BIST 9.530
DOLAR 32,44
EURO 34,80
ALTIN 2.480,21
HABER /  GÜNCEL

Muharrem oruçlarına Meclis ayarı!

Muharrem ayı yaklaşıyor. Alevi milletvekilleri mecliste oruç açmak istiyor. Sabahat Akkiraz'ın meclise gönderdiği mektuba ne yanıt verildi. Detaylar haberimizde.

Abone ol

Hatice Kübra 
Nesrin YILMAZ
İNTERNETHABER ANKARA
: Geçen yıl Kasım ayında da bir dilekçeyle Muharrem Ayı'ndaki iftar saatlerinde bir düzenlemeye gidilmesi talebinde bulunan Sabahat Akkiraz, cevap verilmemesine rağmen, bu yıl da bir mektup yazarak Meclis'e teklifte bulundu.

Mektubunda, 15 Kasım 2012 tarihinde başlayacak ve 27 Kasım 2012 tarihinde sona erecek olan Muharrem orucunu tutan meclis personeli ve milletvekilleri için iftar saatinde yemek verilmesi isteğini yenileyen Akkiraz bu sefer olumlu yanıt aldı.

Telefonda sorularımızı yanıtlayan Akkiraz, Alevilerin karşılanmayan taleplerinden açlık grevlerine kadar bütün sorulara cevap verdi.

MECLİS ALEVİLERE İFTAR VERECEK

Meclise sunduğu mektuba olumlu yanıt alan milletvekili sonucu şöyle değelendirdi:

"12 gün boyunca meclis restoranlarının hepsinde iftar saatinde, düzenleme yapılacak oruç açımını gerçekleştirecek ve aşure dağıtacak, bu bir anlamda, ilk defa bir devlet kurumunda alevilerin orucuna gösterilen saygıyı ve bunun kabulünü göstermesi bakımından özel bir durumdur. Ayın 15'inde Meclis'te ilk açım yemeği verilecek."

Daha önceki taleplerine karşılık bulamayan alevilerin bu kez olumlu cevap almalarını değerlendiren Akkiraz şunları söyledi:

"Geçen yılki mektubumuza olumlu cevap verilmedi, CHP Milletvekili Hüseyin Aygün'ün mecliste cem evi açılsın talebi karşılıksız kaldı, bu olumlu cevabın göstergesi bir adım atılmaya çalışılmasıdır."

Hükümetin, özellikle başbakanın alevilere karşı olan tutumunu dile getiren Akkiraz, meydanlarda alevilerin yuhlandığını söylerken, bir Alevi raporu da hazırlıyor.

"Bundan bir kaç ay önce Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ile bir araya geldik, şu an 10 kişiyle bir Alevi raporu hazırlıyoruz, Alevi sorunlarının tespiti ve taleplerin fizikileştirilmesi ve harekete geçirilmesi yönünde hazırlanan rapor bitmek üzere. Muharrem ayından sonra partiye sunulacak ve daha sonra bu raporun içeriği tüm Türkiye'ye ulaşacak. "

VAZGEÇMEK YOK

Bütün talepleri geri çevrilse bile aleviler taleplerini dile getirmekten vazgeçeyecekler diyerek bu konudaki çalışmaların peşini bırakmayacağını söyleyen sanatçı, "Bu dava, 1400 yıllık bir dava, bu iktidarla olmazsa bile biz bu sorunlarımızı mutlaka çözüme ulaştıracağız" diyor.

ALEVİLER AÇLIK GREVİNE GİDER Mİ?

En çok merak edilen sorulardan biri de Alevilerin de hak talebi için açlık grevlerine gidip gitmeyeceği sorusu. Bu soruyu da samimi bir dille yanıtlayan Akkiraz, açlık grevlerini siyasi olarak benimsemediğini, fakat oradakilerin de insan olduğunu hatırlamak gerektiğini söyleyerek, aslolan insandır açıklamasında bulundu.

Peki Aleviler, hak talebi için açlık grevi yapar mı? Bu soruya net bir şekilde hayır yanıtı veriyor sanatçı Milletvekili.

