BIST 9.722
DOLAR 32,53
EURO 34,89
ALTIN 2.422,28
HABER /  GÜNCEL

'Nazi gardiyanı' Demjanjuk öldü

2.Dünya Savaşı sırasında bir Nazi kampında gardiyan olan ve 2011'de Almanya'da mahkeme önüne çıkarılarak suçlu bulunan John Demjanjuk 91 yaşında öldü.

Abone ol

2.Dünya Savaşı sırasında bir Nazi kampında gardiyan olan ve 2011'de mahkeme önüne çıkarılarak suçlu bulunan John Demjanjuk 91 yaşında öldü.

Denjanjuk, geçen Mayıs ayında Almanya'da mahkemeye çıkarılmış ve 5 yıl hapse mahkum edilmişti. Demjanjuk, temyiz başvurusu dolayısıyla serbest bırakılmıştı.

John Demjanjuk'un, Bavyera'nın Bad Feilnbach yöresinde bir yaşlılar evinde öldüğü açıklandı.

Geçen yılki mahkemede Demjanjuk'un Nazi işgali altındaki Polonya'da kurulan Sobibor kampında gardiyanlık yaptığını kaydedilmişti. Demjanjuk, bu suçlamayı reddetmiş, kendisinin de "savaş tutsağı ve mağdur olduğunu" savunmuştu.

Sobibor kampındaki gaz odalarında 250 bin dolayında insanın öldürüldüğü tahmin ediliyor. John Demjanjuk, kampta gardiyanlık yaptığı sırada 28 bin 60 kişinin öldürülmesinde aracı rol oynamaktan suçlu görüldü.

Mahkeme sırasında, Demjanjuk'un ailesi, sanığın çok hasta olduğunu belirtmişlerdi. Demjanjuk, 1986 yılında da İsrail'deki bir mahkemede benzer suçlamalardan hüküm giymiş, ancak kimliğiyle ilgili kuşkular doğması üzerine mahkemenin hükmü geri çevrilmişti.

1920 yılında Ukrayna'da doğan Demjanjuk, Sovyet yönetimi altında yetişmişti. 1942'de Almanlar tarafından tutsak alındığında Kızıl Ordu'da askerdi.

Mahkeme sırasında savcılık makamı, Demjanjuk'un Almanlar tarafından SS gardiyanı olarak görevlendirildiğini ve bir toplama kampında çalışmakla, kamptaki öldürme olaylarında rol oynamış sayılacağını savundu. Mahkemede, Demjanjuk'un şahsen belli bir suç işlemiş olduğu konusunda herhangi bir kanıt sunulmadı.