BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53

Mutlu Bayramlar Türkiye

İnternethaber seyahat uzmanı ve tatilin ayaklı Google’ı Alper Tekbaş, bayram öncesi eski bayramları unutmamış bir Anadolu kentindeydi. 8 Kasım Salı akşamı Kıbrıs Kanal T Televizyonunda yayınlanacak olan Paparazzi Programının çekimleri için Safranbolu da i

İnternethaber seyahat uzmanı ve tatilin ayaklı Google’ı Alper Tekbaş, bayram öncesi eski bayramları unutmamış bir Anadolu kentindeydi. 8 Kasım Salı akşamı Kıbrıs Kanal T Televizyonunda yayınlanacak olan Paparazzi Programının çekimleri için Safranbolu da idik. Dünya mirası olmuş bu Anadolu kentinde fotoğraf sanatçısı İsmet Saraçoğlu ve Safranbolu gönüllüsü Cem Kuş bizleri Anadolu insanının misafirperver duygularıyla karşıladı.

Ve kameranın arkasında bulduğumuz kent yine bizi etkiledi. Her defasında ayrı bir güzelliği sunan Safranbolu, bayram heyecanındaydı. Bir yanda köy pazarları biryanda ise mal pazarında kurbanlık hayvan pazarlığı…

Kalaycı Hüsnü ise 1963’den beri ateşe imza atan, alnının terini ateşe karıştıran ve Safranbolu da ki lonca sistemini yemeniciler arastasındaki yemenici gibi zanaatlere sahip çıkan Anadolu’nun çalışkan insanlarıydılar. Berber Yılmaz Amca ise 50 yıllık fırçasıyla dostluğun ve unutulmuş değerlerin hatırlandığı usturasında en fiyakalı tıraşımı yaparken yüzlerimiz gülümsüyordu.

         

İmren Lokum fabrikasında bayramda Safranbolu’yu ziyaret edecek yerli ve yabancı turistlere damak tadıyla sunulacak Safranbolu lokumunun hazırlanışı, safran tarlasındaysa safranın paha biçilmez güzelliği vardı.

Safranbolu saat kulesinde İsmail Amca tam 12 de 12 kere “Donk” sesi ile Safranbolu da zaman yaşamaya ve yaşatmaya devam ediyor derken,  Süha Arın’nın Sonbahar yapraklarıyla bütünleştirdiği Safranbolu’da Zaman belgeseli geçmişten geleceğe Safranbolu’yu hatırlatıyordu. 

Akçasu’da yeşilliklerin ve suların sesi ahşap kokusuna ve insan sevgisine karışıyordu. Hüzün ve sevinç bayram telaşına karışırken Eyvan Yemek Evinde fırından çıkan taptaze ekmeğe dokunduğumda keyfime diyecek yoktu. 

Derken havuzlu Asmazlar Konağında Safranbolulu fotoğraf sanatçısı dostumuz İsmet Saraçoğlu KKTC halkına tarihi ve kültürü ile bir turizm kenti olan Safranbolu’yu uzattığım mikrofonda yalın bir ifade ile anlattı. KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nu ve Maliye Bakanı Ersin Tatarı'da Paparazzi ekranlarından Safranbolu'ya davet etti. Böyle bir kültür köprüsünün Safranbolu'da kurulması beni son derece mutlu etti. 

Hollandalı Wilco Van Herpen belgesel film çekimleri için Safranbolu’da karşılaştığım dostumdu. Birlikte tüm dünya ya bu anlamlı kentten ülkemizi tanıttık.  Safranbolu Ekspres dünya miras kenti Safranbolu’nun önemli gazetesi, bizlerin kentte yaptığı çalışmaları ana sayfasında okuyucularıyla paylaşırken bende sizlerle onların sayfalarından anlamlı bir bölümle veda ediyorum.

Eskiden;

Çember çevrilir, su musluktan içilir, ağaçlara tırmanılırdı.  Bebekler bezden, silahlar tahtadan, resimler kömür karasından yapılırdı. Kızlara ninelerin, erkeklere dedelerin ismi konulur, saatli maarif okunurdu. Komşuda pişen bize…

Bizde pişen komşuya düşerdi. Geceler ayaz, sokaklar karanlık, yıldızlar parlak olurdu.  Turşu, salça, mantı evde yapılır karpuz kuyuda soğutulurdu. Erik ağacının çiçeği, pencere camımıza yaslanır, güz yaprakları bahçemize düşerdi. Kardan adam yapılır, evlerde soba yakılır, kış gecelerinde masal anlatılırdı. Merdiven çıkılır, aidat ödenmez, yönetici seçilmezdi. Evler badanalı, sokaklar lambasız, mahalleler bekçili olurdu. Ajans radyodan dinlenir, çizgi roman okunur, defterlere kenar süsü yapılırdı. Hayat, arkası yarın gibiydi, kesintisizdi. Her gün yaşanacak bir şey vardı…   Herkes kendi düşünü kurar, kendi hayatını oynardı.

 Şimdi;

Herkes yoğun, yorgun ve tek başına…

Önümüzdeki bayram vesilesi ile burukta olsak bayramların sevinç ve mutluluk aynı zamanda da unutulmuş değerleri hatırlatması ve yaşatması dileğimle Mutlu Bayramlar…