BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.309,53
HABER /  DÜNYA

NASA'dan bomba Mars açıklaması!

NASA, Mars'ta su bulunduğunu açıkladı. Kızıl Gezegen'de akan su bulunması halinde, Mars'ta yaşamın idame ettirilebileceği yönünde önemli bir adım atılmış olacağı ifade ediliyor.

Abone ol

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Mars'ın yüzeyinde akan su bulunduğuna dair kesin kanıtlara rastlandığını bildirdi. Kızıl Gezegen’de akan su bulunması halinde, Mars’ta yaşamın idame ettirilebileceği yönünde önemli bir adım atılmış olacağı ifade ediliyor.

Associated Press'in haberine göre, Mars'ta ılıman aylarda görülen ancak yılın geri kalan bölümünde kaybolan siyah çizgilerin, periyodik olarak akan tuzlu suların sonucunda oluştuğu ortaya çıktı.

DÜNYA BU AÇIKLAMAYI BEKLİYORDU
mars-nasa-aciklamasi-su-bulundu.jpg
NASA, Mars Yörünge Kaşifi (MRO) uydusu tarafından elde edilen fotoğraflarda sıvı su akışına ait izler bulunduğunu tespit etti. Yapılan açıklama, kutup ve ekvator bölgelerinde buzul olduğu bilinen gezegende sıvı halde su bulunduğunu da ortaya koydu ve yaşam olasılığını daha da güçlendirdi. [Fotoğraf: NASA]

NASA'nın resmi Twitter hesabından dün atılan "Mars'ın gizemi çözüldü mü?" tweet'inin ardından gözler bugün yapılacak açıklamaya çevrilmişti. NASA, Kızıl Gezegen'e dair 'büyük bir bilimsel bulgunun' açıklanacağını duyurmuştu.

MARS'DA SU BULUNDU
Yeni keşif hakkında açıklama yapan Arizona Ünivesitesi'nden Alfred McEwen, "Yapılan uzun araştırmalar sonucunda yapılabilecek en iyi açıklama, tuzlu su akıntısı olduğu yönünde" ifadesini kullandı. 

Canlı yayında açıklama yapan NASA Gezegen Bilimi Direktörü Jim Green de, "Söz konusu şartlar altında Mars'ta sıvı su bulundu" ifadesini kullandı.

YAŞAM BELİRTİSİ
mars-su-bulundu-nasa-acikladi2.jpg
Mars'ın yamaçlarındaki 100 metreye uzanan akıntıların su içerdiği doğrulandı. Fotoğraftaki mavi bölgeler ise piroksen mineraline işaret ediyor. [Fotoğraf: NASA]

NASA, yıllar süren araştırmalar sonucunda çizgilerin su varlığına işaret ettiğini yapılan kimyasal analizlerle doğruladıklarını açıkladı. MRO üzerinde bulunan CRISM donanımı ile yapılan analizler çizgilerin su molekülleri barındırdığını gösterdi. Görünür-kızılötesi spektrometre ile yapılan analizler, Mars'ın sıcak aylarında akıntı çizgilerinde sulu tuz kristalleri oluştuğunu gösterdi.

Curiosity uzay aracı da kısa süre önce Mars yüzeyinde sıvı oluşumu yaşanıyor olabileceğine dair bulgular elde etmişti. Gökbilimciler, halen mikrobiyolojik yaşam saklıyor olabileceği düşünülen Mars'ta bu ihtimalin artık çok daha yüksek olduğunu düşünüyor. 
 Bilim insanları, Mars'ın ekvator bölgesinden orta enlemlerine kadar birçok noktada keşfedilen tuzun perklorat ile bağlantılı olduğunu açıkladı. Mars'ta yaygın olarak bulunan ve klor içeren perkloratların, yüzeydeki sıvının donma noktasını 0 dereceden -32 dereceye kadar indirdiğini belirtti. 

Perkloratların Mars atmosferindeki sıvıya da emebileceği ancak keşfedilen akıntıların kaynağının henüz kesin bilinmediği ifade edildi.

DONMUŞ HALDE BULUNMUŞTU
mars-resimleri-su-izleri.jpg
MRO tarafından 2011'den bu yana elde edilen fotoğraflarda tespit edilen çizik şeklindeki yapıların, tuzlu sıvı su akışıyla oluştuğuna kesin gözüyle bakılıyor. Mars'ın orta enlemlerindeki yamaç bölgelerde öne çıkan karanlık çizgiler halindeki yapıların, gezegenin bahar aylarının sonunda oluşmaya başladığı ve sıcak aylarında su akışına tanık olduğu anlaşıldı. [Fotoğraf: NASA]

Mars yüzeyinde suyun donmuş halde bulunduğu uzun süredir bilinen bir gerçek. Ancak gezegende sıvı halde su olup olmadığı yıllardır sorgulanan bir konu. 2015'in ilk aylarında NASA'nın Mars yüzeyindeki aracı Curiosity, gezegenin yüzeyinde bir tür tuz molekülü olan kalsiyum perklorat bulmuştu. Bu bulgu, Mars yüzeyine yakın yeraltı su kaynakları olabileceği fikrini destekler nitelikteydi.

NASA'dan Mart ayında yapılan açıklamada ise Mars'ta bir dönem Kızıl Gezegen'in yüzeyinin beşte birini kaplayan bir okyanus olduğunu ve bu okyanusun yer yer kilometrelerce derinliğe ulaştığına dair kanıtlar bulunduğu belirtilmişti.

SU BULUNMASI YAŞAM DEMEK
mars_shutter_promo.jpg
Gezegende sıvı halde su bulunması halinde, Mars'ta yaşamın idame ettirilebileceği yönünde önemli bir adım atılmış olacağı ifade ediliyor.

Mars'ın yüzeyi altında jeolojik faaliyetlerin çok daha güçlü olduğuna işaret eden keşfin, Kızıl Gezegen'in koloni haline getirilme süreci için de iyi bir işaret olduğu belirtildi. Yapılacak yeni keşiflerle, Mars'a ayak basacak ilk insanların kolayca erişebileceği yeni su kaynakları bulunabileceği ifade edildi. 

NASA, Mars'ta keşfedilen kaynakların gezegene yapılacak görevleri için kritik önem taşıdığını belirtti. Gezegende sıvı su bulunmasının yanı sıra karbondioksit, nitrojen ve hidrojen bulunduğunu belirten gökbilimciler, roket yakıtı bile üretme imkanı olacağını belirtti. 

Mars 2020 keşif robotuyla Mars'taki karbondioksiti oksijene çevirecek ilk deneyleri yapacaklarını belirten NASA, robotun aynı zamanda radarıyla yeraltındaki faaliyetleri analiz edeceğini ifade etti.