BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,19
ALTIN 2.247,24
HABER /  GÜNCEL

NATO'dan flaş Türkiye açıklaması: Saldırı olursa...

NATO IŞİD'in Türkiye'ye saldırması durumunda ortak savunma maddesini devreye sokacağını açıkladı.

Abone ol

Yarın Meclis'te görüşülmeye başlanacak olan kritik tezkere kararının öncesi Türkiye'de sıcak dakikalar yaşanıyor. NATO Genel Sekteri Jens Stoltenberg, IŞİD tarafından Türkiye'ye saldırı olursa savunmada olacaklarını belirtti. İngiltere Başbakanı David Cameron ise IŞİD'le mücadele için yarın Türkiye'ye gelecek.

TÜRKİYE'YE SALDIRI OLURSA...

NATO'nun Genel Sekreteri Jens Stoltenberg görevine başlar başlamaz Türkiye'yle ilgili açıklama yaptı. Stoltenberg, "Türkiye herhangi bir şekilde saldırıya uğrarsa savunuruz" dedi.

NATO'dan yapılan açıklamada "Türkiye bir saldırıya uğrarsa NATO olarak ortak savunma maddesini devreye sokarız" denildi.

NATO Genel Sekreterliği görevine bugün başlayan Jens Stoltenberg, Türkiye'nin herhangi bir şekilde saldırıya uğraması durumunda ittifakın ortak savunma prensibinin devreye gireceğini söyledi.


26183641.jpg

NATO karargahında basın toplantısı düzenleyen Jens Stoltenberg, birkaç gün içinde Türkiye'yi ziyaret edeceğini de ekledi.

Kuzey Atlantik Antlaşması'nın 5. maddesi, örgüte üye ülkelerin silahlı bir saldırıya uğrayan herhangi bir üye ülkeye yardım etmelerini öngörüyor. Bu madde,  NATO tarihinde ilk ve tek kez 2001'deki 11 Eylül saldırılarından sonra uygulandı.

NATO Antlaşması'nın 5. Maddesi ne diyor?

Taraflar, Kuzey Amerika'da veya Avrupa'da içlerinden bir veya daha çoğuna yöneltilecek silahlı bir saldırının hepsine yöneltilmiş bir saldırı olarak değerlendirileceği ve eğer böyle bir saldın olursa BM Yasası'nın 51. Maddesinde tanınan bireysel ya da toplu öz savunma hakkını kullanarak, Kuzey Atlantik bölgesinde güvenliği sağlamak ve korumak için bireysel olarak ve diğerleri ile birlikte, silahlı kuvvet kullanımı da dahil olmak üzere gerekli görülen eylemlerde bulunarak saldırıya uğrayan Taraf ya da Taraflara yardımcı olacakları konusunda anlaşmışlardır. Böylesi herhangi bir saldın ve bunun sonucu olarak alınan bütün önlemler derhal Güvenlik Konseyi'ne bildirilecektir. Güvenlik Konseyi, uluslararası barış ve güvenliği sağlamak ve korumak için gerekli önlemleri aldığı zaman, bu önlemlere son verilecektir.

CAMERON TÜRKİYE'YE GELİYOR

İngiltere Başbakanı David Cameron'ın, IŞİD ile mücadele görüşmeleri kapsamında yarın Türkiye'ye geleceği bildirildi.