BIST 9.485
DOLAR 32,60
EURO 34,80
ALTIN 2.497,71
HABER /  POLİTİKA

Muhalefet tezkere için ne diyor?

Irak ve Suriye tezkereleri 2 Ekim'de TBMM'de görüşülmeye başlanıyor. Peki, muhalefet tezkere için ne diyor? İşte yanıtı...

Abone ol

İNTERNETHABER.COM

Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün yaptığı açıklama “Tezkereleri, muhtemelen yarın iki ayrı tezkere şeklinde Meclis'imize göndereceğiz” dedi. Böylece bir arada sunulabileceği söylenen tezkerelerin iki ülke için ayrı ayrı hazırlandığı kesinleşti.

2 Ekim’de TBMM’de görüşülmesi beklenen Suriye ve Irak tezkerelerinin ayrı ayrı hazırlanması, özellikle Suriye tezkeresinin içeriğinin sınıra yönelik farklı önlemler içerdiği yorumlarına yol açtı.

Bu tezkerede, sınır boyunca güvenli hat oluşturulmasının yer alabileceği kaydediliyor. Irak tezkeresinin ise IŞİD tehdidi ve sınırdaki güvenlik önlemleri gözönünde bulundurularak genişleyeceği kaydediliyor.

Peki, muhalefet tezkereler için ne diyor? CHP ve MHP tezkereyi görüp karar vereceğini açıklarken, HDP ise, çözüm sürecine zarar vereceğini belirterek tezkereye karşı çıkıyor.

CHP İÇERİĞİNE BAKACAK

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Irak ve Suriye tezkerelerine ilişkin, “Gelecek tezkerenin içeriğine bakacağız. Ona göre MYK’da değerlendirip kararımızı vereceğiz" dedi

Sezgin Tanrıkulu, “Gelecek tezkerenin içeriğine bakacağız. Ona göre MYK’da değerlendirip kararımızı vereceğiz. Peşinen bir şey söylemek istemiyorum ama bizim sosyal demokrat bir parti olarak odağımız öteden beri barış odaklı dış politikadır, bu çerçevede değerlendireceğiz” açıklamasını yaptı.

MHP: ÖNÜMÜZE GELMEDEN BİR ŞEY DİYEMEYİZ

MHP Genel Başkan Yardımcısı Emin Haluk Ayhan, "Tezkereler önümüze gelmeden bir şey söyleyemeyiz. Tezkerenin tek mi çift mi geleceği, yarın mı bugün mü geleceği, muhteviyatı, tek ülkeyi mi iki ülkeyi mi kapsayacağı belli değil" dedi.

HDP: ÇÖZÜM SÜRECİNİ OLUMSUZ ETKİLER

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Irak ve Suriye tezkerelerinin çözüm sürecini olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Tezkere konusunda tekrar düşünülmesini isteyen Kaplan, “Çünkü bu konsept tamamen değişmiştir. Ve çözüm süreciyle birlikte değerlendirilmesi gerekiyor. İktidar ve ana muhalefet partisinin bu sorumlulukla bu olaya yaklaşması gerekiyor. Bu şekilde bu tezkerelerin gelmesi özellikle NATO koalisyonu sonrası artık hiçbir işlevi kalmamıştır, anlamı da kalmamıştır. Bu şekilde gelmesinde artık bir faydası olmayacaktır. Aksine çözüm sürecini olumsuz etkileyecektir” dedi.