BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,78
ALTIN 2.513,62
HABER /  DÜNYA

Musul son durum Barzani'den kritik uyarı

Musul son durumunun oldukça kritik olduğunu belirten Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani Musul’un kurtarılması operasyonuna ilişkin, “Durum çok hassas" dedi.

Abone ol

Musul’un kurtarılması operasyonuna ilişkin, Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani, “Durum çok hassas" dedi Barzani Musul'a yapılacak operasyonda Sünniler’in mutlaka yer alması gerektiğini belirterek, aksi durumda ikinci bir savaş çıkacağı uyarısında bulundu.

"TÜRKİYE OPERASYONA DAHİL OLMALI"

Al Monitor'da yayınlanan röportajda Neçirvan Barzani, "Önümüzdeki sınav Musul. Şii milisler ve İran’ın artan gücü karşısında Türkiye’den beklentiniz nedir?" şeklindeki bir soru üzerine, "Türkiye Musul operasyonuna mutlaka dahil olmalıdır" cevabını verdi.

necirvan-barzani.jpg 

"Muharip güçlerle mi?" şeklindeki bir başka soru üzerine ise Barzani, "Şart değil. Ancak böyle bir ihtiyaç doğarsa Irak Hükümeti’yle koordineli olarak Türkiye muharip kara güçleriyle Musul’u kurtarma operasyonunda tereddüt etmeden yer almalıdır" dedi.

Barzani, "Peki sizce Türkiye yer alacak mı?" sorusu üzerine ise,şöyle yanıt verdi:

"Bilmiyorum ama bence yer almalıdır. Musul, Sünni güçler ve Irak Ordusu’nun birlikte yer aldığı bir operasyonla kurtarılmalıdır. Bizler tek başımıza girersek, Kürt- Arap savaşına döner. Şii milisler girerlerse Sünni- Şii çatışmasına döner. Durum çok hassas."

Şİİ MİLİSLER

Barzani, IŞİD'e karşı savaşan Şii milisler konusunun da gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Neçirvan Barzani, Şii milisler konusunda, "Haşdi eş Şabi ismiyle bilinen bu gruplar IŞİD'in geriletilmesi konusunda yardımcı oldular. Bunu inkar etmek haksızlık olur. Ancak daha sonra bu gruplar bazı üzücü durumlara sebep oldu. Bunu Bağdat'ta ve Diyala'da gördük” şeklinde konuştu.

MUSUL'DA SON DURUM-IŞİD SAVAŞ HAZIRLIĞINDA!

Musul'da savaş hazırlıklarına hız veren IŞİD Irak ordusu ve uluslararası güçlere karşı vereceği kaçınılmaz savaşta Musul'un bir buçuk milyonluk nüfusunu canlı kalkan olarak kullanmayı planlıyor.

Musul halkı, Irak'ta ordu ve halk güçlerine karşı mücadele eden ve ellerindeki bölgeleri bir bir kaybeden IŞİD'in kalesi hâline gelen şehirlerinin kurtarılması için uluslararası koalisyonun hava desteği ve belki ABD kara kuvvetlerinin de katılımıyla büyük bir savaşın beklentisi içinde.

IŞİD MUSUL'DA SİPER KAZIYOR!

IŞİD militanları Musul'da siperler kazıyor, yüksek bir duvar örüyor ve artık Musul sakinlerinin gözünden kaçmayan başka önlemler alıyor. Artık şehirden dışarı adım atmak kesinlikle yasak. Kentte bulunan 1,5 milyon kişi canlı kalkan olarak kullanılacak.

IŞİD BÜYÜK HAZIRLIK BAŞLATTI

Sabah El Ali takma ismini kullanmayı tercih eden bir Musullu, Al-Monitor'a "Büyük araçlar haftalardır şehrin etrafında siper kazıyor." diye anlatıyor. Ali'ye göre yaklaşık 2 metre genişliğinde ve bir buçuk metre derinliğinde olan bu upuzun siper, kentin batı ve güneyini çevreleyerek Musul'a en yakın yerleşimin 10 kilometre yakınına kadar uzanıyor. Ali, bu siperin kazılmasını yoğun bir çalışma gerektiren devasa bir iş olarak tarif ediyor. IŞİD, bu amaçla siperin her kilometresi için bir müteahhite 4 bin dolar ödemeyi kabul etmiş.

