BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,68
ALTIN 2.500,04
HABER /  DÜNYA

Mısır'da iktidarın yeni adı

Mısır'da kesin sonuçları açıklanmayan seçimleri, Müslüman Kardeşler'in siyasi kolu Özgürlük ve Adalet Partisi'nin kazandığı kesinleşti.

Abone ol

Mısır'da Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in 30 yıllık iktidarının ardından 11 Şubat'ta yetkilerini Yüksek Askeri Konsey'e devretmesiyle başlayan yeni dönemin ilk genel seçimlerinde asıl sürprizi ise Selefilerin Nur Partisi yaptı.

ÖAP'nin oyların yaklaşık yüzde 45'ini aldığı seçimlerde ikinci olan Nur Partisi Halk Meclisindeki sandalyelerin beşte birini kazandı.

Mısır Bloku mecliste üçüncü parti olurken, liberal ve laik siyasi partilerin meclisteki toplam sandalyesi ise yüzde 20'nin biraz altında kaldı. Mübarek döneminin tek partisi merkez sağ El Vafd ise mecliste yüzde 9 civarında sandalye aldı.

Selefilerin blokunu Nur Partisinin yanı sıra El Asala ile Kuruluş ve Kalkınma partileri oluşturuyor. Seçime katılan diğer bir muhafazakar parti El Vasat oyların yüzde 5'inden azını aldı, ancak El Vasat'ın ÖAP'ye Selefiler'den
daha yakın olabileceği belirtiliyor.

Seçimlerin kaybedeni ise Mübarek'in devrilmesini sağlayan protestoları başlatan devrimci gençler olarak görülüyor. Bu kişilerin kurduğu, liberal gençlik ittifakları, solcu gruplar ve hatta İslami gençlik partilerinin oluşturduğu "Devrim Sürüyor" bloku seçimden istediği sonucu alamadı.

Mübarek'in Ulusal Demokratik Partisi'nin eski üyeleri ise kendilerine "Devrim Sürüyor" bloku dışındaki siyasi oluşumların listelerinde yer buldu.

Nihai sonuçlar açıklanmamış olsa da önde gelen partiler meclis başkanlığı ve yardımcıları konusunda anlaştı. Meclis başkanlığını ÖAP alırken, iki yardımcı Nur Partisi ve El Vafd'dan olacak.

Hiçbir partinin mutlak çoğunluğu sağlayamadığı seçimlerin kesin resmi sonuçları henüz açıklanmamasına rağmen partiler arasında ittifak ve koalisyon görüşmeleri başlamış durumda.

ÖAP'nin Selefiler'den ziyade El Vafd ya da diğer merkez sağ ya da merkez sol partilerle koalisyonu tercih edeceği sanılıyor.

Parlamentonun üst kanadı Şura Konseyi için gelecek ayın sonunda seçimlerin yapılacağı Mısır'da meclis seçimleri 28 Kasım'da başladı. Ülkedeki 27 vilayette üç aşamada yapılan seçimlerin resmi sonuçları bazı bölgelerde yeniden oylama yapılacağı için henüz açıklanmadı.