BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,80
ALTIN 2.513,29
HABER /  GÜNCEL

Müzakare taslağındaki o kriz nasıl aşıldı?

Öcalan PKK'ya silahsızlanma kongresi için çağrı yaparken 10 maddelik müzakare taslağındaki krizin nasıl aşıldığı da ortaya çıktı...

Abone ol

İNTERNETHABER.COM
Muharem Sarıkaya, Abdullah Öcalan'ın PKK'ya silahsızlanma kongresi için çağrı yapması ile çözüm sürecinde gelinen tarihi evrenin perde arkasını yazdı. Habertürk yazarı, hükümet ile HDP heyetinin ortak açıklamasında ilan edilen 10 maddelik müzakere taslağında yaşanan tıkamanın nasıl yaşandığına dair çarpıcı tüylar verdi.

6. MADDEDKİ "GÜVENLİK YAPISI" KRİZ OLDU ÖCALAN DEVREYE GİRDİ

Hükümetin Öcalan'ın hazırladığı 10 maddelik müzakare taslağında değişiklik yapmak istediğini ancak bunn Kandil yönetimi tarafından red edildiğini yazan Sarıkaya, tıkanmanın Öcalan'ın devreye girip yeni bir metin hazırlamasıyla aşıldığını açıkladı. Taraflar arasındaki tıkanma ise müzakere taslağının 6. maddesindeki “Çözüm sürecinin yol açacağı güvenlik yapısı” başlığında yaşandı. Sarıkaya, Öcalan'ın “Çözüm sürecinin yol açacağı güvenlik yapısı” başlığını “Çözüm sürecinde demokrasi-güvenlik ilişkisinin, kamu düzenini ve özgürlükleri koruyacak şekilde ele alınması” şeklinde değiştirmesiyle sorunun aşıldığını yazdı.

İşte Sarıkaya'nın yazısındaki ilgili bölüm:

Nitekim dünkü gelinen noktaya aslında 4 Şubat’ta varılacaktı. Hükümetin 10 maddelik müzakere metninde değişiklik talebine Kandil karşı çıktı ve geçen hafta sonu HDP heyetinin ziyaretinde reddini dile getirdi.

Tıkanıklığı da aktarıldığına göre yeniden devreye giren Öcalan çözdü; yeni bir metin önerisinde bulundu.

HDP heyetinin önceki gün Kandil’e yaptığı son ziyarette Öcalan’ın “riskleri üstlendiğini” belirterek sunduğu yeni metni kabul gördü ve sorun aşıldı.

Tıkanma da metnin 6. maddesindeki “Çözüm sürecinin yol açacağı güvenlik yapısı” başlığından çıktı.
Başlık dünkü açıklamada, “Çözüm sürecinde demokrasi-güvenlik ilişkisinin, kamu düzenini ve özgürlükleri koruyacak şekilde ele alınması” şeklinde değişti.

YAZININ TAMAMI İÇİN