BIST 9.525
DOLAR 32,51
EURO 34,73
ALTIN 2.487,91
HABER /  GÜNCEL

Mutlu bir evlilik erkeklere bağlı!

ABD'de yapılan bir araştırmaya göre erkekler ev işlerine yardım ettiği zaman evlilikler hem uzun sürüyor hem de mutlu bir beraberlik oluyor.

Abone ol

Çiftler eğer evliliklerinde mutlu olmak istiyorsa ev işlerini birlikte yapmaları gerekiyor.

Özellikle erkeklerin ev işlerinde eşlerine yardımcı olması mutluluğun anahtarı demek. Bu ABD'de 160 hetereoseksüel çiftler arasında yapılan araştırma sonunda ortaya çıkan gerçek. Yaşları 25 ile 30 arasında değişen bu çiftlerle yapılan araştırmada erkeklerin ev işlerinde yardımcı olmaları durumunda evliliğin daha mutlu ve uzun sürdüğü tespit edildi. Araştırmaya katılan çiftlerin evlilikleri ortalama beş yıl ve yaşı beş ve daha az olan en az bir çocukları vardı.

Kadınların yüzde 40'ı tam gün bir işte çalıştığını beyan etti. Bu çalışmada çiftlerin ev işlerinin sorumluluğunu paylaşmaları gözlemlendi ve ev işlerinin karı-koca ilişkisini nasıl etkilediği incelendi.

Araştırmaya liderlik eden Missouri Üniversitesi'nden Adam Gaovan sorumluluğu paylaşmanın ev işlerini eşit şekilde yapmak anlamına gelmediğini söyledi. Galovan "Paylaşma çiftlerin farklı şey yapması anlamına gelebilir. Çocuğun bezini nöbetleşe değişmek veya birisi çocuklara bakarken diğerinin yemeği hazırlaması gibi. Bunların beraber ve karşılıklı yapılması, işbölümü konusunda anlaşmaya varılması çiftlerin her ikisine de yarar sağlar. Kadının daha fazla hoşnut olması erkeğin aile işlerine rutin olarak angaje olmasına bağlı. Böylelikle ilişki de iyi bir şekilde sürer" dedi.

Galovan'a göre ev işerini yapmak ve çocuklara birlikte bakmak kocanın karısıyla iyi bir ilişkisinin olduğunu göstermesi açısından önemli. Böylelikle bu yakınlık iyi bir ilişkiyi de baraberinde getiriyor.

Prof. Galovan'a göre baba ile çocukların arasındaki bağ kadın için önemli. Bu bağ kuvvetli olduğu zaman çiftlerin evlilikleri daha uzun sürüyor ve daha mutlu oluyorlar.

Uzmanlar ayrıca çocuklarla akşam yemeğinde birlikte olmanın önemine işater ediyor.

Çalışma Journal of Family Issues dergisinde yayımlandı.