BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,96
ALTIN 2.426,89
HABER /  GÜNCEL

Nadir:Özal'a ültimatom verildi

Nadir, Özal'dan Thatcher'a gönderilen 1990 yılının Eylül ayına ait söz konusu mektubu 12 kişilik jüriye sundu...

Abone ol

Kıbrıslı Türk iş adamı Asil Nadir, Türkiye'nin 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın, dönemin İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher'a mektup göndererek, Polly Peck şirketinin batmasının nedeninin "Kıbrıslı Rumların komplosu olabileceğini" bildirdiğini iddia etti.

İngiltere'nin başkenti Londra'daki Old Bailey Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün ilk kez sanık koltuğuna oturarak, ifade vermeye başlayan Nadir, Özal'dan Thatcher'a gönderilen 1990 yılının Eylül ayına ait söz konusu mektubu 12 kişilik jüriye sundu.

Nadir, ifadesinde, şirketi Polly Peck iflas etmeden önce Turgut Özal ile iki kez bir araya geldiğini söyledi.

Mahkemeye sunulan 12 Eylül 1990 tarihli mektupta Özal'ın, "İngiliz yetkililerin Poly Peck'le ilgili adil davranacağı konusunda güveninin tam olduğunu, ancak son altı haftadır Rum basınına bakıldığında, bu olayın arkasında ne olabileceğiyle ilgili güçlü bir fikir edinilebileceğini" yazdığı görüldü

Özal'ın mektubunda ayrıca Nadir'in şirketi Poly Peck'in, "Kıbrıs Türk ekonomisi ve Türkiye'nin çıkarlarını baltalamak isteyenlerin kurbanı olduğunu" bildirdiği kaydedildi.

Nadir, ifadesinde, Özal'ın mektubunun ardından, Thatcher'ın Dışişleri Bakanı Douglas Hurd'den bir "ültimatom" verildiğini söyledi.

Asil Nadir, "Turgut Özal'a verilen bir ültimatom vardı. Bu, Douglas Hurd'den gelen bir mesajdı. Bir cumartesi günüydü. Ültimatom, 'Eğer pazartesi günü öğlene kadar 100 milyon sterlin burada olmazsa, herşey sona erer' şeklindeydi" diye konuştu.

Türkiye, şirketimi kurtarmak için her ne gerekiyorsa yaptı

Nadir, dönemin Maliye Bakanı Güneş Taner'in, Polly Peck'i desteklemek ve iflas etmesini engellemek için fonlar önerdiğini, "Türkiye'nin şirketini kurtarmak için her ne gerekiyorsa yaptığını" ifade etti.

Paranın bulunmasına karşın, şirketin yönetim kurulunun "çok geç" olduğu gerekçesiyle ve oybirliğiyle firmanın kayyuma devredilmesine karar verdiğini iddia eden Nadir, dünkü ifadesinde de "şirketinin 1990'da kayyuma gitmemesi için Özal'ın da yönlendirmesiyle, üç büyük Türk bankasının 70 milyon sterlin vermeyi önerdiğini" söylemişti.

Polly Peck adlı şirketin sahibiyken, şirketin iflas etmesi üzerine zimmetine para geçirmekle ve 1987-1990 yıllarında 13 farklı dolandırıcılık suçuyla suçlanan 71 yaşındaki Nadir, 2010 yılının Ağustos ayında KKTC'den İngiltere'ye dönmüştü.

Asil Nadir, 1993 yılında, Polly Peck şirketinin iflas etmesi ve hakkındaki yolsuzluk suçlamalarının ardından, İngiltere'den KKTC'ye kaçmıştı. Polly Peck şirketi 1990 yılında 550 milyon sterlin borçla kayyuma devredilmişti.