BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,78
ALTIN 2.501,53
HABER /  GÜNCEL

Nepal'in tacizlere bulduğu çözüm kadınlara özel minibüs

Başkent Katmandu'da cinsel taciz vakalarını önlemek için yalnızca kadınlara hizmet veren minibüsler sokaklarda dolaşmaya başladı. İşletmeci şirketin yöneticisi "Amacımız kadınların kendilerini daha güvende hissetmesini sağlamak" dedi.

Abone ol

Nepal'in başkenti Katmandu'da cinsel tacizleri önlemek amacıyla kalabalığın yoğun olduğu hatlara yalnızca kadınlara hizmet veren özel minibüsler hizmet vermeye başladı.

Girişimin ardındaki şirketin yöneticisi amaçlarının 'kadınları daha rahat ve güvenli hissettirmek' olduğunu söyledi.

Kadınlara tahsis edilen dört araç en yoğun saatlerde 17 kişilik kapasitesiyle kentin işlek noktalarında ulaşımı sağlayacak.

2013'te Dünya Bankası'nın yaptığı anket sonuçlarına göre, Nepal'deki kadınların dörtte biri toplu taşıma araçlarında cinsel tacize maruz kalmış.

Katmandu'daki yasaya göre bütün otobüslerde yalnızca kadınlara ayrılmış koltuklar olsa da bu kurallara uyulmadığı yönünde eleştiriler var.

Hedef tüm minibüslere kadın şoför

Projenin arkasındaki isim Bagmati Ulaşım Girişimcileri Birliği başkanı Barat Nepal, yoğun saatlerde iyice artan cinsel taciz vakalarının uzun zamandır devam ettiğini ve projenin bu sorunları çözmek için düşünüldüğünü söyledi.

Otobüsler Katmandu'nun en yoğun hattı olan Kalanki-Balkot arasında çalıştırılacak.

Çalıştırılan dört araç için şimdilik yalnızca bir kadın kondüktör bulunuyor, ama Barat Nepal hedeflerinin bütün minibüs servisini yalnızca kadınlardan oluşan bir ekiple sağlamak olduğunu söyledi.