SAVAŞ HAZIRLIĞI İÇİN BELEDİYE İŞÇİLERİNİ ÇALIŞTIRIYORLAR

İsminin gizli kalması koşuluyla Al-Monitor'a konuşan Musul belediyesinin bir çalışanı, IŞİD'in belediyenin hizmet araçlarını kullanarak şehrin ana girişlerinde tahkimat noktaları oluşturduğunu, yollara gözle görülen patlayıcı dolu variller yerleştirdiğini anlatıyor. Bu çalışmaların yürütüldüğü noktalar koalisyon güçlerinin bombaladığı bölgelerden çok da uzak değil. Öyle ki 15 Şubat'taki hava saldırılarında birkaç iş makinesi de hedef alınmış.

Belediye çalışanı, IŞİD'in şubatta kendisinden alıp el koyduğu delme teçhizatının da bir hava saldırısında tahrip edildiğini söylüyor. IŞİD bu teçhizatla Musul'un güneyinde bulunan Es Sahaci'de tahkimat noktaları oluşturuyormuş.

BETON BLOKLAR

Aynı kişinin verdiği bilgiye göre Musul'da yol kenarlarında yüksek bir duvar da örülüyor. Duvar, Irak güvenlik güçlerinin şehrin batı girişi Bavabat El Şam'da koalisyonun hava saldırılarına karşı korunmak için kullandığı beton bloklardan yapılmış.

Musul'daki görgü tanıklarına göre IŞİD, şehrin dışında siperin yaklaşık bir kilometre ötesine beton bloklar yerleştirerek ikinci bir savunma hattı oluşturuyor. Duvar, IŞİD'in sıkı denetiminde olan bölgeler hariç Musul yolunun her iki tarafına arabaları engelleyecek şekilde dikilmiş.

MUSUL'DAN ÇIKIŞ YOK!

IŞİD bir savaş beklentisi içinde ve tüm kapasitesini kullanarak bu savaşa hazırlanıyor. Uluslararası koalisyonun yoğun bombardımanlarına rağmen örgüt, kontrolündeki sanayi bölgelerinde bubi tuzaklı araçlar, bombalar ve patlayıcı variller yapmaya devam ediyor. Dahası Musul'a girişleri engellemek için şehrin giriş noktalarını ve ana yolları ateşe tutuyor.

isid-musul.20150325151438.jpg 

YÜZLER MASKEYLE GİZLENİYOR

Hazırlıklar gizli kapaklı yapılmasa da Musul'da pek az insan bunların detaylarından haberdar. Zira halk devamlı korku içinde. Ancak Musul sakinleri yabancıların belki de gözünden kaçacak başka bazı detaylar da aktarıyor. Örneğin IŞİD mensupları, çarşıda dolaşırken veya halkın önünde sivilleri cezalandırırken işlerin yakında tersine dönebileceği korkusuyla yüzlerini maskeyle gizlemeye başlamış.

'UÇUŞLARI ASKIYA ALIN' EMRİ

Musul halkını en çok korkutan şey ise şehirden çıkamamaları. Örneğin Musullu Ahmed Hamdani ve ailesi iki haftadır Irak devletinin kontrolündeki herhangi bir bölgeye gitmeye çalışıyor ama nafile.

isid1.20150325151454.jpeg

Bir seyahat acentesinde yönetici olan Halid Yunus şunları aktarıyor:

"Birçok aile tehlikenin yaklaştığını hissediyor ve kaçmaya çalışıyor. Askeri harekâtın çok sert olması bekleniyor. Fakat IŞİD militanları, uçuşları askıya almamızı ve seyahat acentelerini kapatmamızı emretti."

SEYAHAT İZNİ VERİLMİYOR

İsminin gizli kalması kaydıyla Al-Monitor'a bilgi veren Musullu bir doktora göre de İD'in son talimatları uyarınca bir tek hasta kişiler Musul hastanelerinde tedavilerinin olanaksız olduğunu ispatlamak koşuluyla şehirden ayrılabiliyor. Başında IŞİD mensubu Tunuslu bir doktorun bulunduğu bir komisyon bu konuda tıbbi raporlar vermekle görevlendirilmiş.

AKRABA TAAHHÜTÜYLE ANCAK KENTTEN AYRILABİLMİŞ!

Sağlıklı kişilere ise artık seyahat izni verilmiyor. Al-Monitor'a bilgi veren doktor, ailesini ziyaret amacıyla Bağdat'a gitme izni alabilen nadir kişilerden biri. Ailesini dört aydır görmeyen doktor Bağdat'ta sadece iki hafta kalıp Musul'a dönmüş. Kentten ancak geri dönmek koşuluyla ayrılabilmiş ve bunu da bir akrabası taahhüt etmiş. Doktorun dönmemesi hâlinde o akrabasının öldürüleceğini söyledi.

IŞİD'İN MUSUL'A KLOR GAZIYLA SALDIRDIĞI ANLAR- İZLEMEK İÇİN PLAYER'A TIKLAYINIZ