BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 35,02
ALTIN 2.322,95
HABER /  GÜNCEL

Mutfakta kaynana nasıl çatlatılır?

Erkeğin kalbine giden yol midesinden mi geçiyor, annesinin onayından mı?

Abone ol

Gelin-kaynana sürtüşmelerinin kendini en fazla gösterdiği alanlardan biridir mutfak. Bunda erkeklerin “Annemin yemekleri her zaman bir başka!” diye kurduğu cümlelerin de etkisi yok değildir. Yemek yaparken kayınvalideleri ile yarışmak zorunda olduğu, bu yüzden çoğu gelinin zihninde yer alır.

Lale Karabulut hazırladığı “” ile gelinlerin bir adım öne geçmesine kapı aralıyor. Ramazan ayında kurulan iftar sofralarını hem lezzetli hem de pratik yemekler ile donatmak isteyenler için kitapta geniş yelpazeli tarifler bulunuyor. Çocukluğundan beri yemek yapmayı ve yeni tarifler öğrenmeyi seven Lale Karabulut özellikle annesinden, anneannesinden ve babaannesinden öğrendiği tarifleri de ihmal etmemiş. ‘Ataerkil bir toplumdan geldiğimiz için kadınların kendilerini gösterebildiği alan mutfak olmuştur.’ diyen Karabulut, ‘O yüzden mutfakta iktidarı kaptırmak demek savaşı kaybetmek gibi bir şey!’ şeklinde konuşuyor. Evli olan Karabulut, kayınvalidesinin kendisinden güzel yemek yaptığını kabul ediyor hatta istese dahi onun kadar güzel yemek yapamadığını itiraf ediyor.

Kadınların çalışma hayatına girmesi ile birlikte mutfakta geçirdiği zaman diliminin oldukça kısıtlanması, her şeyin pratiğini düşünmek durumunda kalmaları artık yemek tariflerinin de pratiğini makbul kılıyor. Karabulut kitabında kolay tarifler kadar meşakkatli olanlara da yer vermiş. Bu tarifler ile annelerimizin, kayınvalidelerimizin yaptığı yemekler küçük ayrıntılar ile değiştirilerek farklı lezzetlere dönüşüyor.

Özellikle Ramazan ayında sofralar değişik lezzetler ile şenleniyor. İftar saatinde özenle hazırlanan bir sofraya oturmanın zevki bir başka oluyor. Annelerimizin hazırladığı sofraların güzelliği de buradan geliyor. Artık birçok kadının çalışıyor olması yemeklere ayrılan vakti de kısıtlıyor. O yüzden de dışarıda yemek yemek ya da dondurulmuş gıdalara başvurmak çoğu zaman birçok kişinin tercihi oluyor. Bu durum keselere olduğu kadar sağlığa da zarar veriyor. Lale Karabulut, programlı şekilde hareket edildiği takdirde yeme yapmanın zaman almadığı görüşünde. Ben de tüm gün çalışıyorum ama hiçbir zaman böyle bir sorunla karşılaşmadım.’ diyen Karabulut artık çok lezzetli ve kolay tariflerin kadınların imdadına yetiştiğini söylüyor.

Anne yemeği lezzetinde, kayınvalidenizin yemeklerini aratmayacak, ama bir o kadar da pratik tariflerin yer aldığı “Kaynana Çatlatan Yemekler” tam da Ramazan ayında imdadınıza yetişiyor.

Kış Çorbası

1 su bardağı kırmızı mercimek

½ çay bardağı bulgur

1 orta boy kereviz

1 adet küp küp doğranmış havuç

1 adet orta boy soğan

1 diş küçük doğranmış sarımsak

1 yemek kaşığı tereyağı

1 yemek kaşığı salça

1 tatlı kaşığı tuz

6 su bardağı su

Üzeri için bir tatlı kaşığı nane


Yapılışı:

1- Derin bir tencereye mercimeği koyup, üzerine suyumuzu ekleyelim ve kaynatalım.

2- Kaynayan mercimeğin üzerine bulguru, sarımsağı, küp küp doğradığımız kerevizi, havucu ve iri iri doğradığımız soğanı da koyup kaynatalım.

3- Bütün malzeme kaynayıp yumuşayınca ocaktan alalım ve blender yardımı ile karıştıralım.

4- Bütün malzeme ezildikten sonra, tenceremizi ocağa koyalım ve içine salçayı, tereyağı ve tuzu koyup bir taşım kaynatalım.

5- Çorbamızı servis yaparken üzerine nane serpelim.
(Rahime Sezgin)