BIST 9.091
DOLAR 32,39
EURO 35,05
ALTIN 2.326,54
HABER /  SAĞLIK

Neşeliler bu yönden şanslı!

ABD'de yapılan araştırmada neşeli insanların kalp krizi ve diğer kalp hastalıklarına yakalanma riskinin daha az olduğu ifade edidli.

Abone ol

ABD'deki Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Okulu'nun yaptığı araştırmada neşeli mizaçlı insanların kalp krizi ve abi kalp ölümleri gibi kalp hastalıklarından mağdur olma olasılığının daha az olduğu belirtildi.

Uzmanlar daha önceki araştırmalarda huzursuz veya derpresif insanların kalp krizi geçirme olasalıklarının daha yüksek olduğunu bildirirken, bu tip insanların kalp hastalıkalrından ölme riskinni de yüksek olduğunu kaydetti.

American Journal of Cardiology dergisinde yer alan çalışmada neşeli, enejik, rahat ve hayatından memnun olma duygusunun gerçekte kalp krizi riskini düşürdüğü ifade edildi.

Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Okulu'ndan Lisa R. Yanek araştırmayla ilgili yaptığı açıklamada "Eğer doğanızda neşeli bir insan varsa ve olaylara aydınlık yönünden bakıyorsanız kalp hastalıkalrına karşı kendinizi koruyorsunuz demektir. Mutlu bir mizaç sizin sağlığınıza olumlu etki yapar ve sonuçta sizi mutlu eder" dedi. Yanek huzurlu insanların koroner tehlikelerininin olduğunu ancak ciddi kalp hastalıklarının daha az olduğuna vurgu yaptı.

Yanek ve arkadaşlarının araştırmalarında neşeli ve huzurlu olmanın kalp üzerinde koruyucu etkisinin altında yatan mekanizmalar açıklığa kavuşturulmamış. Uzmanlar konu üzerinde daha fazla araştırma yaparak beden ve ruh arasındaki etkileşime daha fazla ışık tutulabileceğini söyledi.

Araştırmada 1483 kişinin 25 yıllık verileri değerlendirilerek sonuç elde edilmeye çalışıldı. Araştırma sonunda pozitif bir ruh halinde olan insanların kalp hastalıklarına yakalanma riskinin üçte bir oranında düştüğü belirtildi.