BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 34,96
ALTIN 2.325,56
HABER /  GÜNCEL

Musul operasyonu kritik bölge DAEŞ'ten alındı

IRAK, Musul'un doğu yakasının tamamen DAEŞ’ten geri alındığını ve Irak ordusunun kontrolüne geçtiğini açıkladı.

Abone ol

IRAK özel kuvvetleri, Musul'un Dicle Nehri’nin doğusunda kalan bölümünün tamamen DAEŞ’ten geri alındığını ve Irak ordusunun kontrolüne geçtiğini açıklandı.

Terörle Mücadele Özel Kuvvetler Komutanı Korgeneral Talib Şeghati, Musul’da gazetecilere yaptığı açıklamada Terörle Mücadele Kuvvetleri’nin kenti ikiye bölen Dicle Nehri’nin doğu yakasının kontrolünü tamamen ele geçirdiklerini duyurdu. 

Ordu birlikleri ile kentin kuzeydoğusundaki semtlerde sıkışıp kalan DAEŞ militanlarıyla çatışmaların ise sürdüğü bildirildi.

ABD: IRAK ORDUSU BAZI AĞIR KAYIPLAR DA VERDİ

ABD öncülüğündeki DAEŞ karşıtı uluslararası koalisyonun Bağdat’taki sözcüsü Albay John Dorrian daha önce yaptığı açıklamada, Musul'un Dicle Nehri'nin doğusunda kalan bölümünün yaklaşık yüzde 90'ının geri alındığını açıklayarak, çok yakında doğu bölgelerinin tamamının DAEŞ’ten arındırılmış olacağını söylemişti. Dorrian, kentin tümünün kurtarılması içinse daha zamana ihtiyaç olduğunu belirtmişti.

Dorrian, Alman haber ajansı dpa'ya telefonla verdiği mülakatta, Dicle üzerindeki beş köprünün tahrip edilerek DAEŞ'in ikmal yollarının kesildiğini kaydetti. Irak ordusunun Musul’da güçlü bir dirençle karşılaştığını ve bazı ağır kayıplar verdiğini belirten Dorrian, aralık ayında birliklerin yapısında yapılan değişikliklerle hızlı ilerlemeler kaydedildiğini söyledi. ABD'li albay, DAEŞ'in her gün biraz daha geri çekildiğini ve son bir buçuk yıldır hiçbir cephede zafer kazanamadığını da açıkladı.

Musul operasyonu geçen yıl Ekim'de başlatılmış, 29 Aralık'ta operasyonun ikinci aşamasıyla taarruza geçilmişti.

"DAEŞ'İN FİNANSAL KAYNAKLARI YOK EDİLDİ"

ABD önderliğindeki uluslararası koalisyonun hava saldırılarının DAEŞ’in finansal kaynaklarını da hedef aldığını bildiren Dorrian "Petrol satışı ile para kazanma imkânlarını da yok ettik. Her ay milyonlarca dolar kayba uğramalarını sağladık" diye konuştu.

Irak'ın ikinci büyük kenti olan üç milyon nüfuslu Musul'un tamamının kurtarılmasının hemen gerçekleşemeyeceğini de belirterek, kentteki sivil nüfusun yoğunluğu ve DAEŞ’in karşı saldırılarının taarruz hızını yavaşlattığını kaydetti. Dorrian, ayrıca Irak birliklerinin kentteki 250 bin binayı da patlayıcı ve tüneller kazılmış olması ihtimaline karşı aramak zorunda olmasının da ilerlemeyi yavaşlattığını belirtti.

Irak Başbakanı Haydar el İbadi de salı günü yaptığı açıklamada, Musul’un doğusunun büyük bölümünün ele geçirilmesinden sonra Irak birliklerinin kentin batısına doğru harekete geçtiğini bildirmişti.