BIST 9.679
DOLAR 32,52
EURO 34,79
ALTIN 2.420,71
HABER /  GÜNCEL

NATO: Türkiye'yi her tür tehlikeye karşı koruruz

Genel Sekreter Jens Stoltenberg, ittifakın Türkiye'yi her türlü tehlikeye karşı koruyacağını söyledi. Stoltenberg, Rusya'nın sadece Türkiye'nin değil, NATO'nun hava sahasını da ihlal ettiğini belirtti.

Abone ol

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ittifakın Türkiye'yi her türlü tehlikeye karşı koruyacağını söyledi.

Brüksel'deki NATO Savunma Bakanları toplantısı sonrası bir basın toplantısı düzenleyen Stoltenberg, Rusya'nın sadece Türkiye'nin değil, NATO'nun hava sahasını da ihlal ettiğini belirtti.

"NATO'nun en büyük ikinci ordusuna sahip Türkiye son derece güçlü bir müttefikimizdir" diyen Stoltenberg, gerekirse 48 saat içinde birliklerini Türkiye'de konşlandırabileceklerini kaydetti.

TIKLAYIN: INDEPENDENT'TAN COCKBURN: TÜRKİYE SURİYE'DE KAYBETTİ

NATO Genel Sekreteri, Rusya'nın Suriye'deki hava saldırılarının da kaygı yarattığını vurguladı.

Stoltengerg Rusya'dan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı desteklemekten vazgeçmesini ve IŞİD'i hedef almasını istedi.

Rusya: Türkiye'nin de güvenliğine katkı yapıyoruz

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sözcüsü Dmitry Peskov ise ülkesinin "Türkiye ile iyi ilişkileri korumak istediğini" söyledi.

Peskov Rusya'nın Suriye'deki hava operasyonları konusunda da, "Bizim Suriye'yi korumaya yönelik desteğimiz, Türkiye'nin sınırlarındaki bölgede, istikrarın ve güvenliğin sağlanmasına katkıda bulunuyor" dedi.

Rus savaş uçakları Türk hava sahasını son beş günde iki kez ihlal etmiş, Ankara Kremlin'i protesto etmişti.

Bugün Rusya Dışişleri Bakanlığı da hava sahası ihlallerini "izah eden" ama aynı zamanda Türkiye ile gerekiyorsa bu konudaki diyaloğu sürdürme isteğini ifade eden bir açıklama yaptı.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Rus RIA Novosti ajansına verdiği demeçte, Suriye'deki Rus hava gücünün konuşlandığı yer itibariyle alçalırken kuzeyden manevra yapmak durumunda olduğunu söyledi.

Kremlin daha önce ihlalleri hava koşullarına bağlamıştı.

Bu açıklamayı ayrıntılandıran Ryabkov, "Arazi ve iniş rotasının topografisi nedeniyle belli hava koşullarında görüş mesafesi o kadar düşüyor ki, Türkiye hava sahasına çok kısa sürelerle geçiş meydana geliyor" dedi.

Rus Dışişleri Bakan Yardımcısı "Gerekiyorsa Türk meslektaşlarımızla diyaloğu sürdürürüz, ama bunun gerisinde başka şeyler aramanın anlamı yok ve bence bu ayrıntılı ve detaylı açıklama olan biten herşeyi açıklamakta yeterlidir" diye konuştu.

Rusya Savunma Bakanlığı sözcüsü General İgor Konaşenkov da Türkiye ile Çarşamba sabahından itibaren hava sahası konusunda yeni sorunlar olmaması amacıyla görüşmeler sürdürüldüğünü söyledi.

Erdoğan: Kırgınlık içindeyiz

Öte yandan, Belçika'dan Japonya'ya geçerken gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya’nın ihlallerle ilgili açıklamalarının ciddiyetle bağdaşmadığını söyledi.

Erdoğan'ın "Putin’le görüşecek misiniz" sorusuna yanıtı ise "Yaşananlardan dolayı elbette kırgınlık içindeyiz. Bu şartlarda aramamın bir anlamı yok” oldu.

Rusya dün Hazar Denizi'ndeki gemilerinden de Suriye'de IŞİD'e roket saldırısı düzenlediğini açıklamıştı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Savunma Bakanı Sergey Şoygu'ya ABD, Türkiye, Suudi Arabistan, İran ve Irak'la işbirliğini sürdürme talimatı vermişti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ise Rusya'nın Suriye'de düzenlediği 57 hava saldırısından sadece ikisinin IŞİD'e yönelik olduğunu söylemişti.

Rusya, geçen hafta Suriye'de hava saldırıları düzenlemeye başlamıştı.

Kremlin, saldırılarda IŞİD'in hedef alındığını vurguluyor. Esad rejimi karşıtları ve Batılı ülkeler ise öncelikle diğer muhalif grupların hedef alındıklarını söylüyor.

Suriye'de son olarak rejim güçlerinin Rusya'nın hava desteği ile Hama kentinin kuzeybatısındaki stratejik önemi yüksek Ghab Plain'de muhaliflere karşı saldırıya geçtiği bildiriliyor.