BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,89
ALTIN 2.431,07
HABER /  GÜNCEL

Neden Cizre? Emekli general açıkladı

Çatışmaların yoğunlaştığı Cizre'de neler oluyor? PKK'nın özerklik ilanının arkasında yatan nedeni emekli genenal Nejat Eslen açıkladı.

Abone ol

Emekli General Nejat Eslen, Cizre'nin Suriye sınırında olduğunu ve PKK'nın Cizre'yi güneyindeki Cezire kantonuyla birleştirmek istediğini söyledi.

8 gün sokağa çıkma yasağı uygulanan Cizre bir anda Türkiye'nin en çok konuşulan yeri haline geldi. Peki bu ilçeyi bu kadar öne çıkaran ne? Milliyet yazarı Melih Aşık, emekli general Eslen'in Cizre ile ilgili ilginç açıklamalarını köşesine taşıdı:

PKK İLE PYD'Yİ BULUŞTURMAK

- Suriye’de malum 1 milyon 700 bin Kürt yaşıyor. Sayının son göçlerle düşmüş olması çok muhtemel. Bu sayıyla Kürtlerin Suriye’nin güneyinde oluşturmaya çalıştıkları koridoru kontrol etmeleri mümkün değil. O halde ne yapmak lazım... O zaman Türkiye - Suriye sınırını buharlaştırıp Türkiye’nin güneyindeki Kürtlerle Suriye’nin kuzeyindekileri birleştirmek lazım.
Cizre Türkiye - Suriye sınırının en doğusundadır. Sınıra çok yakındır. Hemen güneyinde Cezire kantonu var. Cizre ile Cezire arasındaki sınırı kaldırmak, burayı geçiş noktası yapmak, PKK ile PYD’yi buluşturmak... Amaç budur... Cizre’de başarılı olurlarsa kontrol ettikleri alanı batıya doğru genişletecekler, Hatay’a kadar uzanan bir koridor oluşturacaklardır... PKK’nın niyetleri ve planları sır değildir. Bunlar KCK sözleşmesinde yazılıdır.

cizre.20150911034214.jpg

Öte yandan Cizre'yi kaleme alan Habertürk yazarı Nihal Bengisu Karaca, PKK'nın kantonlaşma hedefine dikkat çekerek Cizre'nin seçilmiş pilot bölge olduğunu yazdı.

HDP heyetinin ilçeye girmek istemesini ve ilçeyle ilgili tartışmaları değerlendirdiği köşesinde yazısına şöyle devam ediyor:

HDP'NİN CİZRE ROLÜ

"HDP heyetinin yollara düşme ve Cizre'ye girmeyi deneme eylemi oradaki sivilleri korumak için mi, yoksa bir türlü reddedemedikleri Kandil ve patronlarının otoritesinin, Cizre'ye yaptıkları siyasi yatırımı korumak için mi? Amaç, güvenlik güçlerini panikletip hata yapmalarını sağlamak olabilir mi? PKK ve muhipleri devleti aceleye getirmeye zorlarken bilinçli bir strateji uyguluyor: Cizre'de yapılacak her hata, kaybedilen her sivil ya da güvenlik görevlisinin, polisin hayatı PKK'nın işine geliyor, HDP'nin de işine geliyor mu?

Bu şartlarda devletin de Cizre'yi kaybetmemek için giriştiği her önlem mantıklı ve meşru.
Muhsin Kızılkaya, perşembe akşamı Enine Boyuna'da söyledi: "Devletin çözüm sürecini buzdolabından çıkarması, masaya tekrar dönmesi Cizre'de yenilgi almamasına bağlıdır." Aynı programda ben de şunu sormuştum, tekrar soruyorum: Selahattin Demirtaş Cizre'ye girmeye çalışmak yerine neden Cizre'deki silahlı kadrolara "Cizre'den çıkın!" çağrısı yapmaz?
Ve bir teklif: Selahattin Demirtaş bir şeylerin değişmesini istiyorsa Cizre dahil, ülkenin tamamı için PKK'ya "Ülkeyi terk et" çağrısı yapabilmelidir."