BIST 9.042
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.300,61
HABER /  DÜNYA

NATO'dan Rusya'ya karşı önlem paketi

Rusya Ukrayna sınırına yığınak yapıyor. NATO Rusya’ya karşı bir önlem paketi hazırlığı içinde.

Abone ol

Avrupa Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutanı Philip Breedlove, Ukrayna sınırına yığınak yapan Rusya’nın işgal kararı alması halinde bu hedefine 3-5 günde ulaşabileceğini ifade etti.

NATO’da Rusya’ya karşı askeri önlem paketine yönelik hazırlıklar başlarken, Avrupa Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutanı (SACEUR) Philip Breedlove, Ukrayna sınırına yığınak yapan Rusya’nın işgal kararı alması halinde bu hedefine 3-5 günde ulaşabileceğini ifade etti.

The Wall Street Journal gazetesine konuşan Breedlove, mevcut durumu “inanılmaz düzeyde endişe verici” olarak tanımladı. Brüksel’de bir araya gelen NATO dışişleri bakanları, Breedlove’dan 15 Nisan’a kadar kara, hava ve deniz opsiyonlarını içeren Rusya’ya karşı bir önlem paketi hazırlamasını istedi.

Askeri planlamanın kuzey, merkez ve güney odaklı yapılması beklenirken NATO kaynakları, Breedlove ve diğer askeri birimlerin gerekli planları oluşturmalarının ardından önlem paketinin nihai onay için NATO üyesi ülkelere sunulacağını belirtiyor.

Askeri kanadın dört ana olasılık üzerinde yoğunlaşması bekleniyor. Rusya’nın Kırım’a yönelik adımlarını kendileri açısından tehdit olarak algılayan Polonya ve Baltık ülkelerini rahatlatmak amacıyla bu ülkelerdeki askeri varlıkların güçlendirilmesi ve bu ülkelere birlik kaydırılması bu olasılıkların başını çekiyor. Diplomatik kaynaklar, Polonya’nın NATO’dan iki tugay talebinde bulunduğunu belirtiyor.

Bir yandan üye ülkeleri rahatlatıcı önlemleri almaya diğer yandan da mevcut gerginliği tırmandırmamaya özen gösteren NATO’nun, askeri pakete dahil edebileceği diğer unsurları ise askeri tatbikat ve eğitimlerin yoğunlaştırılması, savunma planlarının güncelleştirilip mevcut duruma uygun hale getirilmesi ve NATO Acil Mükabele Gücü’nün hazır olma seviyesinin yükseltilmesi oluşturuyor.

NATO, krizin başından bu yana ilgili bölgelerdeki askeri varlığını kademeli olarak artırıyor. Bu çerçevede Baltık ülkelerinin hava sahası denetimleri artırılırken bölgeye ek savaş uçakları aktarıldı. Ukrayna ile sınırı olan Polonya ve Romanya’ya erken uyarı uçakları (AWACS) gönderen NATO, Karadeniz’deki görünürlüğünü de artırdı.

Bölgedeki hava ve deniz unsurlarını yoğunlaştıran NATO’nun karadaki varlığının ise ancak Breedlove’ın hazırlayacağı planlar çerçevesinde artması bekleniyor.