BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,98
ALTIN 2.423,52
HABER /  GÜNCEL

Türkiye NATO'yu toplantıya çağırdı

Türkiye uçak krizini uluslararası arenaya taşıyor. Askeri keşif uçağını düşüren Suriye'ye karşı Ankara, kritik bir karar aldı.

Abone ol

Türkiye, 4. madde kapsamında salı günü NATO'ya olağanüstü toplantı çağrısı yaptı.  NATO Sözcüsü, üye devletlerin Salı günü toplanacağını duyurdu. Toplantı daimi temsilciler düzeyinde olacak. 

Suriye'nin askeri keşif uçağını düşürmesi tansiyonu yükseltti. Ankara Suriye'ye karşı atılacak adımları devreye sokuyor. Başbakan Erdoğan bir yandan muhalefet liderlerini Resmi Konut'a davet ederken, Dışişleri de NATO'yu devreye soktu. NATO salı günü Suriye konusunu görüşecek.

DANIŞMA TALEP EDEBİLİR1.20120624162801.jpg

NATO Sözcüsü Oana Lungescu, "Türkiye, NATO'yu kuran Washington Antlaşması'nın 4'üncü maddesi uyarınca danışmalarda bulunmak istedi. Bu maddeye göre toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı veya güvenliğinin tehdit edildiğini düşünen herhangi bir müttefikimiz danışma talep edebilir" dedi.

Lungescu, "Türkiye'nin talebiyle Kuzey Atlantik Konseyi Salı günü toplanacak. Son olayla (askeri uçağın düşürülmesi) ilgili Türkiye'nin sunum yapmasını bekliyoruz" diye konuştu.

4. MADDENİN İÇERİĞİ

BBC Flaş haber olarak verdi
İngiliz medyası, önceki gün Suriye tarafından düşürülen Türk uçağı ile ilgili gelişmeleri yakından takip etmeye devam ediyor. Ayrıntılar için TIKLAYIN

NATO sözleşmesi’nin 4. maddesi "Üye ülkelerden herhangi biri, toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ya da güvenliğinin tehdit edildiğini düşündüğü zaman, tüm taraflar birlikte danışmalarda bulunacaklardır” ifadesini içeriyor.

SALDIRGAN TUTUMUN ARKA PLANI ORTAYA KONULACAK

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “NATO Konseyi’nde yapılacak toplantıda 4. madde çerçevesinde bilgilendirme yapılması için talimat verdim. Bu saldırgan tutumun arka planı ortaya konulacak” diye konuştu.

5. MADDEYE DEĞİNMEDİ

NATO nezdinde alınacak önlemler konusunda gündeme gelen bir diğer unsur da 5'inci madde. Bu maddeye göre bir üye devlete yönelik bir saldırı tüm üyelere yapılmış kabule diliyor. Ancak Davutoğlu bugünkü açıklamasında 5'inci madde konusuna yer vermedi. 5'inci madde bugüne kadar yalnızca 11 Eylül saldırılarında yürürlüğe sokuldu.2.20120624162935.jpg

AB DIŞİŞLERİ BAKANLARI YARIN TOPLANIYOR

AB Dışişleri Bakanları yarın Suriye gündemiyle toplanacak AB dışişleri bakanları da, Suriye gündemiyle yarın Lüksemburg'da toplanacak. AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın sözcüsü Maja Kocijancic, toplantıyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Suriye zaten öncelikli gündem maddesiydi. Bu konu da (Türk askeri uçağının düşürülmesi) muhakkak ele alınacak" dedi.

Öte yandan İngiltere Bakanlığı, "Ciddi şekilde endişeliyiz. BMGK'de Suriye için güçlü hamlelere hazırız" açıklamasını yaptı.

ARAP ÜLKELERİNİN TEMSİLCİLERİ DE ÇAĞRILDI

Ankara Arap dünyasında diplomatik atağa geçti. Arap ülkelerinin temsilcileri Dışişleri Bakanlığı'nda. Yetkililer büyükelçilere bilgilendirme yaptı. Toplantı yaklaşık 2.5 saat sürdü.

3.20120624163122.jpg