BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,94
ALTIN 2.436,67
HABER /  GÜNCEL

Nazarbayev'e 10 yıl daha iktidar 'anayasa'ya takıldı

Kazakistan Anayasa Konseyi, Cumhurbaşkanı Nazarbayev'in 2020'ye kadar görevde kalması yönündeki kararı anayasaya aykırı buldu.

Abone ol

Kazakistan Anayasa Konseyi Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in görev süresini yaklaşık 10 yıl daha uzatmayı öngören tasarıyı reddetti.

Kazak parlamentosu 14 Ocak'ta aldığı kararla Nazarbayev'in görev süresini 2020'ye dek uzatmış, bu nedenle siyasi takvimdeki iki cumhurbaşkanlığı seçimi iptal edilmişti.

Anayasa Konseyi ise parlamentoda onaylanan değişikliklerin referanduma götürülmesinin anayasaya aykırı olacağına hükmetti.

Bu durumda Nazarbayev, Orta Asya'nın en büyük ekonomisinde liderliğini sürdürmek için gelecek yıl seçim yarışına girecek.

Anayasa Konseyi Başkanı İgor Rogov, Nazarbayev'in bir ay içinde karara itiraz edebileceğini bildirdi.

Ülkeyi 20 yıldır yöneten Nazarbayev, daha önceden bu önerinin referanduma götürülmesi planlarını desteklemediğini söylemişti.

Bu nedenle 70 yaşındaki liderin itirazda bulunması beklenmiyor.

Bölgesel ekonomik güç

Kazakistan dünyanın en büyük uranyum üreticisi ve petrol ve sanayi metalleri ihracatında önde gelen oyuncular arasında yer alıyor.

Ülkenin bağımsızlığını kazanmasından bu yana Nazarbayev'den başka lider bilmeyen ve Cumhurbaşkanı'nı 'Baba' olarak anan Kazakların Nazarbayev'in yeniden seçilmesine destek vermesi olası.

Halihazırda parlamentoda tek bir muhalif milletvekili bile bulunmuyor.

Ülkedeki 9 milyon kayıtlı seçmenin yarısından fazlası Nazarbayev'in görev süresinin uzatılmasını referanduma götürmek için hazırlanan dilekçeye imza koydu.

Nazarbayev de Cuma günkü açıklamasında, halktan gelen sinyaller ışığında sağlığı el verdikçe ülkeyi yönetmeye devam etmeyi umduğunu söyledi.

Kazakistan yasalarına göre görevdeki bir lider istediği kadar çok kez seçime girebilir.

Ülkede yedi yıl olan cumhurbaşkanlığı görev süresi ise 2012'den itibaren beş yıla inecek.