BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 35,01
ALTIN 2.323,60
HABER /  GÜNCEL

Türk firması uzaya uçuracak!

1994'te 20 kişinin çalıştığı SNC adlı havacılık şirketlerini 2 bin 100 kişinin ekmek yediği bir deve dönüştü. Şirket, uzaya gidecek ilk Türk firma oldu...

Abone ol

Amerika'da yaşayan Türk çift Fatih ve Eren Özmen'in sahip olduğu Sierra Nevada Corporation (SNC), Amerikan Uzay Dairesi (NASA) tarafından uzaya ticari yolculuk projesini gerçekleştirmek için seçilen dört firmadan biri oldu. Uzaya yolculuk projesi için NASA'dan 100 milyon dolar fon alan SNC, uzaya ticari yolculuk geçekleştirmek için SpaceX, Boeing, Blue Origin LLC ile yarışıyor.

www.turkavenue.com internet sitesindeki habere göre, çift uzaya gidecek mekiğe "Dream Chaser" (Hayallerini Kovalayanlar) adını verdi. Mekiğin ilk yolcuları ise NASA'nın astronotları olacak. SNC'de programın başında daha önce beş kez uzay yolculuğu yapan Jim Voss bulunuyor. Dünyadan 200-300 mil uzaklığa gidecek olan mekiği, astronotların yanı sıra özel araştırma ekipleri, askerler ve turistler kullanabilecek. 7 yolcu taşıma kapasitesine sahip olacak mekik, Colorado eyaletinin Boulder şehrinde inşa ediliyor.

Uzay, havacılık, uçak ve güneş enerjisi gibi çeşitli alanlarda faaliyet gösteren SNC, INC Magazine tarafından 2010'da ABD'nin en hızlı büyüyen 10 şirketinden biri seçildi. Eren Özmen, Amerikan ordusuna 20 adet savaş uçağı satarak bir ilki gerçekleştirmişti. Bu arada özel sektörün ilk yolcularını 2015'de International Space Station'a taşıması planlanıyor. Uzay yolculuğunda Türkiye'den ilk biletin sahibi ise Les Ottomans otellerinin sahibi Ahu Aysal Kerimoğlu olmuştu.