BIST 9.493
DOLAR 32,49
EURO 34,73
ALTIN 2.491,21
HABER /  GÜNCEL

Müezzinoğlu Suriyeli iddiasına son noktayı koydu!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Suriyeli çocukların tekstil atölyelerinde çalıştırıldığı iddiası hakkında son noktayı koydu.

Abone ol

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, BBC televizyonunun, "Türkiye'deki tekstil atölyelerinde Suriyeli çocukların çalıştırıldığı" iddialarına yönelik haberini "Çocuk işçi veya çocuk çalışan diye bir haber yapsa anlarım. Ama Suriyeli çocuklar, Güneydoğulu çocuklar, şuralı çocuklar diye bir haberin kesinlikle art niyetli olduğu kanaatindeyim." şeklinde değerlendirdi.

Çeşitli temas ve ziyaretler için Antalya'da bulunan Müezzinoğlu, kahvaltıda sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, bazı milletvekilleri ve siyasi partilerin il başkanlarıyla bir araya geldi.

Basına kapalı gerçekleşen toplantının başında açıklama yapan Müezzinoğlu, bakanlık olarak iş hayatının, ticaret, sanayi, ekonominin yoğun olduğu büyük illerden başlayarak değerlendirme toplantıları yaptıklarını, bu toplantıların beşincisini de bugün Antalya'da gerçekleştireceklerini söyledi.

Daha önce Tekirdağ, Kocaeli, Sakarya, Bursa illerinde toplantı yaptıklarını anımsatan Müezzinoğlu, bugün de Antalya'da siyasi parti temsilcileri, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası, Antalya Ticaret Borsası, turizm örgütleri, sendikalar ve iş hayatının diğer dinamikleriyle bir arada toplantı yapacaklarını bildirdi.

 Toplantıya katılan MHP'lilere teşekkür eden Müezzinoğlu, "Toplantıya davet ettiğimiz CHP milletvekilleri farklı illerde veya yurt dışında oldukları bilgisini bize ilettiler. Sayın Deniz Baykal'ı aradığımda yurt dışında olacağını ifade ettiler. Bu anlamda onların bu toplantı ile ilgili bizlere dönüşlerini de ifade etmiş olayım." dedi.

Müezzinoğlu, ekonominin, iş hayatının dinamiklerinden, istihdamın daha da güçlenmesi adına, gerek istihdam alanı üreten sanayici ve yatırımcıların sorunlarını gerekse alın teri döken, emek veren çalışanların sorunlarını dinleyeceklerini vurguladı.

SURİYELİ ÇOCUKLAR ÇALIŞTIRILIYOR İDDİASI

Bir gazetecinin, BBC televizyonundaki bir programda Türkiye'deki tekstil atölyelerinde Suriyeli çocuk işçilerin çalıştırıldığı yönünde iddialarda bulunduğunu söylemesi üzerine Müezzinoğlu, BBC'nin yaptığı haberi, habercilik etiği anlamında doğru bulmadığını söyledi.

Müezzinoğlu, "Çocuk işçi veya çocuk çalışan diye bir haber yapsa anlarım. Ama Suriyeli çocuklar, Güneydoğulu çocuklar, şuralı çocuklar diye bir haberin kesinlikle art niyetli olduğu kanaatindeyim. BBC haber yapacaksa 3 milyon Suriyeli mağdur ve mazlum insana Türkiye'nin ev sahipliğini haber yapsın." dedi.

Türkiye'nin 5 yıldır Suriye'den gelen ailelere yaklaşık 10 milyar doların üzerinde yardım yaptığını vurgulayan Müezzinoğlu, şöyle konuştu:

"Burada noktasal ve art niyetli, organize bazı haber planlamalarını, esasında Türkiye'ye karşı farklı bir hesabın da ifadesi olarak değerlendiriyorum. Bu haberi yapan BBC ile Bakanlığımız irtibat kurmak istediğinde, yani 'Bu adres nerelerde' dediğimizde, bu adreslerle ilgili bilgi vermiyorlar. Bizlerin, yani bu olayın muhatabı olan Bakanlıkla muhatap olmayacağını ifade ediyorlar. Dolayısıyla burada bir art niyet var. Ama etik anlamda baktığımızda Türkiye'de çocuk çalışanlar var. Bakanlığımızın çocuk çalıştıranlarla veya çocukların çalışmalarıyla ilgili yoğun bir eylem planı var, projeleri var, mücadelesi var. Çocuk çalışmasıyla ilgili haber yapsa anlarım. 'Dünya markası firmaların üretimleri de burada yapılıyor' denildiğinde, bu dünya markalarının kontrolörlüğünü yapan firma da diyor ki 'Bizim üretim yaptırdığımız yerde çocuk işçi çalıştıran tespit etmedik.' Yani uluslararası boyutuyla da bir yalanlama geliyor. Art niyetli bir haber olduğunu ifade etmek isterim. Ama çocuk çalışmalarıyla ilgili bir mücadeleyi yapmalı mıyız? Evet daha iyi yapmalıyız. Bu anlamda son günlerde 16 yaşındaki bir kızımızın da alkollü mekanlarda çalıştırılıyor olması da yine kamuoyuna düştü. Bütün bunlarla ilgili mücadelemiz daha güçlü olmalı."

Bakan Müezzinoğlu, kıdem tazminatıyla ilgili bir soru üzerine konu üzerinde çalıştıklarını ve çalışmalarını bugün de sürdüreceklerini bildirdi.