BIST 9.525
DOLAR 32,70
EURO 34,77
ALTIN 2.521,13
HABER /  DÜNYA

Mursi'nin olay İsrail videosu ABD'yi kızdırdı

Mısır Cumhurbaşkanı Mursi'nin 3 yıl önce çekilen videosu ortaya çıktı. ABD ve İsrail yönetimi ayağa kalktı.

Abone ol

Amerikan yönetimi, cumhurbaşkanı seçilmeden önce Yahudiler aleyhinde sarfettiği sözler nedeniyle Mısır Lideri Muhammed Mursi'yi sert bir dille kınadı.

YAHUDİLERE "KAN EMİCİLER" DİYOR

Mursi, 2010'da çekildiği belirtilen bir televizyon kaydında Yahudiler için 'Maymun ve domuz soyundan gelenler" ve 'kan emiciler' diyor.

BBC Türkçe Servisi'nin haberine göre Amerikalı yetkililer, Mursi'nin "son derece hakaretamiz' olarak diye niteledikleri bu sözlerine açıklama getirmesini istedi ve bunun Orta Doğu barış sürecine zarar verdiğini söyledi.

Mısır ABD'den yılda bir-buçuk milyar dolar askeri ve mali yardım alıyor. Bu yardım, Mısır'ın İsrail'le imzaladığı barış anlaşmasıyla bağlantılı olarak veriliyor. ABD bu anlaşmayı bölgesel istikrarın mihenk taşı olarak görüyor.

'Savaş tacirleri'

Merkezi Washington'da bulunan Orta Doğu Medya Araştırmaları Enstitüsü tarafından İngilizce'ye çevrilerek yayımlanan kaydın Filistin televizyonu El Kuds'tan alındığı belirtiliyor.

Mursi, Müslüman Kardeşler Hareketi'nin liderlerinden biri olarak verdiği demeçte, Yahudi yerleşimcilerden "Filistin'i işgal edenler" ve "Savaş tacirleri" olarak söz ediyor.

Geçen yıl cumhurbaşkanı seçilen Mursi, "Filistin topraklarına ve Filistinlilere saldıran bu Siyonistlere karşı" askeri direniş çağrısında bulunuyor.

YAHUDİLERE KARŞI NEFRET AŞILAMAYIN ÇAĞRISI

Mısır lideri Filistin Yönetimi'nin de 'Sırf Filistin halkının iradesine karşı çıkmak için Siyonist ve Amerikalı düşmanlar tarafından yaratıldığını' savunuyor, Mısırlıların çocuklarına ve torunlarına Yahudilere karşı nefret aşılaması çağrısında bulunuyor.

Amerikan Dışişleri Bakanlığı Mursi'nin bu yorumlarını kınadı. Bakanlık sözcüsü Victoria Nuland, "Bu ifadeleri ve dinsel nefreti savunan bir söylemi tamamıyla reddediyoruz. Bölgede çok uzun zamandır kullanılan bu söylem barış hedeflerine ters düşüyor" dedi

Beyaz Saray'ın açıklamasında ise bu sözlerin 'demokratik bir Mısır için kabul edilemez' olduğu belirtildi.