BIST 9.798
DOLAR 32,50
EURO 34,96
ALTIN 2.429,21

Müftü nikahı camide kıysın

Memleketin yüzde 99.9’u Müslüman olduğuna göre ve her çiftin resmi nikahtan önce ve ya sonra dini nikah akdini de yerine getirdiğine göre müftü resmi nikah ile dini nikahı camide bir arada kıysa fena mı olur?

Geçtiğimiz yıl bir aile dostumun oğlunun nikahına katılmıştım. Osmangazi Belediyesi’nin nikah memuru alışagelmişin dışında peygamber efendimizden hadisler ile evlilik birlikteliğine dair ayetlerden kısa bir konuşma yapıp, belediye nikahını öyle kıymıştı.

Medeni kanun gereği kıyılması gereken yasal nikah akdinde böylesine alışagelmişin dışında manevi bir öğüdün bulunması benim gibi nikaha katılanları bir hayli etkilemişti.

Hatta bu akdi yazı konusu yaparak “belediyelerin nikah memurları genelde ya kızağa çekin memurlar ya da düz memurlardır. Bundan sonra ilahiyat fakültelerinden mezun olan din alimlerini bu göreve kaydırabilirler”  önerisinde bulunmuştum.

Tabii akabinde “Sen şeriat hükümleri mi gelsin istiyorsun. Modern görünümlü geri kafalı, yobazsın. Laiklik elden gidiyor. Sen de buna alet oluyorsun” gibi eleştiriler gelmişti.

Bu tür eleştirilere cevap verme gereği bile duymam, çünkü konunun muhatabı olacak düzeyli eleştiri değil.

Aynı eleştiriler şimdi bugünlerde hükümete yönelik yapılıyor.

                            *****                         *****                           *****

Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun bazı maddelerinde yapılacak düzenleme ile il ve ilçe müftülüklerine nikah kıyma yetkisinin verilecek olması bizim her yeniliğe karşı çıkan  belli kesimin yine “laiklik elden gidiyor” tantanasına yol açtı.

Neymiş efendim, bu düzenleme laikliği doğrudan tehdit ediyormuş. Bir de bunu söyleyenlerin başında solcu hukukçuların geliyor olması hepten içler acısı.

Daha düne kadar bu kesim Çankaya’ya eşi türbanlı biri çıkarsa laiklik elden gider dememiş miydi?

Türkiye 2007 yılından bu yana eşi türbanlı Cumhurbaşkanı tarafından yönetiliyor. Laiklik elden gitmediği gibi daha da güçlendi.

Başbakan ve bakanların eşlerinin geneli de başı örtülü. Yine kabinede başı türbanlı bir bayan bakanımız var.

Yine aynı kesim Meclis’e türbanlı vekil girerse laiklik elden gider, cumhuriyetin temelleri sarsılır diye yaygara koparmıştı.

Hiç de öyle olmadı. 2014 yılından bu yana Meclis’te türbanlı vekillerimiz var ve gayet de başarılı bir grafik çiziyorlar. Laiklik de elden gitmiş değil.

Yine CHP’nin başını çektiği aynı kesim üniversiteler başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarına türbanın girmesine şiddetle karşı çıkarak “Laiklik elden gider” korkusu yaymışlardı.

Şimdi bakıyorum da o meşhur adalet yürüyüşlerinde bile  kamu kurumlarına girmelerine karşı çıktıkları başı örtülü ablalarla, başındaki örtüyü çıkarmazsan okuyamazsın dedikleri genç kızlarla maşallah  bir güzel kol kola yürüdüler.

Kamu kurumlarında en üst düzeylerde başları örtülü kadınlarımız hem aile hem de çalışma hayatına katkı koyuyorlar.Hiç bir sorun yaşanmıyor. Görüyoruz ki yıllardır  topluma öcü diye aşıladıkları o örtünün meğer laiklikle hiç ilgisi yok muş!.

                               *****                          *****                         *****

Şimdi de müftülere getirilen resmi nikah kıyma yetkisinde aynı yaygara koparılıyor.Hatta bu uygulamanın toplumu böleceği, çok eşliliği beraberinde getireceği  gibi sakat bir mantık da mevcut.

Belediye başkanını, onun görevlendirdiği düz memur, il ve ilçe nüfus müdürü, hatta muhtar, nikah kıyabiliyor da, son dönemde trend olan yurt dışı düğünlerinde büyükelçi ve konsolos nikahı modern sayılabiliyor da neden onlar gibi kamu görevlisi olan bir müftü nikah kıyamıyor?

Neden kıydığı nikah dini nikah görüntüsüne büründürülüyor? Anlamış değilim.Hem öyle olsa ne  zararı var? Nikah sonrası dua edilse fena mı olur?Zaten Anadolu düğünlerinde yeni gelin duasız  evden çıkıp yeni evine de duasız girmez.

Ayrıca düğün salonunda, restoranda,  açık havada, konsolosluk binasında, nüfus müdürlüğünde ve muhtarlık binasında nikah kıyılabiliyor da neden camide kıyılmıyor?

Orası da sonuçta kabul görmüş, küçük büyük, kadın, kız, erkek herkesin kullandığı bir mekan.

Avrupa ve Amerika’daki  kilise nikahını hayranlıkla ağzın açık seyret, modern kabul et, bize gelince bırakın cami nikahının adını müftü nikahına bile tahammül etme.

Yok böyle  kafana göre çağdaşlık!.

Hem bu memleketin yüzde 99.9’u Müslüman olduğuna göre ve her çiftin resmi nikahtan önce ve ya sonra mutlaka dini nikahı da yerine getirdiğine göre müftü resmi nikah ile dini nikahı bir arada kıysa fena mı olur?

Toplumumuzun değerleri açısından bakıldığında olması gereken budur. Bana göre düzenlemede geç bile kalındı.