BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,95
ALTIN 2.427,93
HABER /  EKONOMİ

MÜSİAD'dan İran açıklaması

MÜSİAD Genel Başkan Vekili Özdemir, İran'a ambargonun kaldırılması sonrası Türkiye-İran ilişkilerini değerlendirdi.

Abone ol

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkan Vekili Nazım Özdemir, "İran’la ikili ticari ilişkilerin geliştirilmesi, iki ülke için de olumlu ekonomik etkilerde bulunacak ve iki ülke arasındaki ticaret hacmini 30 milyar dolar seviyesine yaklaştıracaktır" dedi.

Özdemir yazılı açıklamasında, İran'a ambargoların kaldırılmasının Türkiye ekonomisine olumlu katkıda bulunacağını kaydetti.
Türkiye’nin, İran’la olan ticaret ve turizminin hızlı bir şekilde gelişim göstermesini ve bunun iki ülkenin de ekonomik gücünü artırmasını beklediklerini aktaran Özdemir, önceki yaz P5+1 ülkeleriyle İran arasında imzalanan nükleer mutabakat anlaşmasının ardından, anlaşmadaki yükümlülüklerini yerine getiren İran’a, ABD ve AB tarafından uygulanan ticari ambargonun kaldırılmasının İran’ın ekonomik bağlamda bölgesel etkinliğini artıracağını kaydetti.
Özdemir, "İran’ın küresel ekonomik sisteme yeniden dahil edilmesi küresel ekonomiye de olumlu etkilerde bulunacaktır" değerlendirmesini yaptı.

"İran’ın, yeniden petrol ve doğalgaz arzında bulunması, belirsizliği daha yönetilebilir hale getirecektir"

Anlaşmayla, dünyada 2. büyük doğalgaz ve 4. büyük petrol rezervine sahip olan İran’ın, yeniden petrol ve doğalgaz arzında bulunmasının, petrol ve doğalgaz arzı konusundaki belirsizliği daha yönetilebilir hale getireceğini savunan Özdemir, küresel petrol ve doğalgaz arzının artmasının orta ve uzun vadede fiyatları aşağı çekip, Türkiye gibi enerji ithal eden ülkeler açısından olumlu sonuçlar doğuracağını kaydetti.
Türkiye-İran ekonomik ilişkilerinin son 10 yılı değerlendirdiğinde çok önemli gelişmelerin kaydedildiğini anlatan Özdemir, şunları kaydetti:
"Türkiye’nin, İran’a hem ihracatı hem de ithalatı 2004 yılından 2014 yılına kadar yaklaşık 5 katına çıkmıştır. Ancak son dönemde Suriye merkezli yaşanan siyasi gerginliğin İran’la Türkiye arasındaki ikili ticareti olumsuz etkilediği görülmektedir. Son aylardaki nispi toparlanmaya rağmen, 2015 yılı Ocak-Kasım döneminde İran’a olan ihracatımız bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,5 azalırken, aynı dönemde İran’dan ithalatımız da yüzde 38 oranında azalmıştır."

"İlişkilerin geliştirilmesi ticaret hacmini 30 milyar dolar seviyesine yaklaştıracaktır"

İran’a uygulanan ticari ambargonun kaldırılmasıyla birlikte, Türkiye’nin İran’la olan ticaret ve turizminin hızlı bir şekilde gelişim göstermesini beklediklerini aktaran Nazım Özdemir, "Gelişmelerin iki ülkenin de ekonomik gücünü artırmasını bekliyoruz. Özellikle turizm, enerji, bankacılık, petrokimya, telekomünikasyon, ulaştırma, otomotiv sektörlerinde, havaalanı, karayolu, otel ve konaklama tesislerinin inşası, modernizasyonu ve işletilmesi konusunda önemli bir iş potansiyeli bulunan İran’la ikili ticari ilişkilerin geliştirilmesi, iki ülke için de olumlu ekonomik etkilerde bulunacak ve iki ülke arasındaki ticaret hacmini 30 milyar dolar seviyesine yaklaştıracaktır" yorumunu yaptı.
İran’ın küresel ekonomik sistem dahilinde normalleşmesinin, Türkiye ile ticari bağlamda çok yönlü iş birliklerini artırmasının yanında, Doğu Anadolu bölgesinde bölgesel kalkınmaya da olumlu etkileyeceğini belirtti.