BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 34,96
ALTIN 2.325,25
HABER /  GÜNCEL

Muhalifler rest çekti! Eğit-Donatta büyük kriz!

Suriye’deki muhalifler çatı örgütü Suriye Devrim Komuta Konseyi, Esad rejimi yerine sadece IŞİD’i hedef alan ‘eğit-donat’ programına girmeyi reddetti.

Abone ol

Suriyeli 72 muhalif grubun birleşmesiyle geçen yıl kurulan çatı örgütlerden Suriye Devrim Komuta Konseyi (SDKK), ABD’nin Ürdün ve Türkiye’de başlattığı ‘eğit-donat’ programına katılmadıklarını açıkladı. Örgütün kurucu üyelerinden Mustafa Secari, Amerikan yönetiminin programla eğiteceği muhalifleri sadece Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarına karşı kullanma konusunda ısrar ettiğini, bu durumun da kuruluş amaçlarına aykırı olduğunu söyledi.

Kendisi de dahil bin civarında üyelerinin ‘eğit-donat’ için başvuruda bulunduğunu vurgulayan Secari, “ABD bizim Beşar Esad rejimine ve onun müttefiki olan İran destekli milislere karşı savaşmamızı kesinlikle istemiyor. Ama biz Şam’a karşı mücadele veriyoruz” diye konuştu.

OBAMA İSTESE BİTİRİR

Secari, programa dahil olmaları halinde Şam’ın yanı sıra İran, Hizbullah örgütü ve El Kaide militanlarına karşı açık hedef haline geleceklerinin de altını çizdi.

Yıllarca Türkiye’deki ‘müşterek harekat merkezi’nde, Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) ile bölgesel istihbarat servislerinden gelen istihbaratlar doğrultusunda Şam rejimine karşı mücadele ettiğini öne süren Secari, “Amerikalılar Suriye’de kimlerin hem rejime hem de radikal gruplara karşı savaştığını biliyor. Obama yönetimi gerçekten istese Suriye’de çatışmaları 3 ayda bitirebilir” dedi.

Secari, bu şekliyle işe yaramayacağını düşündüğü ‘eğit-donat’ programıyla yetiştirilecek muhaliflerin hava desteği olmadan başarılı olmasının da mümkün olmayacağını savundu.
SDKK yöneticileri, son günlerde Halep’e doğru ilerleyişe geçen IŞİD militanlarına karşı koalisyon güçlerinden hava saldırısı talebinde bulunduklarını, ancak Batılı yetkililerin telefonlarına bile cevap vermediğini de iddia ediyor.

BİNLERCE ZIRHLI ARAÇ IŞİD'İN ELİNE GEÇTİ
 
Irak Başbakanı Haydar el İbadi, Irak ordusunun geçen yıl Musul’dan çekilmesinden bu yana Humwee zırhlı muharebe araçları dahil ABD yapımı binlerce aracın IŞİD militanlarının eline geçtiğini açıkladı.
 
Irak devlet kanalına konuşan İbadi, “Musul düşünce, çok sayıda silah kaybettik. Sadece Musul’da 2 bin 300 Humwee bıraktık” diye konuştu. IŞİD militanları ele geçirdiği savaş araçlarını, Irak ve Suriye’de yeni topraklar işgal etmek için kullanıyor. 
 
YPG’ye etnik temizlik suçlaması
 
Suriye’deki insan hakları grupları, PKK’nın Suriye ayağı sayılan PYD’nin silahlı kolu olan Halk Savunma Birlikleri’nin (YPG), ülkenin kuzeydoğusunda kontrollerinde bulunan bölgelerdeki Sünni Arap köylerini yaktıklarını öne sürdü. İngiliz basınında çıkan haberlere göre 10 bin Sünni Arap, son 6 ay içinde bu saldırılar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldı. Yerel gözlemciler, YPG’nin, IŞİD militanlarına destek vermekle suçladıkları Sünni Araplara adeta ‘etnik temizlik’ uygulandığını iddia ediyor. Saldırıların hedefinde Kobani ve çevresindeki yerleşimlerin de olduğu belirtiliyor.