BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,92
ALTIN 2.440,16
HABER /  GÜNCEL

Muhteşem döner kebap tarifi

lLokantalarda yenilebilen eşsiz lezzetleri Kurban Bayramı'nda evde gerçekleştirmek mümkün. Hem de minimum maliyetle.

Abone ol

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, kurban etini muhafaza etmenin en iyi yolunun değişik et ürünlerine dönüştürmek olduğunu söyledi.

Türkiye genelinde 4 milyona yakın küçük ve büyükbaş hayvanın kurban olarak kesildiğini ve elde edilen et miktarının 100 bin tona yaklaştığını anlatan Yalçındağ, "50 yıla yakın süredir bu sektörün içindeyim. Tecrübelerime dayanarak söylüyorum. Kurban etinin yüzde 15'lik kısmı zâyi oluyor. Kurban kesimi ve et konusunda insanımızı bilinçlendirmemiz gerekiyor. Gerektiği gibi parçalanmayan ya da saklanmayan etler bozulup çöpe gidiyor." dedi.

Et parçalanırken dikkat

Bilgisizlik nedeniyle kesilen hayvanların, et daha sıcakken anında bulunduğu yerde parçalandığını ve üst üste konulduğunu, bu durumun etin kalitesini olumsuz etkilediğini ifade etti. Yalçındağ, "Et ölüm katılığına ulaşmadan ne parçalanmalı, ne de doğranmalı. Et parçalanırken dikkat edilmediği için etin pirzola, biftek olacak değerli kısımları da kıyma yapılıyor. Ete bir sürü ufak kemik parçası bulaştırılıyor." diye konuştu.

Lezzetli sucuğun sırrı kaliteli baharatta

Kayseri'de baharatçılık yapan Zade Baharat sahibi Süleyman Kıranatlı, lezzetli bir sucuk elde edebilmek için kaliteli baharat kullanımının şart olduğunu söyledi. Kıranatlı, insanlar arasında koyu kırmızı renkte olan biberin daha kaliteli olduğu yönünde yanlış bir inanış olduğunu kaydetti. Kıranatlı, kaliteli biberin parlak kırmızı olması gerektiğine dikkat çekti.

Kavurma yapımı

Kavurma için orta yağlı kuşbaşı et gerekir. Et kısık ateşte kavrulur. Etin yanmaması için zaman zaman karıştırılır. Et suyunu çekip tellerine yani liflerine ayrılınca ateş kapatılır. Tuz, eti sertleştirmemesi için piştikten sonra atılır.

Sucuk yapımı

Sucuk için yağlı et idealdir. Bu nedenle sucuk yapımında yüzde 30 ile 35 oranında yağlı çekilmiş kalın kıyma kullanılır. Damak zevkine uygun olarak kıymaya sarımsak, tuz, sucuk baharatı, karabiber, kimyon, yenibahar ve kırmızıbiber katılır. (2 kg ete, 1 çorba kaşığı sucuk baharatı, 10 diş sarımsak, 1 çorba kaşığı kimyon, 2 çay kaşığı yenibahar, 1 çorba kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı tuz katılır) Baharatın ölçüsüne gelince, yöresel olarak damak zevki değiştiğinden, eksik baharatlar karışım pişirilerek kontrol edilir ve hamura sonradan ilave edilebilir. Bu arada baharatçılarda satılan işlenmiş ve temizlenmiş kuru bağırsaklar da ıslanarak hazırlanır. 1 kilogram sucuk karışımı 1 metre bağırsağa gelecek şekilde mekanik kıyma makinesi ve huni yardımı ile bağırsağa yerleştirilir. Daha sonra çengel oluşturulan sucuklar pamuk ipliği ile bağlanarak kurumak üzere asılır.

Döner kebap yapımı

Etler biftek haline getirilip terbiye edilir. Terbiyesi için zeytinyağı, süt, yoğurt, karabiber kullanılır. Etler üst üste dizilerek dondurucuya konulur. Et, pastırma gibi ince ince dilimlenip kızartılır. Tuz piştikten sonra ilave edilir.