BIST 9.722
DOLAR 32,49
EURO 34,95
ALTIN 2.423,25
HABER /  DÜNYA

Müdahil avukatları duruşmayı anlattı

Müdahil avukatı Cangı, Tahsin Şahinkaya'nın "12 Eylül tarihe mal olmuştur. Ancak tarih yargılar" sözünü değerlendirdi.

Abone ol

Müdahil avukat Arif Ali Cangı, sanık Ali Tahsin Şahinkaya kısa bir savunma yaptığını özetle ''12 Eylül tarihe mal olmuştur. Ancak tarih yargılar'' dediğini bununda mahkemenin yetkisinin olmadığı anlamına geldiğini bildirdi.

Duruşma arasında bazı sanık avukatları adına gazetecilere açıklama yapan Avukat Cangı, sabahki oturumda sanıklar arasında emir komuta zinciri olması nedeniyle birbirlerinden etkilenebilecekleri gerekçesiyle savunmaların bir birlerine aktarılmamasını talep ettiklerini belirtti.

Mahkeme heyetinin bu talebi kabul etmediğini anlatan Cangı, bunun üzerine hiç olmazsa ilk olarak ast konumunda bulunan sanık Şahinkaya'nın savunmanın alınmasını talep ettiklerini ve bu taleplerinin de mahkeme heyetince kabul edildiğini söyledi.

Şahinkaya'nın sorgulamaya geçmeden önce kısa bir açıklama yaptığını ifade eden Cangı, ''Sanık Ali Tahsin Şahinkaya kısa bir savunma yaptı ve özetle '12 Eylül tarihe mal olmuştur. Ancak tarih yargılar' dedi. Yani mahkemenin yetkisi olmadığını, beyan etti'' dedi.

Şahinkaya'nın sorgu sırasında müdahil avukatları tarafından sorulan sorulara yanıt vermemesini eleştiren Cangı şunları kaydetti:

''Sorgu sırasında sanık Şahinkaya'ya 1 Mayıs 1977 olayından başlayarak, iddianamede darbe şartlarını oluşturan olaylardan oluşan sorular yönelttik. Ancak Şahinkaya bu sorularımıza cevap vermeyeceğini beyan etti. MASAK raporunda yer alan mal varlığındaki şüpheli artışlara ilişkin ve dönemin bir milletvekilinin soru önergelerinde geçen haksız mal edinmesine ilişkin sorulara da yanıt vermedi. Hatta bu sorguda eşinin kim olduğuna dahi yanıt vermedi.

Sanık müdafii sanığın sorulara yanıt vermediğini açıklıkla ifade etmesine rağmen sorgunun devam etmemesinin doğru olmadığını ifade etti. Biz müdahiller olarak acı çekmiş insanların avukatları olarak 12 Eylül darbesinin öncesinin ve sonrasının, işbirlikçilerin ortaya çıkarılmasının görevimiz olduğunu bu görevimiz çerçevesinde de doğrudan soru sorma hakkımız olduğunu söyledik. Mahkeme heyeti yaptığı değerlendirmede bizleri haklı buldu.

Bizler 12 Eylül'ün sağ kalan iki darbecisini mahkum ettireceğiz. Mahkumiyetin ardından da Türkiye'de yeni bir sürecin başlangıcının müjdesini vereceğiz.''

Öte yandan, bazı sivil toplum kuruluşu temsilcilerin adliye önündeki bekleyişi sürüyor.