BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 34,96
ALTIN 2.324,88
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

KPSS'de kim daha başarılı? İşte KPSS raporu

Milli Eğitim Bakanlığı- MEB'in hazırladığı KPSS Başarı raporu yayınlandı. KPSS'de başarıya imza atanların ortak özellikleri bakın ne!

Abone ol

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından geçen yılın KPSS verileri kullanılarak "Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi'ne Katılanların Üniversitelere Göre Başarı Dağılımı'' taslak raporu hazırlandı.

Buna göre, KPSSP-10 testinden en yüksek başarıyı eğitim fakültesi çıkışlı matematik öğretmenliği mezunları 86,46 puan ortalamasıyla elde etti. Alan sorularının yer aldığı KPSSP-121 testindeki en iyi başarıya ise Fen Edebiyat Fakültesi fizik bölümü mezunları 83,18 puan ortalamasıyla ulaştı.

MEB, Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi'ne katılanların üniversitelere göre başarı dağılımlarına ilişkin taslak rapor hazırladı.

Rapora göre, öğretmen adayları, öğretmen yetiştiren yüksek öğretim kurumlarında genel kültür, özel alan bilgisi ve pedagojik formasyon ağırlıklı bir eğitim alırken, KPSSP-10 Sınavı'nda Genel Kültür, Genel Yetenek ve Eğitim Bilimlerinden, KPSSP-121 testinde de alanlarından teste tabi tutuluyor.

NASIL HESAPLANIYOR?

Öğretmenlerin her iki sınavda da aldıkları puanlar, genel yetenek 0,15; genel kültür 0,15; eğitim bilimleri 0,20; öğretmenlik alan bilgisi testi ise 0,50 şeklinde hesaplanıyor.

MEB, ÖSYM ve Devlet Personel Başkanlığı arasında imzalanan protokol gereği Temmuz 2013'te Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (KPSSP-121) uygulandı. Sınava 142 bin 645 öğretmen adayı katıldı.

Böylece 9 Eylül 2013 tarihinde ilk ataması gerçekleştirilen 36 bin 488 öğretmenden yüzde 68'i KPSSP-10 sınavı ve KPSSP-121 testine göre, yüzde 32'i ise KPSSP-10 Sınavı'ndan aldığı puana göre atamaları gerçekleştirildi.

ATAMASI YAPILANLARIN...

Ataması yapılan 24 bin 783 öğretmenin yüzde 72'si eğitim fakültesi, yüzde 28'i ise fen ve edebiyat fakültesi çıkışlı olduğu belirlendi. KPSSP-121 testine katılan ve ataması gerçekleştirilen öğretmenlerin yüzde 52'sinin fen edebiyat, yüzde 48'inin ise eğitim fakültesi çıkışlı olduğu belirtildi.

Raporda, fakültelere göre atama dağılımında eğitim fakültesi bölüm sayısının 61, fen edebiyat fakültesi bölüm sayısının ise 48 olduğu göz önünde bulundurulması gerektiğine işaret edildi.

ALAN BİLGİSİ NOTLARI

Rapora göre, eğitim fakültesi ve fen-edebiyat fakültesi çıkışlı öğretmenlerin KPSSP-10 ve KPSSP-121 testlerinden aldıkları puanların dağılımı da belli oldu.

Sınava giren fen edebiyat mezunları ve eğitim fakültesi mezunları arasında KPSSP-121 testinde en yüksek ortalama puan başarısını gösteren bölüm, 83,18 puanla Fen Edebiyat Fakültesi Fizik bölümü mezunu öğretmenler gösterdi.

Bunun yanında Eğitim Fakültesi Matematik öğretmenliği mezunları da KPSSP-10 testinden en yüksek başarıyı gösteren öğretmen adayları oldu. Buna göre, bu puan türünde matematik öğretmeni mezunlarının ortalama puanı 86,46 olarak gerçekleşti.

EĞİTİM FAKÜLTELERİ DAHA BAŞARILI

KPSSP-121 testine katılan öğrencilerin fakültelere göre dağılımına göre ise eğitim fakültesi mezunu öğrencilerin puanlarının toplamı 70,72 iken fen-edebiyat fakültesi mezunu öğrencilerin puanlarının toplamı 69.11 oldu.

KPSSP-121 testine katılan öğretmen adaylarının yüzde 62'si kadın ve yüzde 38'i erkek olduğu ortaya çıkarken erkeklerin ortalama puanı 61,3; bu oran kadınlarda 62,12 olarak gerçekleşti.

HACETTEPE BİRİNCİ

Öğretmenlik alan bilgisi testi olan KPSSP-121 testine katılan öğrencilerin üniversitelere göre dağılımında, 80,7 katılım başarı ortalaması ise Hacettepe Üniversitesi mezunu öğrenciler ilk sırada yer aldı.

Taslak raporun "öneriler" bölümünde, "Türkiye'de öğretmenlik sonrası çözümler yerine eğitim fakültelerine öğrenci alımı esnasında ülke ihtiyaçları doğrultusunda istatistiki bilgilerden yola çıkarak kontenjanların belirlenmesi ve bu kontenjanlara öğrenci alımında her üniversitenin belirli kriterlerde yetenek, tutum, kişilik gibi testleri uygulamaları ve hatta bireysel mülakatlarla bu testleri desteklemeleri faydalı olacaktır" ifadelerine yer verildi.

Eğitim fakültelerine öğrenci alımı için YGS ile birlikte tutum, yetenek ve bireysel mülakat sınavlarının da gerçekleştirilebilmesi de önerildi.