BIST 8.984
DOLAR 32,33
EURO 35,04
ALTIN 2.282,96
HABER /  GÜNCEL

Mülteciler Edirne'de açlık grevinde!

Mülteciler kendilerini kampa götüren otobüsü Bolu'da durdurdu. Polis müdahale etti. Edirne'de ise bir grup mülteci açlık grevinde.

Abone ol

Edirne'den Avrupa'ya geçmek isteyen Suriyeli mülteciler bulundukları bölgeden alınarak kamplara gönderilmeye başlandı.

Sabah saatlerinde Edirne'den Osmaniye'de bulunan kampa doğru yola çıkan içerisinde yaklaşık 50 Suriyeli bulunan otobüs, kampa gitmek istemeyen mültecilerin isteğiyle TEM yolu Paşaköy gişelerden çıktı. Yol kenarındaki Bolu Şehirlerarası Otobüs Terminali'nin yanında otobüsü durduran Suriyeliler inmek istedi. Terminale geçerek İstanbul'a gitmek isteyen Suriyeliler'e peşlerinde bulunan jandarma ve polis ekibi müdahale etti. Ekipler müdahalenin ardından bölgeye takviye ekip istedi. TEM yolu Paşaköy gişelerine aralarında Çevik Kuvvet ekiplerinin de bulunduğu çok sayıda polis ekibi sevk edildi.

Otobüsten inerek terminale gitmek istediklerini söyleyen Suriyeli mültecilerle polisler arasında tartışmalar yaşandı. Otobüse binmemekte ısrar eden bazı kişilere polisler müdahale etti. Bir mülteci kelepçelenerek otobüse bindirildi. Otobüse bindirilenler camlara vurarak polisleri protesto etti. Suriyeliler'in otobüsün anahtarına da el koyması nedeniyle polisler zor anlar yaşadı. Otobüse bindirilenler bir süre sonra aldıkları anahtarı araç şoförüne teslim etti. Suriyeli mülteciler olayın ardından 8 araçlık polis eskortuyla yollarına devam etti.

Edirne'de bekleyiş 

Denizyolunu tehlikeli buldukları için karayoluyla Avrupa'ya geçmeyi amaçlayan sığınmacılar, Edirne'de 3 bölgede bekleyişlerini sürdürüyor. İlhan Koman Parkı'nda 3 gündür kalan sığınmacılar, çadırlar ve battaniyelerle yaptıkları gölgeliklerde halk ve sivil toplum kuruluşlarının yardımlarıyla yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor. Sığınmacılardan Ahmet Yusuf, Avrupa'ya geçiş izni verilene dek bekleyişlerini sürdüreceklerini söyledi. Halkın yiyecek, giyecek ve oyuncak getirdiğini belirten Yusuf, "Türk halkı 4-5 yıldır misafirperverliğini zaten gösterdi. Buna müteşekkiriz. Burada da yakından ilgileniyorlar. Biz de bu güzel insanlara sevgimizi göstermek ve şükranlarımızı iletmek için kaldığımız alanlara Türk bayrakları astık" dedi.

Bazı grupların açlık grevi sürüyor

Sığınmacılardan yaklaşık 800 kişilik grup ise açlık grevini sürdürüyor. Yunanistan sınırına gönderilmemelerini gerekçe göstererek verilen kumanyaları almayan sığınmacılar, zaman zaman "Yunanistan geçiyoruz, Avrupa, Avrupa'' şeklinde sloganlar atıyor. Sığınmacılardan Ahmed Ellatif, dün başladıkları açlık grevlerini sürdürdüklerini söyledi. Açlık grevine sadece çocukların ve hamile kadınların katılmadığını dile getiren Ellatif, Yunanistan'a gidene kadar açlık grevini sürdüreceklerini ifade etti.

Çocuklara gıda malzemesi dağıtıldı

Bu arada, Türkiye Diyanet Vakfı'nca sığınmacı çocuklara gıda malzemesi dağıtıldı.

Vakfın sorumlusu Muhammed Arslan, yaptığı açıklamada, sığınmacıların ihtiyaçları doğrultusunda gıda malzemesi dağıttıklarını, önceliğin çocuklara verildiğini kaydetti.

Öte yandan polis ve jandarma ekipleri, farklı noktalarda toplanan sığınmacıları göndermek için ikna etmeye çalışıyor.

Edirne Tabip Odası Başkanı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu da Avrupa'ya geçmek için Edirne'ye gelen Suriyeli sığınmacıların gerekli sağlık kontrollerinin yapıldığını belirtti.