BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 34,96
ALTIN 2.325,25
HABER /  GÜNCEL

Musul'daki Türk askerleri için endişe veren gelişme

MUSUL'a 600 asker gönderen Türkiye tehditler almaya başladı. Irak Şii Bedir Tugayları komutanı açıkça tehdit etti : Türkiye'nin Irak'a yolladığı tankları başlarında patlatacağız'.

Abone ol

İRAN'ın desteklediği Şii Bedir Tugayları komutanı Hadi Amiri'den Musul'daki Türk askeri için şoke eden tehditler geldi. Amiri, Türkiye'nin Irak'a gönderdiği tankları başlarında patlatacaklarını söyledi.

Başkent Bağdat’ta bulunan el-Mustensirye Üniversitesi'nde konuşan Amiri, Türkiye’nin Irak’a gönderdiği askerleri egemenlik ihlali olarak gördüklerini söyledi.

TANKLARINI BAŞLARINDA PATLATACAĞIZ

Amiri, ”Türkiye, ABD’den daha güçlü değildir, tanklarını başlarında patlatacağız. Kendi sınırlarını saniyeler için ihlal eden Rus uçağını egemenlik adına vurdular. Şimdi hangi hakla topraklarımızı ihlal ediyorlar" dedi.



Türk askerinin Irak’tan çıkartılması için hükümeti göreve çağıran Amiri, Irak’ta bulunan tüm yabancı güçleri hedef haline getireceklerini kaydetti.

HADİ AMİRİ VE KASIM SÜLEYMANİ İLİŞKİSİ

İRAN'ın Ortadoğu'daki baş aktörü General Kasım Süleymani ile Bedir Tugayları komutanı Hadi Amiri yakın ilişkiye sahip. Bedir Tugayları'nın arkasında İran bulunuyor. Fotoğrafta (önde) Bedir Amiri'ye sarılan kişi Kasım Süleymani. Bedir Amiri'nin Musul'daki Türk askerine yönelik tehditi haliyle İran destekli olarak yorumlanıyor.

600 TÜRK ASKERİ MUSUL'DA

TÜRKİYE 16 Kasım'da 600 Türk askerini ağır silah ve tanklarla Musul’un Başika bölgesine yerleşmişti. 

Merkezi Irak Hükümeti, dün akşam Türkiye’ye, askerleri geri çekmesi için 48 saat süre tanımıştı.

Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu ise dün Irak Başbakanı Haydar Abadi’ye bir mektup göndererek, yeni asker sevketmeyeceklerini ve Bağdat’ın hassasiyetini gidereceklerini ifade etmişti.

BEDİR HAREKETİ NEDİR?

İran’da 1980 yılında Şii lider Muhammed Bakır el Hekim tarafından kuruldu. Saddam Hüseyin döneminde, 1982’de Irak Ordusu’ndan 100 bin Şii asker Irak ve Suriye’ye kaçıp bu harekete katılmıştı.

Baas Partisi’ne karşı yıllarca mücadele veren Bedir Hareketi, Saddam Hüseyin’in devrilmesinin düşmesinin kurucusu Bakır Hekim’in kararı ile silahları bırakıp sivil bir parti olarak mücadeleye devam etti.

Irak Parlamentosu’nda grubu olan hareketin şimdiki lideri Muhammed Bakır Hekim’in oğlu Ammar Hekim’dir. Bedir Tugayları ise İran destekli bir 'askeri' hareket. Başında da İranlı General ile yakın ilişkisi bulunan Hadi Amiri bulunuyor.