ZORUNLU DİN DERSLERİ KALDIRILMALI

AİHM kararlarının uygulanmadığını söyleyen Akkiraz, açlık grevi yapılmayacağını ama din dersi boykotuna gidilebileceğini söylüyor.

ALEVİLİK AYRI BİR DİN DEĞİLDİR

Alevi çocuklarının din dersi boykotunu, bir asimilasyon politikası olduğu için ve zorunlu olduğu için yapılacağını söyleyen Akkiraz, "Alevilik İslamın dışında değildir ama din dersleri zorunlu olmamalıdır" dedi.

"Hepimizin farklı davranışları var, Alevi de bir ağaca bez bağlayarak dilek diler, bir Sünni de bunu yapar, fakat bu davranış İslami değildir. İşte bu duruma da böyle yaklaşılmalı. Bazı farklılıklarımız olabilir ve bunlar anlayışla karşılanmalı" açıklamasında bulundu.

ALEVİLİK DİNSİZLİK DEĞİLDİR

Kamuoyunun Alevilere bakış açısını da değerlendiren Akkiraz, içinde bulundukları durumun anlaşılması için ne gerekiorsa yaptıklarını söyledi:

"Alevilik tüm ritüelleriyle İslam Dini'nin içerisindedir. Bu algıyı yaratan Aleviler ve bazı kurumlar var evet fakat biz bunu Türkiye'de ve dünyanın her yerinde anlatmaya çalışıyoruz."

İşte Meclise gönderilen o mektup:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Ülkemizin inançsal kimlikleri için önemli bir zaman dilimi olan MUHARREM ORUCU 15 Kasım 2012 tarihinde başlayacak ve 27 Kasım 2012 tarihinde sona erecektir. Milyonlarca vatandaşımız için önemli olan ve oruç ibadeti olarak ifa edilen Muharrem Orucu konusunda  21 Kasım 2011 tarihinde Meclis Başkanlığına verdiğimiz ‘’Muharrem Ayı Oruç Açımı’’ konusunda düzenleme yapılmasına ilişkin yazımıza herhangi bir cevap verilmemiştir. Bu sene bu talebimizi yenilemek ve Muharrem Orucu tutan Alevi ya da farklı inanç gruplarına mensup çalışanlarımızın ve vekillerimizin oruç açımı konusunda tıpkı meclis çalışmalarına denk gelen Ramazan Ayı Orucu sürecine benzer bir düzenleme yapılmasını talep etmekteyiz. Bu tür bir düzenlemenin yapılması hem vatandaşlarımız arasındaki EŞİTLİK bilincinin meclisten başlayarak güçlenmesine hem de ibadet özgürlüğünün kurumsallaşması açısından önemlidir. Meclis yemekhanelerinde yapılacak bir düzenleme ile Muharrem Ayı Oruçlarını ifa eden memur, danışman ve vekiller zorlanmadan oruçlarını tutacak ve ibadetlerini yerine getirebileceklerdir. 

Ülkemizde yaşanan dinsel ayrımcılıkları ve farklı inançsal grupların arasında yükselen büyük duvarları kaldırmak Meclisin ve Siyasi Partilerin birincil görevidir. Bize düşen Alevi Toplumunun ve Muharrem Orucu tutan vatandaşlarımızın talebine kayıtsız kalmak değildir. Geçen yıl ki talebimize cevap bile verilmemiş olması gelecek için bizi umutsuzluğa düşürmekteyse de bu yıl talebimizi tekrarlamaktayız. Sorumluluk Meclis Başkanlığındadır. Önünüzde iki yol var; ya Alevi toplumu için gözlerinizi kapatmaya ve kayıtsız kalmaya devam edeceksiniz ya da Demokratik her ülkede olduğu gibi Eşit Vatandaşlık taleplerine cevap verip gereğini yerine getireceksiniz. Aleviler, vergi veren, devlete karşı tüm sorumluluklarını eksiksiz yerine getiren bir halktır. Onlar ve inançları yokmuş gibi davranmak artık kalıcı toplumsal barışımızı da tehdit etmektedir. Bu talebi değerlendirirken bunları da göz ardı etmemek gerektiğini düşünüyorum. Talebimiz konusunda gereğini arz ederim.

Sabahat AKKİRAZ

İstanbul Milletvekili