BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,87
ALTIN 2.430,05
HABER /  GÜNCEL

Necdet Ünüvar Twitter'ın kitabını yazdı!

İyi bir sosyal medya kullanıcısı ve takipçisi olan AK Parti Milletvekili Sağlık Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Necdet Ünüvar Twitter'ın kitabı yazdı.

Abone ol
HATİCE KÜBRA
TWİT-ÜL HAVADİS

Paylaştığı özlü sözlerle ve yaptığı kelime oyunlarıyla Twitter'ı en başarılı kullanan siyasetçiler arasında Necdet Ünüvar. Öyle ki zaman zaman gazetecilerin günün manşetini beklediği bir isim. Geçen dönem Bilişim ve İnternet Araştırma Komisyonu Başkanlığı da yapan Ünüvar, sadece Twitter'ı değil diğer sosyal medya araçlarını da oldukça etkili kullanıyor. Tuttuğu notlardan yola çıkarak yazdığı "Dijital Siyaset" kitabı hem siyasetçilere rehber oluyor hem de bu alanda Türkiye'de bir siyasetçi tarafından ilk kitap olma niteliği taşıyor. 

Prof. Dr. Necdet Ünüvar'la Dijital Siyaset kitabını ve siyasetçilerin sosyal medya kullanımlarını konuştuk. Sohbete Dijital Siyaset nedir sorusundan başladık. Türk Patent Enstitüsü'nden isim hakkını aldığı Dijital Siyaset kavramını bakın Necdet Ünüvar nasıl tanımlıyor:

DİJİTAL SİYASET NEDİR? 
 
Her çağa bir isim verilir. 21. çağa bilgi çağı deniyor, ben ona bir ilave daha yapıyorum. 21. asır aslında sadece bilgi çağı değil aynı zamanda ilgi çağı. Bütün dünyadaki insanların büyük bir çoğunluğu hem iş yapmak istiyor hem de bu iş görülsün istiyor. Bu internetle biraz daha ön plana çıktı. Son 20 yıldır internetin hayatımıza hakim olmasıyla ve bilginin hızlı bir şekilde bir yerden bir aktarılmasıyla bu gündeme geldi. Fakat son 6-7 yıldır da sosyal medyanın hayatımıza girmesiyle, yani bilginin eyleme dönüşmesi bu hadiseyi hızlandırdı. 
 
Siyaset aslında hem iş yapmak hem gönül yapmaktır. Hem iş yaparken hem gönül yaparken kullandığımız bazı araçlar var. Bunların en başında iletişim araçları geliyor. İşte o iletişim araçlarıyla siyaseti bütünleştiren kavram olması anlamında dijital siyaset kavramını düşündüm. 
 
KİTAP FİKRİ NEREDEN ÇIKTI?
 
Benim küçük not defterlerim vardır. Aldığım notlar burada birikir. Bu bazen bir eylemdir, bazen güzel bir sözdür ve her şeyi bir özlü sözle nitelemekten de hoşlanırım. Bu 20 yıllık bir alışkanlığımdır. Dijital platformu kullanan siyasetçileri gördükçe, bazı kullanıcıların bunu iş olsun diye kullandıklarını farkediyorum. Kendi kendime nasihatlar içeren notlar aldım. Bir iletişimle arkadaşla konuştuğumda o, bunları yayınlamanın faydalı olduğunu, bu şekilde bir kitabın bir siyasetçi tarafından hiç yazılmadığını söyledi. Böylece bir kitap olarak çıktı. Başında yaklaşık 20 sayfa kadar dijital siyaseti izah eden bir metin, sonra da 111 tane asında kendime yazdığım ama kamuoyuyla paylaştığım öğütler dizisi var. 
 
DİJİTAL SİYASET DUASI
 
Necdet Ünüvar kitabında Dijital Siyaset Duası ve Sosyal Ziyaret Adabı gibi bölümlere de yer vermiş. Bu bölümleri ise şöyle anlatıyor:
 
Hititlerin duasını bir genç arkadaşım benimle paylaştı. Bunu bir de sosyal medya kullanıcıları için dijital siyaset duası olarak yapalım, dedim. Hititlerin duasını biz günüzmüzdeki dijital platforma uyarlıyoruz. Hitiler "Tanrım beni yavaşlat" demiş, ben orda "Allah'ım hayatımı sosyal medyaya değil, sosyal medyayı bana bağımlı kıl" diyorum. 

necdetunuvar.jpg 
 
SOSYAL ZİYARET ADABI
 
Sosyal medya demek sohbetin yeni bir versiyonu demek. Niye bu kadar çok tuttu? Çünkü insanlara unuttuğu bir kavramı, sohbeti hatırlattı. Özellikle Twitter, yazılı ortamda sohbettir. Dikkat edin o sohbeti adabına uygun gerçekleştiren kişiler, sosyal medya kullanıcıları tarafından da en çok hüsn-ü kabul gören kişilerdir.

Fakat insanlar klavyeyi eline aldıklarında yazdıkları şeyin nereye gideceğini o anda farkedemiyorlar. Bir küçücük metni gönderdiğiniz anda artık o sizin değildir, onun sahibi siz değilsiniz. Ve insanlar çoğu kez bunu unutuyorlar.

