BIST 9.150
DOLAR 32,37
EURO 34,97
ALTIN 2.325,31
HABER /  SEÇİM

Mümtazer Türköne'den 7 Haziran iddiası

Mümtazer Türköne, 7 Haziran genel seçim sonuçlarıyla ilgili ilginç bir yazı kaleme aldı.

Abone ol

Zaman gazetesi yazarı Mümtazer Türköne'ye göre halk, 7 haziran 2015 genel seçimlerinde hata yapmayacak.

Türköne'nin bu görüşü 2014 yerel seçimleri öncesinde AK Parti'nin 30 Mart'ta çökeceğini savunan Zaman yazarlarını hatırlattı. Şu ana kadar yapılan kamuoyu araştırma şirketlerinde AK Parti'nin oyu yüzde 46-49 bandında dolaşıyor.

İktidar-cemaat kavgasında AK Parti'ye yönelttiği sert eleştirileriyle öne çıkan Türköne, bugünkü yazısında "Halk hata yapar mı?" sorusuna net bir dille yanıt verdi:

HALK HATA YAPMAZ

"Yapmaz. Halkın hata yapmasını engelleyen, bu soruya “yapmaz” diye açık ve kesin bir cevap vermektir. “Yapar” dediğiniz zaman, henüz rüşdünü ispatlamamış küçük bir çocuğa vasî aramak zorunda kalırsınız. Demokrasiyi rafa kaldırır ve bir vesayet düzeninin taşlarını döşemeye girişirsiniz. Halk hata yapmaz, ve göreceksiniz 7 Haziran’da da yapmayacak."

Muhalefetin etkisizliği ve alternatif oluşturma eksikliğinin hata olduğunu söyleyen yazar, halkın yüzde yüz hata yaptığını düşünenlere yanıt vererek yazısını tamamlıyor:

HALK HAKSIZLIKLARI DÜZELTİR

"Halkın hatasını düzeltmesini beklemek. Demokrasi yavaş işleyen ve maliyeti yüksek bir siyasî düzendir; gücünü ve üstünlüğünü yerine başka bir şeyin konulmasının imkânsızlığından alır. Halkın hata yaptığından emin olduğunuz zaman bile alternatifiniz yok. Hata yaptıysa bedelini yine kendisi ödeyecektir. Sizin hata dediğiniz şey, halkın çıkarlarına aykırı değil mi? Maliyetine katlanınca herkesin hata yapma hakkı var. Demokrasi bu hatayı düzeltme yolunu açık tutan tek rejim.

Demek ki halk 7 Haziran’da hata yapmayacak. Akan su eninde sonunda yatağını bulacak.

İhtiyacımız olan tek şey, seçimin adil ve eşit şartlarda yapılması. Eğer iktidar, ezici bir medya ve para gücü ile seçime giriyorsa, demokratik seçimlerden kimse bahsedemez. Devlet rantı ile dönen gazeteler, kamu reklamları, televizyonlar artık sadece medya ile sınırlı bir sorunu değil, seçimin demokratik olup olmadığını belirleyecek temel kıstas durumunda. Gazetecilerin tutuklandığı bir ülkede kimse eşit ve adil seçimden bahsedemez.

Halk hata yapmadığı gibi yapılan hataları da, haksızlıkları da mutlaka düzeltir."