BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,79
ALTIN 2.407,74
HABER /  GÜNCEL

Musul son dakika haberleri operasyona kimler katıldı?

MUSUL'dan gelen son dakika haberlere göre IŞİD petrol kuyularını ateşe vermeye başladı. Kürt güçleri ise IŞİD'in elindeki köyleri ele geçirmeye başladı. İşte Musul operasyonunda son durum.

Abone ol

MUSUL için dünyanın beklediği büyük operasyon başladı. Musul'dan gelen son dakika haberlere göre ilk etapta dış kesimdeki köylerde savaş var. Musul operasyonuyla ilgili son durumu Irak başbakanı duyurdu. Operasyon sabaha karşı 3 cepheden başlatıldı.

Musul operasyonuna katılan güçler de netleşti. Musul'daki savaşa sürpriz bir güç de dahil oldu. Irak ordusunun ilerleyişi de başladı. Irak Anti-Terör güçleri, Musul halkına evlerinden çıkmamaları ve kenti terketmemeleri çağrısı yaptı. İşte Musul savaşında son durum;

MUSULPEŞMERGE'DEN ÖLÜM HABERLERİ

Musul operasyonuna katılan peşmerge kayıplar vermeye başladı. Bir üst düzey isim yaralanırken 6 askerin çatışmalarda öldüğü duyuruldu. 14 yaralı peşmerge de tedavisi için Erbil'e sevkedildi.

8 KÖYÜ ELE GEÇİRDİLER

Peşmerge Güçleri 70 Birlikleri Komutanı Şeyh Cafer Şeyh Mustafa, peşmerge tarafından 8 köyün kontrolünü öngören planın başarıyla tamamlandığını belirterek, “Kaybımız, elde ettiğimiz başarılara kıyasla çok az” dedi.

Şeyh Cafer Şeyh Mustafa, 40 kilometrekarelik alanın IŞİD’den temizlendiğini belirterek, kontrol sağlanan köylerde bombalı tuzakların olduğuna dikkat çekti. Peşmerge komutanı, köyler bombalardan temizlenmeden halkın yerleşmesine izin verilmeyeceğini kaydetti.

AA EKİBİ ÖLÜMDEN DÖNDÜ

Musul'un Hazır cephesinde terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonu izleyen AA ekibi büyük tehlike atlattı. Ekibe yaklaşan bomba yüklü DEAŞ aracı, son anda Peşmergeler tarafından imha edildi. İnfilak eden aracın parçaları AA fotoğraf muhabiri Hamit Hüseyin ve kameraman Ferhat Jahan Panah'ın başının üzerinden geçti. Patlamadan sonra çevrede geniş güvenlik tedbirleri alan Peşmerge, Şeyh Amir köyünü kontrol altına aldı. 

FLAŞIŞİD'DEN PEŞMERGEYE İNTİHAR SALDIRISI

Sıcak çatışmaların yaşandığı Tercille Köyünde DEAŞ militanları, Peşmergenin bulunduğu noktaya bomba yüklü araçla intihar saldırısı düzenledi. 


IŞİD'in bu saldırısında can kaybı olmadığı bildirildi. IŞİD'e yönelik Musul operasyonuna dair yeni ayrıntılar da ortaya çıktı. Operasyon 3 merkezden yönetiliyor.

FLAŞKÖŞEYE SIKIŞAN IŞİD ATEŞE VERİYOR

IŞİD Musul’un Hemdaniye kasabasında petrol kuyularını ateşe verdi. Savaş uçaklarının görüş alanını kapatmak için bunu kuyuları yakan IŞİD bombardımandan kurtulmaya çalışıyor. Kürt Peşmerge Güçleri’nin Bertelle kasabası anayoluna ulaştığı ve Zerdek Dağı ile köyler arasında kalan IŞİD’lilerin etrafının sarıldığı bildiriliyor.

Peşmergelerle IŞİD arasında şiddetli çatışmalar yaşanırken örgüt üyelerinin 3 bomba yüklü aracından 2’si imha edildi, diğeri de ablukaya alındı. Peşmergelerin Hemdaniye yoluna ulaştığı kaydedildi. IŞİD'liler havan saldırıları ile karşılık veriyorlar. Şu ana kadar Kürt güçleri tarafından 8 köy ele geçirilmiş durumda.

FLAŞIŞİD'LİLER CAMİDE KISTIRILDI

Musul’un Hazır Cephesi yakınlarındaki Bazgrtan köyünde 20 IŞİD’liyi camide kıstırdı.  IŞİD’lilerin dağdan köy içlerine ulaşmak için daha önce kazılan bir tüneli kullandıkları öğrenildi.  Camide kıstırılan 20 IŞİD’linin kaçış yolları tutuldu. Örgüt üyeleri teslim olmazlarsa etkisiz hale getirilecekler.

FLAŞKÜRTLER GİRİYOR 7 KÖYÜ ELE GEÇİRDİLER

Musul kentini terör örgütü DEAŞ'tan kurtarma operasyonu kapsamında Hazır Cephesi'ndeki birlikler, DEAŞ mevzilerine saldırdı. Peşmerge güçleri 7 köyü ele geçirdi. Basehre, Tercele, Basgrdan, Şeyh Emir, Keberli, Büyük Bedene ve Küçük Beden köylerinde kontrol Kürt güçlerine geçti. Kürt özel güçlerini Mesud Barzani'nin yönettiği bildiriliyor.

