BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

NATO Kaddafi'nin gemilerini vurdu

Trablus, Humus ve Sirte limanlarında Kaddafi yanlısı sekiz savaş gemisini vurduklarını açıklayan NATO, gemilerde sivil olmadığını savundu.

Abone ol

NATO yetkilileri, Libya’nın Trablus, Humus ve Sirte limanlarında sekiz savaş gemisini vurduklarını açıkladı.

Sözcüsü, bölgedeki NATO donanması ve sivilleri korumak için başka seçenekleri olmadığını savundu. Gemilerde sivillerin olmadığı belirtildi.

Bu arada Libya'daki isyancı güçler, Trablus'un güneybatısında Nafusa dağlarındaki kentlere uluslararası yardım istedi.

İsyancı liderlerden biri, halkın Kaddafi güçlerince devamlı bombalandığını ve temiz suyun tükenmekte olduğunu belirtti.

NATO pilotları BM kararına dayanarak, son üç aydır Libya üzerinde uçuş yasağı uygulamaya ve sivilleri korumaya yönelik bir operasyon yapıyorlar.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, dün sabah, Kaddafi güçlerinin, düzenledikleri saldırılardan büyük zarar gördüklerini ve her geçen gün daha da izole edildiklerini söyledi.

Rasmussen, "Kaddafi'nin savaş makinesini gözle görülür ölçüde aşındırdık ve şimdi sonuçlarını alıyoruz - muhalefet güç kazanmaya başladı." dedi.

Tutuklama emri talebi

Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Luis Moreno Ocampo hafta başında, Kaddafi'nin yanı sıra istihbarat sorumlusu Abdullah Senussi ve Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam için de insanlığa karşı suç işlediği gerekçesiyle tutuklama emri çıkarılmasını istediğini söylemişti.

Başsavcı, Muammer Kaddafi, Seyfülislam Kaddafi ve Senussi'yi göstericilere yönelik saldırıları planlama, emrini verme ve katılmakla suçlamıştı.

Uluslararası Ceza Mahkemesi yargıçları, suçlamaların doğru olup olmadığını belirlemek için kanıtları değerlendirmeye aldı.

Kararı ciddiye almayacaklarını belirten Libya hükümeti, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin otoritesini kabul etmeyen ülkeler arasında ABD'nin de bulunduğunu hatırlattı.