BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,86
ALTIN 2.436,02

Nasıl konsantre olabiliriz?

Konsantre olmanın anahtarı şimdide olmaktır.

Şimdide değilseniz, konsantre değilsinizdir ve zihnimiz ya geçmiştedir ya da gelecektedir.

Bilinçdışı bir yolla, farkında olamadan zihnimiz geçmişe ya da geleceğe gidiyorsa bizler, zihnimizi bilinçli bir şekilde şimdiye getirebiliriz.

Nasıl mı?

Şimdi burada ol” düşüncesi ile.

Şimdi burada ol düşüncesi çok etkili  ve çok faydalı bir telkindir.

Zihniniz geçmişte ya da gelecekte at koşturuyorsa onu, “Şimdi fizik çalışıyorum, şimdi dinleniyorum, şimdi uyuyorum, şimdi ara veriyorum, şimdi matematik dersini dinliyorum” düşüncesiyle bilinçli bir şekilde şimdiye getirebilirsiniz.

Bu nedenle, saçınızı tararken saçınızı düşünün, fizik çalışırken fizik dersini düşünün.

Siz zihninizi kontrol etmezseniz daha önce kazandığınız olumsuz zihinsel programlar sizi kontrol eder.

Beyin bazen, vahşi bir at gibidir.

Vahşi atlar, gideceği yolu bilir, ancak yolun kenarında biraz yiyecek görür, yoldan çıkar ve o yiyecekle meşgul olur. O sırada onu tekrar yola getirmek gerekir.

Tekrar yola girer ve daha sonra yolun kenarında su görür ve suyla meşgul olur. Onu tekrar ana yola getirmek gerekir. Yani, kontrolü elinizde bulundurmanız gerekir.

Bunu yapmak, ilk başlarda size tuhaf gelebilir, ama şunu bilin ki, şimdi de değilsiniz konsantre değilsinizdir.

 "Şimdi" uygulamasının özellikle, sınavlara kısa bir süre kaldığında,  sınav stresinin ciddi oranda arttığı zamanlarda, inanılmaz faydasını göreceksiniz.

Eskilerin “anı yaşamak” dediği bu teknik hayatınızın her alanında kullanabileceğiniz bir yöntemdir.

Başarılı insanlar şimdide olma gücü yüksek insanlardır.

Çünkü şimdide olma gücü farkındalık gücüdür.

Başarılı insanlarla başarısız insanlar arasındaki en büyük fark farkındalıktır.

Başarılı insanlar farkındalığı güçlü insanlardır.

 

Bunların dışında iki önemli etken daha vardır.

Birincisi; öğrenciler ders çalışırken zihinlerine güncel basit konular gelir.

İkincisi ve en önemlisi; hep aynı konunun gelmesidir.

Öğrenciler ders çalmaya başlarlar, aradan 10 dakika geçer ve zihinlerine bir arkadaşına telefon edeceği, marketten bir şeyler alacağı, annesine bir şey söyleyeceği gibi çeşitli, basit günlük konular gelir.

Bunlar, sanki sözleşmiş gibi hep de siz ders çalışırken aklınıza gelir.

Böyle bir durumda, çalışma masanızda mutlaka küçük bir not defteri bulundurun ve aklınıza gelen yapmanız gereken işleri bu not defterine kaydedin ve “Evet ben bunlarla ilgileneceğim ama arada” diyerek yapacağınız işi dinlenme arasına erteleyin.

Yapacaklarınızı kaydetmezseniz o konu zihninizde takılı kalır ve sık sık kendi kendinize “Sakın unutma” diye düşünürsünüz ve konsantrasyonunuz bölünür.

Eğer kişinin zihnine hep aynı konu geliyorsa, önemli bir sorun yaşıyor demektir yani, geçmişte yaşadığı önemli bir olumsuz olayın ektisinde kalmış, o olaydan “çıkışyapamamış demektir.

Bu, bir negatif döngünün işaretidir ve kişinin mutlaka bu olaydan çıkış yapması gerekir.

Yükselmeye çalışan bir kartal düşünün: Bu kartalın kanatlarında bir ağırlık varsa ne kadar yükselebilir? Kartalın ağırlıklardan kurtulması lazım.

İşte negatif döngüler de böyledir.

Bununu için böyle bir sorun yaşayan öğrenciler, mutlaka yetkili bir uzmanla görüşmelidir.

Konsantrasyonun üç yolu vardır:

Görsel

İşitsel

Ve dokunsal.

Ders çalışırken bu üç yolu kullanmak bilgiyi zihne çok güçlü kaydetmeyi sağlar.

Bu nedenle, ders çalışırken veya dinlerken, zihnimizi şimdiye getirmenin yanında  önemli bilgilerin altını çizmek, karalama şeklinde hızlı not almak, ve önemli bilgileri içimizden veya dışımızdan tekrar etmek veya başkalarına anlatmak, bilgiyi zihnimize çok etkili kaydetmemizi sağlar.

Önemli bilgilerin altını çizmek görsel dikkatimizi, not almak dokunsal dikkatimizi, içimizden veya dışımızdan tekrar etmek işitsel dikkatimizi kullanmamızı sağlar. Yani bilgiyi zihnimize üç defa kaydetmek demektir.

Bütün bunlara ek olarak konsantrasyonumuzu güçlendirmek için bol su için. Ders çalışırken masanızda mutlaka su ve kolonya bulunsun. Su zihni diri tutar, kolonya bilincinizi tetikler.

Konsantrasyonu artırmak için ceviz, incir, kuru üzüm, balık, badem, fındık yemek çok faydalıdır. Özellikle Omega 3 vitami içeren yiyecekler veya Omega 3 tabletleri konsantrasyonu artırmada çok etkilidir.

 

Konsantrasyonu güçlendirme tekniği

 

Beyaz bir sayfa kağıdın tam ortasına kalemle belirgin bir nokta çizin.

Bu sayfayı yaklaşık 2 metre uzağa tam göz hizanıza asın.

Sayfa göz hizasının ne altında ne de üstünde olmalı.

Bu noktaya 3-5 dakika bakın ve her türlü düşünceyi silip sadece o noktayı düşünün.

İlk başlarda bunda zorlanabilirsiniz ama belli bir süre sonra konsantrasyonunuzun keskinleştiğini ve güçlendiğini fark edeceksiniz..

 

Konsantrasyon beynin bir silme faaliyetidir. Bu nedenle beynin silme özelliğini güçlendirmek için ve aynı zamanda şimdi de olma bilinicinizi artırmak için bu tekniği her gün uygulamanızı öneririm.

 

Konsantrasyonu güçlendirmek için “zihni bloke etmek”le ilgili etkili bir teknik daha vardır. Bu teknik de başka bir yazıya…..