BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Müjdat Gezen'e çalıntı senaryo suçlaması

Müjdat Gezen Tiyatrosu'nda sahnelenen 'Muzurevi' adlı oyunun senaryosunun çalıntı olduğu iddia edildi.

Abone ol

Müjdat Gezen Tiyatrosu'nda sahnelenen 'Muzurevi' adlı oyunun, kendi senaryo sundan alındığını iddia eden senarist Dilara Dilek Selek, fikir almak için gittiği Müjdat Gezen Sanat Merkezi'nde senaryosundan oldu.

"Eğitmenlerden Kemal Kuruçay ve Bahadır Tokmak, oyunu beğendikleri ve Gezen'e göstereceklerini söylediler ve beni bu şekilde 3 ay oyaladılar." diyen Selek, bu zaman zarfında Müjdat Gezen'in kendi senaryosunu yeniden yazdığını savunuyor. Selek'in senaryosunun çalındığı iddiasıyla Gezen'e açtığı davanın bilirkişi raporu geçtiğimiz gün mahkemeye iletilmiş, rapora göre 3 kişilik bilirkişi heyeti Selek'i iddiasında haklı bulmuştu.

Senarist Selek'i oyuncu Müjdat Gezen ile mahkemelik eden olay 2010 yılının ortasında yaşanıyor. Selek, hayata geçirmek için yardımcı olurlar düşüncesiyle Müjdat Gezen Sanat Merkezi'ne gittiğini ve senaryonun buradaki hocalar aracılığıyla Gezen'e ulaştırıldığını belirtiyor. 3 ay bekledikten sonra Gezen'in kendisini aradığını söyleyen Selek, "Müjdat Gezen, yaptığımız konuşmada bana senaryomu oynatamayacağını, kendisinin zaten benimkine benzer bir senaryosu olduğunu söyledi." diyor. Kendi çalışmasının dizi senaryosu şeklinde olduğunu belirten Selek, "Benim senaryom huzurevinde yaşayan yaşlıların atışmaları üzerine kurulu bir komediydi. Tabii Gezen'inkine göre çok daha amatörceydi. Gezen, benim yazdıklarımı politik hale getirerek tiyatro metnine dönüştürmüş. Ancak fikir ve isim aynı." diye konuşuyor.

Tiyatrocu Gezen, intihal iddialarının gündeme gelmesi üzerine, "Söz konusu kişinin basılı bir kitabı dahi yok. Henüz hiçbir yerde yayınlanmamış bir senaryo yazmış. Çıkıp da orada kullandığı fikri çaldığımı söylüyor. Benim başkasının zekâsına ihtiyacım mı var?" demişti. Selek'in avukatı G. Emre Özgür ise Müjdat Gezen'in bu açıklamasıyla ilgili olarak "Telif hakkı oyunun sahnelenip sahnelenmemesine bakmaz. Müvekkilimin elinde, oyunun kendisine ait olduğuna dair Kültür Bakanlığı'ndan aldığı belge var." yorumunu yapıyor. Bilirkişi raporunda, oyundan elde edilen gelirin yüzde 30'u oranında Selek'e tazminat ödenmesi önerildi. Ayrıca mahkeme kararının sonuçlanmasıyla Gezen'in, Dilara Selek'e isim ve fikir intihali nedeniyle manevi tazminat da ödeyeceği öngörülüyor. Gezen, geçtiğimiz mayıs ayında da köşesinde Selek hakkında yazdıkları nedeniyle "alenen hakaret" suçundan 3 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılmış, cezası bir yıldan kısa olduğu için de hapsi para cezasına çevrilmişti.