BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  DÜNYA

Nemrut Dağı’na çıkmak artık daha kolay

Devasa heykellerin bulunduğu ve her yıl binlerce turistin ziyaret ettiği 2 bin 206 metre yükseklikteki Nemrut Dağı’na turistler artık daha k...

Abone ol

Devasa heykellerin bulunduğu ve her yıl binlerce turistin ziyaret ettiği 2 bin 206 metre yükseklikteki Nemrut Dağı’na turistler artık daha kolay tırmanıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Gaziantep Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından yürütülen ‘Adıyaman Nemrut Dağı Tümülüsü ve Anıtları Çevre Düzenlemesi Uygulama Projesi’ kapsamında yürütülen çalışmaların bu yılki bölümünde sona gelindi. Zirveye iş makinelerinin çıkarılamaması nedeniyle eşeklere yüklenen inşaat malzemeleri işçilere ulaştırılıyor.
Kafeteryalardan zirveye 150 santim genişliğinde mermerden doğu terasına 800 metre, batı terasına 600 metre yol yapıldı. Zirvede ise tümülüsün bir ucundan diğer ucuna ahşaptan yol yapılıyor. Daha önceden zirveye yapılan yorucu yürüyüş, yerini rahat bir yürüyüşe bıraktı. Yerli ve yabancı turistler yapılan yoldan duydukları memnuniyetleri dile getiriyor.
2 milyon 363 bin 146 TL bedelle ihale edilen yol çalışmalarının bir ay içerisinde tamamen bitirilmesi planlanıyor. Nemrut Dağı zirvesine yaklaşık 800 metre mesafede araçların durmasının ardından, heykellerin bulunduğu zirveye kadar yürüyerek çıkan turistler, daha önceden çok yorulduklarını fakat yeni yapılan yol ile bu yorgunluğu yaşamadıklarını ifade etti.
Proje Şefi İnşaat Mühendisi Ünal Gökbulut ise proje hakkında yaptığı açıklamada, “Doğu ve batı terasına yaklaşık 150 santim genişliğinde mermerden yol döşedik. Zirvede ahşap yolların yapımına başladık. Ahşap yolumuzun genişliği 180 santim genişliğinde, 310 metre uzunluğunda olup, tümülüsün bir ucundan bir ucuna kadar uzayacak. Yapılan yollar yürüme esnasında kolaylık sağlıyor. Eski haliyle yol turistleri yoruyordu” dedi.
(İHA)