BIST 9.080
DOLAR 32,40
EURO 35,09
ALTIN 2.325,61
HABER /  GÜNCEL

Mustafa Balbay her gün 13 Aralık gibi!

Ergenekon Davası tutuklu sanıklardan CHP Milletvekili gazeteci yazar Mustafa Balbay, izleyicilere böyle seslendi

Abone ol

Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, tutuklu sanıklardan İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek'in avukatı Hasan Basri Özbey'in reddi hakim talebini reddetti ve sarf ettiği sözleri nedeniyle suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

Duruşmada söz alan avukat Hasan Basri Özbey, Tuncay Güney'in anlatımlarına göre, MİT tarafından hazırlanan rapor ve şemanın gönderilmesi için 20 Haziran 2008'de Başbakanlığa yazılan yazıya, 2 Temmuz 2008'de yanıt verildiğini söyledi.

DELİLLER KARARTILDI

Ancak, bu yazının 4 yıl sonra dava dosyasına konulduğunu ifade eden Özbey, Genelkurmay Başkanlığı'nca da aynı konuya ilişkin yaklaşık 4 yıl önce yanıt verilmesine rağmen, bu yazı ve eklerinin de saklanarak, 23 Kasım 2012'de dava dosyasına konulduğunu öne sürdü.

Mahkeme heyetinin belgeleri baştan beri gizleme kastı olduğunu iddia eden Özbey, ''Ergenekon'' şemasında yer alan isimlerin çoğunun üstü kapatılarak delillerin karartıldığını ileri sürdü.

Özbey, mahkeme heyetinin adil bir yargılama yapmasına olanak olmadığını, mahkemenin hangi kanıtları sakladığı ve karartmakta olduğunun bilinmediğini savunarak, bu durumda, heyete güvenilmesi mümkün olmadığı için reddi hakim talebinde bulundu.

Verilen aranın ardından Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese, avukat Hasan Basri Özbey'in reddi hakim talebinin, ''herhangi bir somut delil sunmadığı'' gerekçesiyle kabul edilmediğini belirtti.

Özese, Özbey hakkında, sarf ettiği sözleri nedeniyle gereğinin yapılması için Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

TERÖR ÖRGÜTÜNE SİLAH TEMİN ETMEK

Duruşmada daha sonra bu davayla birleştirilen ''Alparslan Arslan'a glock marka silahların satılması''na ilişkin, sanıkları hakkında ''silahlı terör örgütüne silah temin etmek'' suçundan hazırlanan iddianame okundu.

Duruşmayı, CHP milletvekilleri Haluk Eyidoğan, Sedef Küçük, Ayşe Eser Danışoğlu, Emre Köprülü ve Recep Gürkan da izleyici olarak izledi.

SORANLARA 13 ARALIK GİBİYİM DİYORUM

Bu arada, duruşma başlamadan önce, izleyiciler ve avukatlardan sonra salona alınan sanıklar el sallayarak içeriye girerken, izleyiciler de el sallayarak karşılık verdi.

Tutuklu sanıklardan CHP Milletvekili gazeteci yazar Mustafa Balbay, izleyicilere seslenerek ''Son günlerde bana nasılsın diye soranlara '13 Aralık gibiyim' diyorum. 13 Aralık bizim burada 5 yıllık hayalimizdi. Artık son 5-6 aydır 'Hukuku halkla arayacağız' diyorduk. 13 Aralık gerçekten bunu kanıtladı'' dedi.

Balbay, 2012 yılının 2013'e büyük bir umut devrettiğini ifade ederek, ''2012, 1 Mayıs'ta başladı, 19 Mayıs'ta gençleşti, 9 Eylül'de kurtuluşun 90. yılı kutlandı. 29 Ekim'de bir araya geldik. 10 Kasım, Atatürk'ü unutturmak isteyenlerin ölüm günü oldu. 13 Aralık'ta büyük bir istekle bir araya geldik. 2013'e böyle bir umutla giriyoruz'' diye konuştu.

Tutuklu yargılanan Tuncay Özkan ''Türkiye için adalet istemeyi unutmayın'' diye seslenirken, tutuklu yargılanan Muzaffer Tekin, ''Sizler büyük fedakarlıklarla geliyorsunuz. Burada gerçeklerden rahatsız bir yapı var. İnsani tepkiler olabilir. Bizlerle beraber olmanız için bazı tepkilerinizi frenlemenizi istiyorum'' diyerek, izleyicilerin sakin olmasını istedi.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Jandarmanın, dava kapsamında esas hakkındaki mütalaanın açıklanacağı beklentisiyle yoğun katılımın yaşandığı 13 Aralık'taki duruşma gününde cezaevi önünde yaşanan olaylar nedeniyle güvenlik önlemlerini artırdığı görüldü. Duruşma salonunun bulunduğu binanın bahçesine çift sıra bariyerler konuldu.

Ekipler, binaya salondaki izleyici sayısı kadar kişiyi içeri alırken, bir grup da cezaevi önünde ellerinde Türk bayraklarıyla bekliyor.