Esasında ben bir şey yazarken, yazdığım her bir metnin, bilginin, duygunun beni takip eden 48 bin takipçimin kullandıkları araçlar vasitasıyla onlara misafir olduğum anlamını taşıyor. Nasıl ki bir herhangi bir ev ziyaretine giderken üstümüze başımıza çeki düzen veriyorsak sosyal medyayı kullanırken de bunun tıpkı bir ev ziyareti gibi olduğunu düşünüp, ona göre çeki düzen vermemiz lazım.

Çeki düzen nedir? Düzgün bir ifadedir. Yanlış anlaşılmayacak kadar net, berrak güzel bir Türkçe, hemö vurgudu hem kurgusu düzgün bir metin şeklinde göndermektir. Bazen bir çok sosyal medya kullanıcısı yanlış anlaşıldığını ifade eder. Doğrudur, yanlış anlaşılmış olabilir ama yanlış anlaşılmaya yol açan okuyan değil yazandır.
 
 
SİYASETÇİLER SOSYAL MEDYADA NELERE DİKKAT ETMELİ?
 
Hacı Bektaşi Veli "eline, beline, diline hakim ol" demiştir. İnsanların söyledikleri şeyler konumuna göre değişir. Konumunuz arttıkça öneminiz de artar. Bir başkası yaptığında basit bir zaaf gibi geçiştirebilecek bir şey bir siyasetçi için çok önemli olabilir. O yüzden kontrol önemli.

Bir siyasetçi olarak nasıl ki insanların arasında kontrollü olmak zorundasınız sosyal medyada da kontrol gerekiyor. Her zaman kontrollü olmak mümkün olmayabiliyor. Bu durumda da hatadan hızlıca çıkmak lazım. Dijital siyaset önerileri kapsamında kitapta buna yer veriliyor. Bir kriz olduğunda krizden nasıl çıkmanız gerektiğini konusunda. Bu işler genellikle editör kullanılmadan yapıldığı için yanınızda sizi ve muhataplarınızı tanıyan insanlarla istişare etmenizde fayda var. 
 
SADECE TWİTTER DEĞİL DİĞER MECRALAR DA ÖNEMLİ

Siyasetçi aslında geleceğe mektup yazan kişidir. Bugün yaptığınız şeyi yarın herhangi birisi okuyorsa bu sizin geleceğe mektup yazdığınızı gösterir. Alıcısı belli değildir. Alıcısı kim alıyorsa odur. Bu anlamda yaptıklarımızı bir kayıt altına alıyorsak en elzem olan şey bir internet sitemizin olmasıdır. İnternet sitemiz bizim kimliğimizi, yaptıklarımızı, yapacaklarımızı, vizyonumuzu ve muhataplarımızla ilişkimizi gösteren en önemli nokta internet sitesidir. İşe ordan başlamak lazım. Ondan sonra interaktif olarak kullanabileceğiniz mecralar gelir. Facebook, Twitter gibi sosyal medya ağları sizin karşılıklı etkileşime girebileceğiniz alanlardır. Bu alanlara ağırlık vermek lazım. Ama insanların en sık kullandığı şeyin kısa mesaj olduğunu da unutmamak lazım. Bu alanları birbiriyle ilişkili kullanmak gerekiyor.
 
TARİHE NOT DÜŞMEK

haticekubra.jpg 
 
Sürdüremeyeceğiniz mecraları çok fazla kullanmamak lazım. Sürdürülebilir olmak çok önemli. Web sitemdeki insanlara saygı duyuyorum, burayı Twitter hesabımla ilşkilendirdim. Adana'da yürütülen projelere gelişmelere göre yer veriliyor. Konuşmalarım 35 saniyelik videolar şeklinde yer alıyor, zaman zaman yazdığım bir bloğum var, ona da buradan ulaşılabilir. Bunu neden yapıyorum? Bir kişi "sen ne yaptın?" dediğinde bunun cevabını siteme girerek görebiliyor. Ben aslında bununla tarihe, geleceğe not düşüyorum. Benim için en popüler olduğum alan Twitter'dır ama ben web sitemi çok daha fazla önemsiyorum. Her şeyine çok özeniyorum, deseninden bir sayfalık notlara kadar. 
 
MESAİ SAATLERİNE DİKKAT ETMELİ
 
Saat 12'den sonra insanları evinde ziyaret etmezseniz bunun gibi Twitter saatlerine de dikkat ediyorum. Saat 12- 07 arası çok fazla tweet atmam mesela. Mesai saatleri içersinde çok fazla tweet atmamak gerektiğini düşünüyorum. Bazen görüyoruz mesai saatinde ama her 3-5 dakikada bir tweet atıyor. O zaman "tweetimi başkası atıyor yoksa işi mi başkası yapıyor?" diye düşünüyorsunuz. Adam devlet memuru, bürokrat mesai saatlerinde habire tweet atıyor. Devlet bize o saatlerde iş üretelim diye maaş veriyor. 

twitter.com/Htckubra 

Facebook Hatice Kübra