BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 35,01
ALTIN 2.323,60
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Mortgage'da ucuzluk dönemi başladı

Faiz oranlarındaki düşüş konut kredilerini de etkiledi. Aylık taksit ödemelerinde 163 liraya varan indirimler meydana geldi.

Abone ol

Kredi kullanarak konut almak isteyenlere için iyi haber! Faiz oranlarındaki düşüş mortgage faizlerini de düşürdü. 10 yılda ev taksitlerini ödemek isteyenler yüzde 0.81’e kadar düşen faizlerden yararlanabiliyorlar. Aylık taksitler de yüzde 1’lik faiz oranına göre 163 lira azaldı.

Habertürk Ekonomi'nin haberine göre, tüm dünyada olduğu gibi enflasyon korkusunun azalmasıyla piyasa faiz oranları gerilerken bankalar da mortgage faiz oranlarını önemli oranda aşağı çekti. Bir zamanlar yüzde 1’lik faiz oranları hayal gibi görünürken şimdi 0.8’lere kadar gerileyen faiz oranları da konut alacak vatandaşlar için daha da çekici hale geldi. Konut fiyatlarının henüz yükselişe geçmemiş olması da düşük faize eklenince mortgage kredisi kullanarak konut sahibi olma daha da cazipleşti. Uzmanlar faiz oranlarında dip seviyelerin zorlanmaya başlandığına dikkat çekerken faiz oranlarının konutu olmayan vatandaşlara uygun seçenekler sunduğunu belirtiyor. Uzmanlar, ev sahibi olmayanların ödediği kiranın da hesaba katılması durumunda şu anda mortgage kredisi kullanmanın avantajlı olabileceğine dikkat çekiyor.
19 BİN 560 LİRA DAHA AZ FAİZ

10 yıl vade ile 100 bin TL’lik yüzde 1 faizli mortgage kredisi alan vatandaşlar aylık bin 469 lira taksit öderken faizin yüzde 0.81’e inmesi ile aylık ödenen taksit 160 lira azaldı ve aylık bin 306 liraya kadar geriledi. Aylık bazda bakıldığında önemli gibi görünmese de bu 10 yıl sonra konut alan vatandaşın tam 19 bin 560 lira daha az faiz ödemesi anlamına geldiği için önemli bir fark olarak karşımıza çıkıyor. Keza 5 yıl vadeli mortgage kredilerinde de yüzde 0.8’lik faiz oranı, yüzde 1’e göre aylık 100 lira taksit farkı ve 5 yıllık zaman dilimi sonunda da 6 bin lira daha az faiz demek.

MASRAFIN ETKİSİ 20-30 LİRA

Bankaların kredi faizinin yanı sıra kredi kullanan vatandaşlardan aldığı komisyon ve ekspertiz masrafı gibi masraflar ise fahiş komisyon almayan bankalarda 2-3 bin lira civarında seyrederken bu tutarın da krediye katılıp faiz oranlarına eklenmesi durumunda aylık faizlere 20 ila 30 lira arasında yansıdığı görülüyor. Bu tutarlar 5 yıl vadede bin 800 ila 3 bin 600 lira arasında ödenen faizi artırıyor. Vatandaşın cebinden bu kadar tutar faiz adı altında olmasa bile fazladan çıkıyor.

Uzmanlar özellikle uygun fiyatlı konut bulunması halinde vatandaşların konut sahibi olması için uygun faiz oranlarının mevcut olduğunu ancak kredi alırken kredi masraflarının da iyi incelenmesi gerektiğini belirtiyor. Analistler Türkiye’de tüm dünyada olduğu gibi düşen faiz ortamının devam edebileceğini, bunun da mortgage faizini daha da aşağı çekebileceğini ancak oranların dip faizleri zorlaması nedeniyle bundan sonra önemli düşüşlerin beklenmemesi gerektiğini ifade ediyor.