BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,68
ALTIN 2.518,51
HABER /  GÜNCEL

Moskova'da dört yıl sonra ilk İngiliz başbakan

İngiltere başbakanı Cameron'un ziyareti ile 2006'daki Litvinenko cinayeti ile gerilen Rus - İngiliz ilişkilerinde buzların kırılması umuluyor.

Abone ol

İngiltere Başbakanı David Cameron, ülkesiyle Rusya arasındaki ilişkileri ilerletmeye yönelik görüşmelerde bulunmak üzere Moskova'yı ziyaret ediyor.

Cameron, Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ve gelecek seneki seçimlerde başkanlık koltuğuna yeniden dönmesi olasılığı bulunan Rusya Başbakanı Vladimir Putin'le bir araya gelecek.

İngiltere ile Rusya arasındaki ilişkiler, Rus muhalif Aleksander Litvinenko'nun 2006 yılında İngiliz vatandaşlığına alındıktan kısa süre sonra Londra'da öldürülmesinden bu yana gergin.

Rusya, olayın baş şüphelisini İngiltere'ye iade etmeyi kabul etmiyor.

Eski bir KGB ajanı ve halihazırda milletvekili olan Andrey Lugovoy, Litvinenko'nun radyoaktif polonyum-210 ile zehirlenmesiyle itham ediliyor.

Cameron'ın genel olarak Rusya'da insan hakları konusuna dikkat çekmesi, Litvinenko cinayetini gündeme getirmesi ve Rusya'ya baş şüphelinin iadesi için bastırması bekleniyor.

Ziyaret öncesinde de İngiltere'nin dört eski dışişleri bakanı 'siyasi tutuklamalar ve insan hakları' konusuna vurguda bulunulmasını isteyerek, bunlar çözülmeden iş dünyası için gerçek alanda ilerleme sağlanamayacağını savundu.

Bununla beraber Cameron için, ekonomik ve siyasi ilişkileri güçlendirmenin yollarını aramak ziyaretin öncelikli gündem maddeleri arasında.

David Cameron seyahati öncesi yaptığı açıklamada Rusya'nın İngiltere için "önemli bir ortak" olduğunu belirtti.

İngiltere başbakanına gezisinde işadamlarından oluşan 24 kişilik bir heyet eşlik ediyor.

Heyette BP yönetim kurulu başkanı Bob Dudley, Royal Dutch Shell Başkanı Peter Voser ve Rolls-Royce Başkanı Simon Robertson da yer alıyor.

Gezi sırasında imzalanması beklenen 215 milyon sterlin değerinde anlaşmalarla İngiltere'de tahminen 500 kişiye iş olanağı sağlanabilir.

Siyasi görüş ayrılıklarına rağmen, iki ülke arasındaki ticari ilişkiler, bu yılın ilk altı ayında kaydadeğer oranda arttı.

İngiltere'den Rusya'ya ihracat, yüzde 63 oranında yükseldi.