BIST 9.680
DOLAR 32,45
EURO 34,46
ALTIN 2.490,54
HABER /  SAĞLIK

Morbid obeziteye savaş açtılar

DÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesinde görevli akademisyenler, son 20 yılda hızla artan obezite sorununu ortadan kaldırmak için mücadele ediyor.

Abone ol

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Klinik Şefi Prof. Dr. Mevlüt Pehlivan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığının ülke genelinde obeziteye karşı başlattığı savaşın son 3 yıldır morbid obeziteye (vücut kitle endeksinin 40'ın üzerine çıkması) karşı başlattıkları mücadelenin önünü açtığını söyledi.

Morbid obezitenin dünya genelinde sorun haline geldiğine dikkati çeken Pehlivan, "1985-2000 yıllarında ABD'de morbid obez hasta 4 kat, süper obez hasta 5 kat, şişmanlık şikayeti olan obez hasta grubu da 2 kat artmış durumda. Son 20 yılda gittikçe artan oranda obezite sorunu dünyayı bekliyor. Bu, Avrupa'ya da sıçramış durumda" diye konuştu.

Pehlivan, morbid obez erkek hastaların 12 yıl, kadın hastaların ise 9 yıl daha az yaşama riski bulunduğuna işaret ederek. vücudun her yerinde sağlık sorunları ortaya çıkarabileceğini vurguladı.

Son yıllarda DÜ Tıp Fakültesinde çok sayıda morbid obezite cerrahisi yaptıklarını belirten Pehlivan, şunları söyledi:

"Dünya genelinde bir sorun olma yolunda gidiyor. Her erişkin 4 Amerikalı'dan biri morbid obez olma yolunda görünüyor. Avrupa'da bu oran yüzde 15 seviyesinde. El birliğiyle ülke çapında bir sağlık politakasıyla mücadele etmek gerekiyor. Gerek cerrahi gerekse diğer tedavilerin uygulanması, halkın beslenmede bilinçlendirilmesi, günlük spor aktivitelerin oluşturulması gibi genel bir program yürütülmesi gerekiyor."

AİLECE OBEZİTEYE SAVAŞ AÇTILAR 

Hastanede kızı Nuray ile obezite tedavisi gören Nuri Baykal (54) ise tedavi sürecinin çok olumlu geçtiğini belirterek, bir ayda yaklaşık 30 kilogram verdiğini anlattı.

Tevadiveye başladığında 190 kilogram olduğunu, şimdi ise 160 kilograma kadar düştüğünü kaydeden Baykal, "Gerçekten ufak bir rakam değil. Şimdi daha rahat ayakta durabiliyor, eğilip kalkabiliyorum. Çok mutluyum" ifadesini kullandı.

Nuray Baykal da (32) 176 kilogramdan 146 kilograma düştüğünü, azimle kilo vermeye devam ettiğini, kıyafetlerinin bollaştığını, giysilerini yenilemeye başlayacağını dile getirdi.

"Mevlüt hocamız sayesinde artık obezite kaderimiz değil" diyen Baykal, "Hedefim, 90 ila 100 kilogram arasında olmak. Vücut olarak kendimi nasıl rahat hissedeceksem o kiloya ulaşmak istiyorum. İnşallah iki haneli rakamlara düşerim" şeklinde konuştu.