IŞİD GERİ ÇEKİLME ÇAĞRISI YAPIYOR

Musul kent merkezinden ise yoğun patlama sesleri geliyor. IŞİD'in anonslarla mensuplarına “geri çekilme” çağrısı yaptığı ifade ediliyor.

IŞİD, Musul'u Haziran 2014'te ele geçirmiş, örgütün lideri Ebu Bekir El Bağdadi bu gelişmenin ardından zaferini ilan etmişti.

08.40PEŞMERGE VERTEK KÖYÜNDE

Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonunun başlamasının ardından Peşmerge birlikleri, Verdek köyü çevresine konuşlandı. 

Musul güçlerinin içinde Türkmenler de bulunuyor.

08.30IŞİD'DEN AĞIR SİLAHLARLA KARŞILIK

Musul operasyonunda IŞİD cephesinden ağır silahlarla büyük bir karşılık gelmeye başladı. Musul'u kurtarma güçleri de sert karşılık veriyorlar.

08.20ZEYREK DAĞINDAN FLAŞ HABERLER

Musul'un 40 kilometre doğusunda bulunan Hazır Cephesi'ndeki Zerdek Dağı'nda çok sayıda ABD askeri konuşlandı. 

ABD topçu birlikleri, Musul Ovası'nı ağır toplarla vuruyor. İnsansız hava uçakları da Musul Ovası semalarını gözetliyor. 

08.00MUSUL SAVAŞINA SÜRPRİZ KATILIM

Musul savaşında Irak ordusu ve peşmerge dışında bir güç dahil edilmedi. Bunun istisnası Türkiye'nin eğittiği Türkmen güçleri oldu. belirtti. 

FLAŞIRAK BAŞBAKANI BÖYLE DUYURDU

Musul operasyonunu duyuran Irak Başbakanı Haydar El İbadi, oldu. Canlı yayında Irak devlet televizyonuna konuşan Başbakan İbadi, "Zafer vakti geldi ve Musul'un özgürleştirilmesi için operasyon başladı" dedi.

MUSUL'UN İÇİNE KİM GİRECEK?

İbadi, operasyon kapsamında Musul'a sadece Irak ordusu ve polis güçlerinin gireceğini belirtti.

FLAŞTÜRKİYE MUSUL OPERASYONUNDA VAR MI?

 Musul operasyonunu Irak ordusu ve Peşmerge yapıyor. Iraklı ve uluslararası koalisyon komutanları arasında yapılan toplantılarda alınan karar çerçevesinde ve yapılan planlara göre, yabancı veya dışarıdan herhangi bir güç operasyona katılamıyor.

Operasyonda Irak Hükümeti ve Kürdistan Bölgesi'nin resmi güçleri dışında başka güç yok.

Planda olmayan bir güç operasyona katıldığında koalisyon güçleri tarafında hedef alınacak.

PKK ve Şii milisleri Türkiye'nin baskısı ile operasyon dışında bırakıldı.

2003 YILINDAN BERİ EN BÜYÜK OPERASYON

ABD liderliğindeki IŞİD karşıtı koalisyonun da destek verdiği Musul operasyonu, Saddam Hüseyin'in devrilmesi için ABD'in işgal ettiği 2003'ten bu yana ülkedeki en büyük operasyon olarak tanımlanıyor.

Aylardır hazırlıkları süren operasyona, Irak hükümeti güçleri, Kürt peşmerge güçleri ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı Peşmerge güçlerinin katılacağı söylenmişti.

ABD : BU TARİHİ OPERASYONDA
ABD Başkanı Barack Obama'nın IŞİD ile Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk ise, Twitter'dan yaptığı açıklamada operasyonla ilgili Irak'a "Bu tarihi operasyonda yanınızda duruyor olmaktan gurur duyuyoruz" mesajını verdi.

TÜRKİYE'NİN DURUMU NE? Türkiye, Başika'da eğitilen yerel Sünni güçlerin Musul'un IŞİD'den geri alınmasını amaçlayan operasyona dahil edilmesini istiyor.

IŞİD, Musul'u Haziran 2014'te ele geçirmiş, örgütün lideri Ebu Bekir El Bağdadi bu gelişmenin ardından zaferini ilan etmişti.

Operasyonun öncesinde Irak ordusu, havadan on binlerce broşür dağıtarak şehirde yaşayanlara kendi güvenlikleri için gereken önlemleri anlattı.

MÜTTEFİKİMİZ TÜRKİYE DESTEĞİYLE

ABD Savunma Bakanlığı'nın açıklamasında ise, Suriyeli muhalif güçlerin Suriye'nin Dabık köyünü DAEŞ kontrolünden kurtarmasından duyulan memnuniyet dile getirilerek, harekata 'müttefikimiz Türkiye'nin güçlü desteğinin sağladığı katkıya' değinildi.

"Bu olay, o barbar topluluğa (DAEŞ'e) karşı elde edilen en son askeri netice olmanın ötesinde, Dabık ayrıca IŞİD için simgesel bir öneme sahipti. O topluluk, Dabık'ta korkunç felaketlere neden olmuş, İngilizce yayınladıkları dergiye bu köyün adını vererek, sözde halifeliklerinin nihai zaferinin yerinin burası olacağını iddia etmişlerdi. Buranın kurtarılması için savaşan Suriyelilere ve operasyonu yakından koordine eden müttefikimiz Türkiye'ye teşekkür ediyoruz" denildi.

2014 yılında Irak haritası beklenmedik bir anda değişmiş sahneye IŞİD çıkmıştı.