu, İran'ın şu anda bile gizli nükleer tesislere sahip olabileceğini, "güvenilmez" bir ülke olduğunu defalarca kanıtladığını savundu. 

Netanyahu, anlaşmanın, beklentilerin tersine, İran'ı daha iyiye doğru değiştirmeyeceğini, "iştahını daha da artıracağını", ortadoğuyu da daha kötü hale getireceğini, bölgede nükleer silah yarışı başlatacağını iddia etti. İsrail Başbakanı, "Bu anlaşma, silahlara değil, silahların kontrolüne elveda olacak" dedi.

Dünyanın İran'dan üç talepte bulunması gerektiğini de vurgulayan Netanyahu, bunları, "Ortadoğudaki komşularına karşı saldırganlığını durdurması, dünya genelinde terörizmi desteklemeye son vermesi ve İsrail'i yok etme tehdidinden vazgeçmesi" olarak sıraladı. 

Netanyahu İran'ın "normal bir ülke gibi muamele görmek istiyorsa, normal bir ülke gibi davranması gerektiğini" belirtti.

"İran rejimi sadece İsrail'e karşı değil, tüm dünyaya karşı ağır bir tehdit oluşturuyor" ifadesini kullanan Netanyahu, İran'ın dünyada terörü destekleyen faaliyetlerde bulunduğunu ve şu anda 4 Arap başkenti Bağdat, Şam, Beyrut ve Sana'da egemen olduğunu savundu. Netanyahu, "İran'ın saldırganlığı kontrol altına alınmazsa, kesinlikle daha fazlası da gelecek. İran'ın fetih, zapt etme ve terör yürüyüşünü durdurmak için hepimiz birlik olmalıyız" diye konuştu.

İran rejiminin "her zaman Amerika'nın düşmanı kalmaya" devam edeceğini de öne süren Netanyahu, İran ile IŞİD arasındaki savaşın da İran'ı ABD'nin dostu haline getirmediğini, İran ve IŞİD söz konusu olduğunda "düşmanınızın düşmanı düşmanımdır" sözünün geçerli olduğunu söyledi.

Özellikle Demokrat çevrelerce konuşması siyasi nitelik taşımakla eleştirilen Netanyahu, konuşmasının başında, "konuşmanın çok fazla tartışmaya yol açtığını biliyorum. Bazılarının burada bulunmamın siyasi nitelik taşıdığı algısı içerisinde olmasından derin üzüntü duyuyorum. Niyetim hiçbir zaman bu olmadı" ifadelerine yer verdi. Obama'yla yıldızının bir türlü barışmadığı bilinen Netanyahu, buna karşın konuşmasının başında Obama'ya bugüne kadar İsrail'e verdiği desteklerden ötürü teşekkür etti. 

Netanyahu'nun konuşması sırasında, Kongre binasının hem içinde hem de dışında İsrail Başbakanı'nı protesto gösterileri düzenlendi. 50'yi aşkın Demokrat Kongre üyesi de, Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi John Boehner'ın Beyaz Saray'a danışmadan Netanyahu'yu Kongre'ye davet etmesini protesto için İsrail Başbakanı'nın konuşmasına katılmadı. Kongre'de ortak oturumlara ABD başkan yardımcılarının başkanlık etme geleneğine rağmen, Netanyahu'nun konuşma yaptığı ortak genel kurula, yurt dışında olduğu gerekçesiyle ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden da başkanlık etmedi.

Boehner'ın İsrail Başbakanı'nı daveti, normal diplomatik protokollerin ihlal edildiği gerekçesiyle Beyaz Saray'ın tepkisini çekmişti. ABD Başkanı Barack Obama'nın da, ziyaretin İsrail'de seçimlere çok yakın bir tarihe denk gelmesi dolayısıyla Netanyahu ile görüşmeyeceği açıklanmıştı.

OBAMA NE DEDİ?

Beyaz Saray’daki Oval Ofis’te basına açıklamalarda bulunan Obama, Netanyahu’nun İran konusunda kayda değer bir alternatif sunmadığını dile getirerek İsrailli Başbakan’ın İran’ın nükleer programını dondurmasına ve zayıflatmasına neden olan geçici anlaşmaya varılmadan önce de aynı konuşmayı yaptığını söyledi.

''HÜKÜMETİNDEKİ YETKİLİLER BİLE...''

Obama, ''Netanyahu’nun hükümetindeki yetkililer bile İran’ın geçici anlaşmanın kendisini ilgilendiren şartlarına uyduğu konusunda hemfikirlerdi'' diye konuştu.