BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,95
ALTIN 2.437,03

Nazan Öncel Kimdir?

Türk müzisyen, besteci, söz yazarı ve yorumcudur. Türk pop müziğinin en önemli sanatçılarından biri. Çocukluğu Memur bir baba ve öğretmen bir annenin üç kızından ikincisi olan Nazan Öncel'in çocukluğu, kendisinin konuşmak istemediği bir konu olmakla beraber fazla bilinmemektedir. 1961 yılında, 5 yaşındayken Acı Tesadüf adlı bir filmde oynayan Nazan Öncel`in anne ve babası ayrılmış, her ikiside farklı kişilerle ikinci evlliklerini yapmışlardır. Nazan Öncel, 1999...

Türk müzisyen, besteci, söz yazarı ve yorumcudur. Türk pop müziğinin en önemli sanatçılarından biri. 

Çocukluğu 
Memur bir baba ve öğretmen bir annenin üç kızından ikincisi olan Nazan Öncel'in çocukluğu, kendisinin konuşmak istemediği bir konu olmakla beraber fazla bilinmemektedir. 1961 yılında, 5 yaşındayken Acı Tesadüf adlı bir filmde oynayan Nazan Öncel`in anne ve babası ayrılmış, her ikiside farklı kişilerle ikinci evlliklerini yapmışlardır. Nazan Öncel, 1999 yılında çıkardığı Demir Leblebi albümünün Demirden Leblebi şarkısında çocukluğunda üvey babasından gördüğü bir taciz olayını yorumlamıştır. 

Gençliği 
Ortaokul dönemlerinde gitar çalmayı öğrenmiştir. daha sonra İzmir Konservatuarı'ndan mezun olmuştur. 1975`de İzmir Radyosu'nun düzenlediği bir yarışmada Annem adlı parçasyıla birinci olan Öncel, Sana Kul Köle Olmuştum (Söz: Erdener Koyutürk, Müzik: Özdener Koyutürk) adlı ilk 45'liğini 1978'de, 22 yaşındayken çıkarmıştır. O sıralarda müzik dünyasında yeni bir İzmirli olarak lanse edilen genç Nazan Öncel, 1980`de Hırçın Kız ve 1981`de Neden adlı 2 özgün bestesiyle Eurovision Şarkı Yarışması elemelerine katıldı ve ilk 15`e girme başarısını gösterdi. 1980 yılında kendi parçalarının yanında bilinen arabesk ve alaturka eserleri de yorumladığı ilk uzunçaları Yağmur Duası`nı Tempo Plak`tan yayımladı. Televizyonlarda daha sık görünmeye, çeşitli yerlerde program yapmaya başladı. İzmir`de yaşamasından dolayı sık sık İstanbul`a seyahat ediyordu. 1983 yılında Bursa Çelik Palas`ta program yapması ve yılbaşı balosunda Tanju Okan gibi bir isimle aynı sahneye çıkması kısa sürede aldığı mesafeyi göstermeyi açısından yararlıdır. 

Olgunluk dönemi 
1984 yılında müziğe ara veren ve 8 yıl bir şirkette sekreterlik yapan Nazan Öncel, 1992 yılında nihayet şeytanın bacağını kırmayı başarmış, albüm çalışmalarına başlamış ve 23 Aralık 1992 tarihinde Bir Hadise Var albümüyle büyük çıkışını yapmıştır. Albümden çıkan Aynı Nakarat parçası videosu ve sözleri ile büyük beğeni toplamıştır. Klipte kıvırcık saçlarıyla, uçuk kıyafetleriyle, yırtık kot şortuyla ve büyük yıldız kolyesiyle 90'ların unutulmayanlarından isimlerinden biri olmuştur. Gitme Kal Bu Şehirde ve Aşık Değilim Olabilirim şarkılarıyla da kısa sürede bir fenomen haline gelmiştir. Bir Hadise Var döneminde konserlere çıkan Nazan, Aşık Değilim Olabilirim konser performansını video klip olarak yayınlamıştır. 

2 yıl sonra, 24 Ocak 1994 tarihinde Ben Böyle Aşk Görmedim albümünü yayınlayan Nazan Öncel, bu albümüyle önceki albümünden çok farklı ve derin mesajlı şarkı sözleriyle yeni bir tarza geçiş yapmıştır. Albümle büyük bir başarı yakalayan Nazan Öncel, albümden çıkan Geceler Kara Tren parçasının gerek klibi gerekse şarkısıyla çok büyük ilgi görmüştür. Geceler Kara Tren parçasının sözleri de Nazan Öncel'in söz yazarlığında bir usta olduğunu kanıtlamıştır. Ben Böyle Aşk Görmedim, Nazınla Dünya Sazınla Dünya ve Aşk Beklemez (Börekler Açarım) şarkıları da video klipleriyle birlikte albümün öne çıkan parçalarından olmuştur. 

1995 Mart ayında çıkardığı Unplugged-Rock tarzı Göç albümüyle romantik şarkılarla gönüllerde taht kurmuştur. Albüm 90'ların en önemli albümlerinden biri olmuş, Gidelim Buralardan ve Sen Ben Öldürüyorsun parçalarıyla bu albümde de hitler çıkarmıştır. 

1996 ayında çıkardığı Sokak Kızı albümüyle Nazan tarzını sertleştirir ve bu albümden çıkan Sokak Kızı, Erkekler de Yanar, A Bu Hayat ve Bırak Seveyim Rahat Edeyim gibi parçalar onu slowdan uzaklaştırır ancak zirveye taşır.Nazan, bu tarzı 1999 Ocak ayında yayınlanan Demir Leblebi albümünde sürdürdü. Türkiye'ye eşik atlatan ve sosyal sorumluluklara işaret eden bu albüm yıllar sonra Göç ve Sokak Kızı albümleri gibi kült olma mertebesine erişti. 21 Mart 2004 tarihinde Yan Yana Fotoğraf Çektirelim albümünü çıkardı. Bu albüm sanatçının en çok satan albümlerinden biridir. 15 Temmuz 2006'da 7n Bitirdin'i çıkaran sanatçı Aşkım Baksana Bana ile digital ortamda en çok satılan şarkı olmayı başardı ve listelere bir numaradan girerek tam üç ay liste başı oldu. Son olarak uzun yıllar birlikte çalıştığı müzisyen Hamit Ünadaş'ın Janti albümünün prodüktörlüğünü üstlendi ve şarkılarını kaleme alarak iki şarkıda Janti'ye düet yaparak destek oldu.